Diskusia s redaktorkou:Bubamara/Archív 2005/I

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ahoj, Bubamara/Archív 2005/I. Vítame Ťa v slovenskej Wikipédii! / Welcome to the Slovak Wikipedia!
Slovenská Wikipédia je slovenská jazyková verzia Wikipédie, ktorá vznikla v októbri 2003 a k dnešnému dňu má 248 530 článkov.

Začal(a) si dobre a si na najlepšej ceste začať prispievať a pridávať množstvo dobrých článkov. Ďakujeme za Tvoj prínos k tvorbe encyklopédie a tešíme sa na spoluprácu. Veríme, že sa nám bude dobre spolu pracovať a že sa tu budeš medzi ostatnými cítiť príjemne.

Odporúčame Ti, aby si si prečítal/a nasledujúce stránky, ktoré Ti uľahčia prácu pri Tvojom upravovaní:

Príručka Pieskovisko
(miesto pre experimenty)

Obsah Pomocníka Kaviareň
(diskusia redaktorov)
Často kladené otázky Päť pilierov Wikipédie
Wikitext Čo Wikipédia nie je

Na diskusných stránkach sa vždy podpisuj: stačí napísať 4 vlnovky ~~~~ alebo ich vložiť kliknutím na ikonu lište nad oknom na úpravu.

Naopak články sa nikdy nepodpisujú.

Tak ešte raz vitaj a ďakujeme za Tvoje príspevky. Dúfame, že sa tu uvidíme často.
Za uvítací výbor: Palica


If you have questions, comments, or something is not clear to you, or if you would like to know something about the Slovak Wikipedia, look at the Slovak Wikiembassy, where someone might even help you in your language :).


Šablóna "Infobox Film"[upraviť zdroj]

Vitaj Bubamara medzi nami. Všimol som si, že prispievaš do kategórie film. To je oblasť, ktorej sa aj ja venujem, tak ma teší ďalšia pomocná ruka. Pri vytváraní článkov o filmoch používame šablónu, ktorá je podľa mňa veľmi užitočná. Vložil som tú šablónu do tvojho článku Na pokraji slávy. Okrem toho som tam doplnil externé odkazy na Internetovú databázu filmov (v angličtine) a na Česko-slovenskú filmovú databázu. Neviem, či tieto stránky poznáš, nájdeš tam všetky dôležité informácie o jednotlivých filmoch aj hercoch. Jano spoza mláky 19:06, 27 apr 2005 (UTC)

  • Odpoveď od Jana spoza mláky:
  • Šablony vyrábať nemusíš. Stačí keď ich už raz niektorí z kolegov redaktorov vyrobí a ostatní ich môžu používať. Pre zaujímavosť: na šablóny sa dostaneš z hlavnej stránky - v sekcii Komunita wikipédie je na ne odkaz. Konkrétnu šablónu o ktorej som ti hovoril, teda Infobox Film ja používam tak, že si ju skopírujem z niektorého už existujúceho článku o filme a to tak, že na nejakom článku o filme kliknem na záložku "úprava", ale neupravujem ten film, iba si z neho "ukradnem" úvodnú časť, kde je práve uvedená tá šablóna. Potom si ju prenesiem na stránku ktorú upravujem, teda nejaký môj film a tam ju vložím, tiež cez záložku "úprava". No a potom ju zaktualizujem, teda prepíšem všetky údaje tak, aby boli správne. Výhoda použitia tejto šablóny je v tom, že základné informácie o jednotlivých filmoch sa podávajú jednotnou formou, je to teda pre čitateľa prehľadnejšie.
Ak sa budeš aj naďalej zaoberať filmami, odporúčam ti do pozornosti internetové databázy filmov, ktoré som ti už spomínal. Je na nich uvedený napríklad aj tvoj film:Almost Famous v Internet Movie Database (po anglicky) a Na pokraji slávy v Česko-Slovenskej filmovej databáze. Prvá je v angličtine, ale užitočné informácie v nej nájde aj ten, kto sa s angličtinou veľmi nepriatelí. (Režisér je uvedený: directed by, scenárista: written by, no a s hereckým obsadením nie je problém). Druhá stránka je v slovenčine, tam však nie je až tak veľa informácií. Zvykneme tieto dve stránky pridať aj ku konkrétnemu článku o filme, aby si ich čitateľ mohol pohodlne nájsť. Robí sa to veľmi jednoducho, využíva sa zase šablóna, ktorú niekto šikovný už raz urobil. Napíšeš jednoducho nasledujúci text: {{imdb film|id=číslo|film=názov}}, kde namiesto slova číslo napíšeš číslo filmu, ako ho vidíš v adresnom riadku na stránke filmu (v konkrétnom prípade filmu Na pokraji slávy je to číslo '''0181875''' a namiesto názov napíšeš jeho názov v angličtine, teda '''Almost Famous'''. v prípade česko-slovenskej databázy je to presne to isté. Do šablóny {{csfd|id=číslo|názov=názov}} vpíšeš číslo filmu - v čs. databáze je to 17622 a názov napíšeš po slovensky, teda Na pokraji slávy. Je to veľmi jednoduché, aj keď toto moje vysvetľovanie vyzerá veľmi zložito.
Robiť nové články je tiež veľmi jednoduché. Dá sa to vlastne dvomi spôsobmi. Buď v ľavom stĺpci do kolónky "hľadaj" vložíš predpokladaný názov článku - v prípade filmu spravidla jeho názov. Keď potvrdíš ikonu "choď", buď sa dostaneš na kokrétny článok, ak už existuje, alebo ťa wikipédia upozorní, že taký článok neexistuje a hneď sa ťa spýta, či ho chceš vytvoriť. Ak chceš, tak iba potvrdíš túto možnosť a pracuješ. Pozor: názov článku, keď ho už raz vytvoríš, sa nedá meniť. Všetko ostatné áno, iba názov nie. Preto dvakrát rozmýšľaj a raz rež, keď dávaš článku názov. Druhý spôsob, ako vytvárať články je taký, že klikneš na červeno vysvietený odkaz v hociktorom článku a stane sa to isté. Wikipédia ťa upozorní, že taký článok neexistuje a spýta sa ťa, či ho chceš vytvoriť. A ty môžeš začať. Napríklad, keď si pozrieš svoj článok o filme Na pokraji slávy, tak zistíš za prvé, že sa už trochu zmenil, pretože ho už niekoľko ľudí upravovalo (môžeš zistiť aj kto a aké zmeny urobil, keď klikneš na záložku "história" a za druhé uvidíš tam niekoľko červeno vysvietených odkazov: to sú napríklad všetci herci okrem Kate Hudson. To znamená, že o žiadnom z nich nie je článok. Stačí teda kliknúť na jedno z tých mien a začať.
Chcel som byť stručný, ale veľmi sa mi to nepodarilo. V každom prípade by bolo dobré prečítať si príručku, do ktorej sa tiež dostaneš z hlavnej stránky zo sekcie komunita wikipédie. Tam nájdeš veľa užitočných rád ako s Wikipédiou pracovať. Držím ti palce, aby sa ti darilo. Hlavnú poéziu wikipédie ja vidím v tom, že vlastne nič nemôžeš pokaziť. Aj keď sa pomýliš a niečo napíšeš zle, niekto iný to po tebe opraví. A zase naopak, ak ty vieš informáciu, ktorú nejaký iný redaktor nevedel, kľudne ju môžeš vsunúť do jeho článku. To je dovolené, dokonca sa to víta. Takže ešte raz: Vitaj. Jano spoza mláky 00:01, 28 apr 2005 (UTC)

Práve prerábam časť Pomoc (nachádza sa v menu vľavo pod logom Wikipédie), pretože je dosť neprehľadná a mala by pomáhať práve ľuďom ako ty. Takže v ideálnom prípade tam nájdeš pomoc pre začiatočníka. Určite si prečítaj Wikipédia:Príručka, tam sa dozvieš základy upravovania článkov na Wikipédii. A nenechaj sa odradiť skúsenejšími redaktormi ak ti budú radiť zložité veci, nemusíš ich robiť. Niekto ich po tebe určite urobí a časom sa to naučíš. Pýtala si sa na šablóny, čo to je a aké existujú sa dočítaš na Wikipédia:Templates. Ak budeš čokoľvek potrebovať, neváhaj a spýtaj sa skúsenejších redaktorov Helix84 00:39, 28 apr 2005 (UTC)

Sundance Film Festival[upraviť zdroj]

Super Bubamara. Vidím, že už vyrábaš vlastné články. Jano spoza mláky 18:42, 28 apr 2005 (UTC)

Blázni ako za mlada, Gia[upraviť zdroj]

Máš tam tabuľku, môžeš ju vyplniť. Jano spoza mláky 21:39, 28 apr 2005 (UTC)

Tabuľka[upraviť zdroj]

Skvele, nehovoril som, že sa časom všetko naučíš? :) Helix84 22:04, 2 máj 2005 (UTC)

Ešte by som ťa rád upozornil, že je zvykom písať za čiarkou medzeru. Neviem prečo, ale každý to tak robí. Ak ťa to zaujíma, skús sa spýtať Bronta Helix84 22:28, 2 máj 2005 (UTC)

  • Za chvíľu nás všetkých strčíš do vrecka. Aj Bronto si všimol, že vo filmovej sekcii to akosi frčí. Len tak ďalej. A ešte jedna drobnosť aj odo mňa. Aj pri dátume daj za bodkou medzeru. Takto: 8. január a nie takto: 8.január. Jano spoza mláky 23:32, 2 máj 2005 (UTC)

Kategórie !![upraviť zdroj]

Prosím ťa, píš do článkov nejaké kategórie (napr. Britské hudobné skupiny). Ak nevieš, čo to je, odkukaj z iných článkov (pozri - klikni atď.)...Bronto 15:17, 5 máj 2005 (UTC)

Ahoj Bubamara, ak by si chcela mozes ma kontaktovat cez ICQ. Pozri sa na moju redaktorsku stranku. Rad poradim nejake veci. Palica@diskprís 21:43, 6 máj 2005 (UTC)

Progresivny rock[upraviť zdroj]

Ahoj Bubamara, velmi ma tesi, ake hudobne skupiny pridavas! Mas dobry hudobny vkus a to je v tejto dobe skor uz rarita, len tak dalej, smelo do toho!

Atomique 06:38, 11 máj 2005 (UTC)

Pochvala[upraviť zdroj]

Bubi, neda mi ta nepochvalit. Pridavas jeden film za druhym, len tak dalej. A nielen to este aj pekne pridavas odkazy na ine wiki (interwiki) a pekne zatriedujes do kategorii. Ja osobne som nadseny tvojim pokrokom. Palica@diskprís 00:13, 14 máj 2005 (UTC)

Aj ja. --Jano spoza mláky 00:22, 14 máj 2005 (UTC)


Ďakujem Palica, Jano odkiaľsi za pochvalu. To, čo pridávam nie je žiaden Kant, Darwin či Freud, ale snáď aj tie veci musí niekto začať. Keďže som "objavila" Ctrl+C, Ctrl+V je to jedoduchšie a rýchlejšie :-) Bubamara 13:11, máj 2005 (UTC)

Co chces povedat tym textom? Tvrdi tu azda niekto, ze Tvoje clanky su menej ako tie co spominas (a ktore som tu cisto nahodou zakladal ja) ??  ;) ... Aj ja som rad, ze tu vznikaju clanky o filmoch! :) Liso@diskprís 13:26, 14 máj 2005 (UTC)

Už som ticho, aj ja som rada, že ste radi :))) Tak si držme palce nech nás je čoraz viac s wiki diagnózou. Bubamara 15:36, 14 máj 2005 (UTC)


Plánuješ k tým seriálom aj niečo napísať?, lebo nie sme zbierka linkov. Bronto 14:59, 17 máj 2005 (UTC)

Palica si pýtal interwiki, tak ich tam má. Je to zle? Bubamara 17:09, 17 máj 2005 (UTC)

Aj ja Ti ďakujem - za povzbudenie. V tej oblasti, do ktorej som sa pustil, je tuším nevyčerpateľné množstvo možností. Budem sa snažiť byť užitočný.

--miloš 18:43, 2005 september 1 (UTC)

Externé odkazy[upraviť zdroj]

Vidím, že filmová kategória aj tvojou zásluhou riadne frčí. Nepoľavuj! Jedna prosba. Zvykli sme pri externých odkazoch dávať názov filmu v origináli, ak odkazujeme na imdb a v slovenčine, ak odkazujeme na csfd. Myslím, že je to tak lepšie a jasnejšie. Maj sa a k peci sa už nevracaj. --Jano spoza mláky 15:43, 20 máj 2005 (UTC)

Obrázky[upraviť zdroj]

Ahoj, filmy a hudba ti idu fajn. Ak chceš, pozri sa na a commons:Category:People_by_occupation a commons:Category:Music a pridaj k článkom nejaké obrázky. helix84 00:24, 25 máj 2005 (UTC)

Vďaka, pozriem sa, ale veľa si od toho pri svojej "počítačovej zručnosti" nesľubujem :-)). Zdá sa mi to veľmi zložité. Počula som ale názor, že Wiki je "sivá", pretože má málo obrázkov. Dobrú noc Ti prajem.Bubamara 00:32, 25 máj 2005 (UTC)

Používanie zložité vôbec nie je. To sa ti zdá, pretože pri pridávaní je potrebné si dávať pozor na veľa právne aspekty a s tým súvisí aj zložitejšia technická náročnosť. Ale pridávanie je úplne jednoduché -- napr. vyhľadáš si obrázok v commons:Category:Music čo sa volá Attila.jpg. Do článku ho pridáš tak, že napíšeš [[Image:Attila.jpg]]. To je všetko. Ďalej môžeš meniť pozíciu a veľkosť obrázkov, ale s tým si nemusíš robiť starosti ak nechceš, ak tam obrázok len tak capneš, niekto to urobí za teba. Z rýchlika: [[Image:Attila.jpg|right]] ho presunie do prava. [[Image:Attila.jpg|thumb|100px]] zmenší obrázok a [[Image:Attila.jpg|Toto je dáky Atilla či kto]] pridá komentár. Môžeš to aj kombinovať. Viac na cs:Wikipedie:Obrázky#Vložení obrázku do článku. A ak máš otázky tak viš čo máš robiť ;) helix84 00:43, 25 máj 2005 (UTC)

Otázka pred spaním: Keď je napríklad na anglickej wiki článok o Tine s fotkou, aj odtiaľ sa môže preniesť? Prípadne filmové postery z iných Wiki. Aj odtiaľ sa môže prenášať? Bubamara 00:51, 25 máj 2005 (UTC)

Nie, používať môžeš len obrázky zo sk: alebo commons:, nie z en: a iných. To znamená, že by si ho musela nahrať na sk: alebo commons:. Avšak plagátoch vždy a takmer vždy pri portrétoch sú to copyrightované obrázky, takže ak ich nahráš na commons: tak ti ich zmažú. Neodporúčam takéto obrázky používať ani u nás. Podporí to aspoň pridávanie originálnych obrázkov so slobodnými licenciami. Preto pridávaj len obrázky, ktoré nájdeš na commons:, tie majú v poriadku autorské práva. helix84 10:57, 25 máj 2005 (UTC)

Gratulujem. Obrázky ti idú skvele, ako ostatne všetko ostatné. --Jano spoza mláky 17:28, 27 máj 2005 (UTC)

  • Uf, to mi odľahlo, už som sa zľakla, že ma chce niekto "uzemniť". Ďakujem za podporu, ja ťa obdivujem, že si sa dal na tých naších parlamenťákov. Drž sa! Bubamara 17:39, 27 máj 2005 (UTC)
  • Keď som sa na to dal, to som ešte nevedel, čo ma čaká. Ale treba, aby niekto urobil aj nezáživnú robotu. Keď to skončím, pustím sa do niečoho zaujímavšieho. A musí tam byť strašne veľa obrázkov. --Jano spoza mláky 17:44, 27 máj 2005 (UTC)

Detská hračka[upraviť zdroj]

Keď už pridávaš fotky k nejakým ľuďom, môžeš pridať aj biografickú šablónu. Pozri André Marie Ampère Adrian@diskprís 08:42, 26 máj 2005 (UTC)

Ospravedlňujem sa, ale skopírovala som tvoju šablónu pri ďalšom článku a dalo mi tam, že obrázok chýba. Niečo som urobila zle a neviem čo. Bubamara 09:09, 26 máj 2005 (UTC)

Ahoj Bubi, po tyzdenom mojom vypadku som sa nestacil cudovat ako sa nasa "siva" Wiki zmenila na peknu obrazkovu encyklopediu. Gratulujem ti nielen k pouzivaniu obrazkov, ale aj k bio sablone u osobnosti. Bubi ide ti to skvele :) --Palica 18:57, 31 máj 2005 (UTC)
  • No nazdárek, žiješ? Už sa tu budeš zdržiavať viac? Treba tu vniesť čerstvý pozitívny ľuft, tak fúkaj. Ďakujem za pochvalu, za šablónu "môže" Adrian, tak aj jemu ďakujem, že ma na ňu upozornil. Bubamara 19:29, 31 máj 2005 (UTC)
    • Ja si ale zase dovolím poznamenať, že na mňa tá šablóna občas vplýva rušivo... Teda mám na mysli hlavne tú duplicitu dátumov narodení a úmrtí v hlavičke a v šablóne... To ešte treba asi dotiahnuť... pozri napr Friedrich August von Hayek Liso@diskprís 07:20, 1 jún 2005 (UTC)
      • Dobré ráno Liso, máš pravdu, ani mne sa to nepozdáva, keď v článku v holej podobe nájdeš iba dátumy, aj to dvakrát. Snáď keď pribudne text, tak to bude lepšie. Alebo nepoužívať všade šablónu? Neviem, poraď. Bubamara 07:27, 1 jún 2005 (UTC)

Obrazy a umelci[upraviť zdroj]

Keď pridávaš obrazy, nezabudni pridať aj takúto šablónu: {{commons|názov článku na commons}}. Pozri si napríklad Leonardo celkom dolu vpravo ako to vyzerá. Niekedy článok na commons: bude pod iným menom, vtedy treba do šablóny uviesť správny názov článku (môže sa totiž líšiť od slovenského). Niekedy nebude na commons článok vôbec existovať, to nič, vytvoríme ho.

Inak na commons je často dosť neporiadok. Je to pochopiteľné, commons: je pomerne mladý projekt a ešte sa len utvárajú rôzne konvencie, napríklad aj multilinguálne. K tomu neporiadku -- napríklad nie je ešte rozhodnuté, či by na commons mali zhromažďovať informácie o obrázoch články alebo kategórie. O tom sa diskutuje na Commons:Images_on_normal_pages_or_categories:Vote, ja to robím tak, že do článku napíšem základné info a v kategórii je automaticky generovaný zoznam diel maliara (pozri napr. commons:Raffaello_Sanzio). Tak sa neplaš ak sa stratíš :) Inak som preložil aj titulnú stránku do slovenčiny, dostaneš sa na ňu po kliknutí na anglickej stránke hore na "Slovensky".

Mimochodom, neviem, či som ťa už pochválil, wiki ti ide skvele. Dúfam, že budeme mať viac nových redaktorov ako ty. helix84 15:50, 1 jún 2005 (UTC)

Preco by nemohol Jonny ostat? helix84 23:58, 7 jún 2005 (UTC)

Ja len že som trocha mimo z rôznych označení na commons:Category:People_by_occupation a tak neviem, či môžem použiť úplne všetky obrázky. Bubamara 00:04, 8 jún 2005 (UTC)
Môžeš použiť úplne všetky obrázky z commons:. Bodka. A aký máš problém z tými ľuďmi? helix84 00:07, 8 jún 2005 (UTC)
Tak fajn, okrem toho, že sa mi chce spať a nejak mi nepáli nemám problém so žiadnymi ľuďmi :-)) Bubamara 00:15, 8 jún 2005 (UTC)
  • A ty nesledujes, ked mas cas sledovat, kto nesleduje? ;) Atomique 13:20, 2 júl 2005 (UTC)

Katastrofy[upraviť zdroj]

Všimol som si , že sa zaujímaš o katastrofy. Tu je jeden pekný článok o jednej katastrofe cs:Černobylská havárie Adrian@diskprís 17:56, 2 júl 2005 (UTC)

  • Vďaka Adrian, viem o ňom už dlhšie, iba som sa k nemu ešte nedopracovala. Je tam aj ponorka Kursk. Keď ich budem prekladať, možno budem potrebovať pomoc s odbornými výrazmi, ako vždy. To je tak, keď technický diletant píše o niečom, čomu veľmi nerozumie, ale aspoň sa priučím. Bože, keď sa ešte pokúsim niečo napísať o Charlesovi Mansonovi alebo o Antonovi LaVey, to budem mať reputáciu. :o)

Bubamara 18:42, 2 júl 2005 (UTC)

Podobizen[upraviť zdroj]

  • Ej bistu, moje nervy! :) Atomique 4 júl 2005 23:21 (UTC)
    • Asi som sa zamiloval (ale nie do tej fotky) :-) !!! Robo
      • Oneskorene ďakujem priatelia za vaše "ocenenie" môjho pravého JA. :o)) Bubamara 14:40, 12 júl 2005 (UTC)
        • Čo robíš, keď newikipeduješ ? :) Robo
  • Vtedy mám silný absťák ! :) Bubamara 15:23, 12 júl 2005 (UTC)
    • To je dobré ! Na absťáky som expert ;) Robo

Dik za včeličku[upraviť zdroj]

Dik za včeličku :) Len otázôčka: kto alebo čo ma malo odradiť ? Robo

jack london[upraviť zdroj]

ahoj ty ludia z abyssu by tam podla mna mali byt mam to z microsoft encarty 2005 ale mozno sa mylim--stefi 10:02, júl 21, 2005 (UTC)

London's important works include People of the Abyss (1903), about the poor in London

z encarty --stefi 10:08, júl 21, 2005 (UTC)

    • neboj neopustí :) niečo som tam už doplnil teraz akurat pracujem na Debussy-m

--stefi 20:56, júl 21, 2005 (UTC)

Bukowski[upraviť zdroj]

skoro som stratil pol hodinovu pracu,takmer som si nevsimol ze mi to neulozilo,lebo si upravovala tiez ked som upravoval aj ja :)--62.65.180.5 14:13, 22 júl 2005 (UTC)

  • Tak to ma Stefi mrzí, aj mne sa už párkrát prihodil konflikt, v tom prípade ti radím, ak na článku pracuješ, použi na začiatok článku šablónu {{pracuje sa}} a nikto ti doňho nebude zasahovať. Ani ja :o) Pevné nervy! Bubamara 14:58, 22 júl 2005 (UTC)

Dakujem za interwiki. Prepac este jedna otázka (ja som taky wiki-antitalent), toto si si otvorila anglicky článok ku tej istej téme, a prekopírovala si interwiki z neho? --Lucia M. 07:38, 26 júl 2005 (UTC) Dakujem aj za dovysvetlenie. Zhodou okolnosti aj ja musim "dowikipédovať" kvôli môjmu hladnému dieťatu...Podobne pekný deň prajem --Lucia M. 11:39, 26 júl 2005 (UTC)

  • Blahoželám a všetko najlepšie prajem :) --Yggdrasill 16:45, 14 august 2005 (UTC)
    • Ďakujem, možno na to už budúci rok nezabudnem a zablahoželám aj Billovi

, Albertovi, Charliemu alebo Paulovi. ;)-Bubamara 20:03, 14 august 2005 (UTC)

  • Ahoj !!!! aj ja blahoželám !!! Robo
    • Ďakujem aj tebe. Nemať vás, tak mi nikto nezablahoželá :o)--Bubamara 13:54, 15 august 2005 (UTC)
  • Aj ja sa pripajam k blahozelaniu (neviem sice k comu, ale to nevadi :-)) ) --Maros 14:43, 15 august 2005 (UTC)
    • Ešte raz ďakujem aj tebe Maroš. No vieš, je to významný sviatok. 13. august - Medzinárodný deň ľavákov, teda aj môj :-)Bubamara 16:15, 15 august 2005 (UTC)
      • Neviem, ako to tí dvaja zistili, ale som rad, ze som konecne v obraze :-))) --Maros 16:26, 15 august 2005 (UTC)

konkurencia :-)[upraviť zdroj]

Ahoj, zda sa, ze tu mas konkurenciu, pozri Redaktor:Bubi :-)))) --Maros 22:29, 14 august 2005 (UTC)

  • Uf, normálne som sa zľakla, že som dvakrát prihlásená :o)))). Noc má svoju moc, he-he. Tak to aby som dala vedieť redaktorom, že som nezmenila identitu (a to som si najprv chcela dať meno môjho "kulťáka" - Big Lebowski ;)--Bubamara 22:38, 14 august 2005 (UTC)

Detektív Bubamara[upraviť zdroj]

Pred tebou človek nič neutají.--Jano spoza mláky 00:22, 27 august 2005 (UTC)

  • No vieš, v detstve som sa hrala na Winnetoua, Troch mušketierov a čítala Troch pátračov, prekladaných so Sherlockom. To sa na človeka dačo nalepí, nie ? Dobrú noc, či dobré ráno ti prajem. :o))--Bubamara 00:27, 27 august 2005 (UTC)

Manipulácia[upraviť zdroj]

  • ahoj, tu si opísala v článku Manipulácia, akoby to bola len zločinná metóda, ale je to aj jedna z metód boja a taktiky, keď nebudeš mať nič proti, tak tam dám, že to môže byť aj užitočná zbraň v dobrých rukách (ale nedám to tam zas až tak hňeď).--Robo 14:29, 27 august 2005 (UTC)

Perličky[upraviť zdroj]

Tri otázky: Odkiaľ je tá tretia veta? Čo sa ti zdá smiešne na tej druhej vete? Asi by sme mali založiť na to zvláštnu stránku (na českej wiki takú majú)...Bronto 15:28, 29 august 2005 (UTC)

  • Ahoj Bronto, tá tretia veta je z Robovho "tankového" článku, z histórie, vybrala som ju námatkovo, ale Robo sa snaží (Robo nenahnevaj sa, nie je to škodoradosť :o) ), je tam toho požehnane. K druhej vete - Kým sa voda uvarila...:) ja uvarím zemiaky, polievku, vajíčka, klobásu aj seba pri wiki ale vodu neviem. Ako sa to robí ? cs:Wikipedie:Kabinet kuriozit je tá stránka ? Ak to nikto neurobí, preložím začiatok a potom nám pánboh pomáhaj :), čo kto objaví aj v histórii článkov.---Bubamara 15:48, 29 august 2005 (UTC)

Ďakujem za včeličku[upraviť zdroj]

Zdravím moju „súkmeňkyňu“ ľaváčku (aspoň myslím, že si ľaváčka - aj keď na klávesnici sa to nepozná)! Ďakujem za včeličku :-) --Ondrejk 22:41, 5 september 2005 (UTC)

  • Tak sme už dvaja, jupí :o). Niekedy mám pocit, že tu striehneme na to, čo sa šuchne nové, aby sme nič nezmeškali ;)). Včelička ti patrí, oceňujem, že máš dôvtip a pridáš vhodý obrázok, ako napríklad k románu 1984 Stalina. Nech sa ti darí ľavorukec!--Bubamara 22:51, 5 september 2005 (UTC)
  • Aj ja sa pripajam - diki! --Maros 22:54, 5 september 2005 (UTC)
  • Pripájam sa ku skupinke ovčeličkovaných a srdečne ďakujem za včeličku. --Prskavka@diskprís 05:30, 6 september 2005 (UTC)

Gratulujem wikipedia! :) Zasluzis si dobrych adminov! :) Liso@diskprís 07:39, 13 september 2005 (UTC)

Ahoj Evi! Nerád ruším, ale zasa si neviem rady. Ako sa dostanú napr. do "historie" tie odkazy? Kam treba "ťuknúť"? -:)--miloš 14:23, 15 september 2005 (UTC)

Ak myslíš interwiki, ja to robím tak, že si otvorím ešte jednu wikipédiu a napriklad v anglickej alebo poľskej, podľa toho, ktorý jazyk ti je bližší, si vyhľadám príslušný článok, otvorím ho, akoby som šla editovať a jednoducho interwiki prenesiem do "svojho" článku (alebo, ak si jazykovo zdatný ako Atomique, tam jednoducho šupneš napr. en wiki s názvom). Ak si myslel niečo iné, ozvi sa, ak budem vedieť, rada pomôžem.:o)--Bubamara 14:41, 15 september 2005 (UTC)
  • Asi som myslel niečo iné. Budeš vedieť. Napr. ako si pridala dnes o 20:34 do zátvorky (troška z detstva). To je ten môj "obrovský" problém.--miloš 20:28, 16 september 2005 (UTC)
Aha, takže, keď edituješ článok, máš pod editačným oknom - zhrnutie úprav:...do toho úzkeho dlhšieho políčka napíšeš, čo si v článku zmenil, doplnil atď. Je to ono? --Bubamara 20:36, 16 september 2005 (UTC
  • To je ono! Ďakujem.--miloš 21:03, 16 september 2005 (UTC)

Ahoj Evi! Opäť som tu s prosbou. Obrátil sa na mňa --Jano spoza mláky, aby som doplnil biskupa Čárskeho aj na stránku slovenských diecézach. Videl som Tvoje doplnenia na tejto mnou otvorenej stránke a konštatoval som, že máš hodnotnejšie pramene. A v tom je moja prosba. Mohla by si to urobiť Ty? (Pozri jeho diskusiu so mnou!) Bol by som veľmi rád. Prajem pekný deň.--miloš 13:12, 26 september 2005 (UTC)

  • Ahoj, ešte Ti to nejde na nervy? Mám opäť otázku: Bol som prihlásený "na trvalo" a dnes som zbadal, že opäť sa mi značí všetko na číslo 212.89.234.114. Samozrejme je to moja chyba, že som sa nepozrel na záhlavie. Čo som asi vyviedol, že sa to odhlásilo? Môžeš mi poradiť, aby sa to nezopakovalo? Zdravím --miloš 13:17, 29 september 2005 (UTC)
Občas sa to stane. Prihlas sa ešte raz "na trvalo". Neide predsa o život, nie? :o)) Ty si neurobil nič zlé, počítač Ťa asi upozornil, že patríš k wikizávislákom.;))) --Bubamara 13:31, 29 september 2005 (UTC)
  • Bubi prosím pomôž. Ako možno zmeniť nadpis článku. Rád by som zmenil Konštantius na Konštancius. Ako to možno otvoriť k úprave?--miloš 11:33, 6 november 2005 (UTC)
    • Ale veď si to zmenil, nie? Je to v Diokleciánovi ? Klikneš na to a pracuješ na článku. Neviem, či som presne pochopila, čo potrebuješ. -- Bubamara 12:29, 6 november 2005 (UTC)
      • Myslím, že Milošovi ide o zmenu názvu článku Konštantius Chlorus. Je to veľmi jednoduché Miloš. Klikneš na políčko "presuň" v hornom menu a v ponuke, ktorá sa ti otvorí napíšeš nový názov, pod ktorý sa celý článok aj so starým presunie.Po tejto krátkej úprave je možné dostať sa na tvoj článok aj po zadaní jeho chybného názvu, lebo to čitateľa vždy presmeruje na správny názov. Ak chceš, aby chybný názov úplne zmizol z povrchu wiki, daj po presmerovaní do článku so zlým názvom šablónu "na zmazanie" a niekto z adminov ten prázdny článok s chybným názvom zmaže. Treba to však zvážiť. Niekedy je lepšie nechať aj chybný názov s presmerovaním, hlavne vtedy keď je pravdepodobné, že čitateľ bude hladať článok pod tým (chybným) názvom. Pozdravuje Vás oboch --Jano spoza mláky 13:58, 6 november 2005 (UTC)
        • Eeee po prebdenej noci mi akosi nepáli. Ospravedlňujem sa :) -- Bubamara 14:23, 6 november 2005 (UTC)
  • A ja Vám zasa obom ďakujem. Janko Tebe za perfektné usmernenie, a Tebe Bubi za ochotu. Prajem Vám pekné dni.--miloš 16:09, 6 november 2005 (UTC)

Ahoj Evka, vidíš ako som ešte stále nevzdelaný vo WIKI? Čo znamená táto poznámka? (Bola obnovená posledná úprava od Miloš) Ja tam mám tuším iba toho Tona Mrvečku a ten sa vyskytuje stále. Prajem Ti pekné dni. --miloš 09:41, 18 október 2005 (UTC)

  • Adminovia majú takú možnosť jedným kliknutím vrátiť článok do posledného správneho stavu. Dá sa to aj klasicky vrátiť. Ak tam máš toho Tona, tak si skús obnoviť - aktualizovať stránku. Pekný deň-dni aj tebe a tvoja ruka je už asi v poriadku, keď už tu fičíš :o)--Bubamara 10:01, 18 október 2005 (UTC)

Tak to vidíš! Ja som to nepochopil odkiaľ kam si vrátila môj článok z roku 1985. Ani to, ako by som mal obnoviť stránku, a ktorú. No a k mojej ruke: je to ľavá, zo špitála ma už prepustili, aj stehy vybrali, ale stále ju mám v závese. Lenže-ako si to písala o tej závislosti? Zdraví Ťa--miloš 11:59, 18 október 2005 (UTC)

    • V mojom ľaváckom prípade by to bola hotová katastrófa (hlavne kvôli wiki :o)) ). Tak nech je ruka rýchlo v poriadku, vieš, že dobrý wikiredaktor tu má cenu zlata.:)--Bubamara 12:05, 18 október 2005 (UTC)

Bubi!!! Neodpovedala si mi na moje otázky. Prosííím.--miloš 12:33, 18 október 2005 (UTC)

      • Takže, tá poznámka - Bola obnovená posledná úprava od Miloš - Admin môže zrušiť poslednú úpravu a vrátiť článok do predchádzajúceho stavu. Má na to tzv. rollback. Keď sa staneš adminom, tak to uvidíš :). -- Bubamara 14:33, 18 október 2005 (UTC)

Jozef Čársky[upraviť zdroj]

Ďakujem Ti, Evka, veľmi si mi pomohla, že si ma usmernila. Pustím sa do toho a splním a Jankovo želanie. Za tie Gbely mimoriadne ďakujem, veď som sa tam pred .........storočím narodil. Tie funkcie a terminológia mi nie sú cudzie. Ešte raz vďaka!--miloš 19:36, 26 september 2005 (UTC)

Nové Zámky[upraviť zdroj]

Bubi, pozri, prosím na históriu Nové Zámky. Aj tam sa vyžíva dajaký vtipálek. Išiel som upraviť rieku Nitru a vidím, že akýsi 62.245.131.5 si chcel zavtipkovať, ako ten na r. 1985. Pekný večer. (A ďakujem za poslaný odkaz.)--miloš 19:09, 18 október 2005 (UTC)

Zdravím,

no mohol by som to nejako spracovať, nejaké bližšie informácie by sa nenašli? --Dan 21:52, 16 september 2005 (UTC)

Pozri iné wiki a ak myslíš niečo z netu, pozri napr.:Holocaust, Hitler, Druhá svetová, životopisy, Fronta výroky , samozrejme literatúra (pre fanatikov - knižnica ;) ). Informácie si treba preveriť, nie všetko čo tam je, musí byť v poriadku. Hlavne nezabudni na autorské práva. Môžeš sa tým inšpirovať, ale napísať to vlastnými slovami. Jednoduché, nie? :o) --Bubamara 22:17, 16 september 2005 (UTC)
Myslela som nielen na výroky, ale celkovo "prekopať" článok ako taký, doplniť životopis, sú ňom ešte iste hluché miesta.--Bubamara 22:25, 16 september 2005 (UTC)
Dobre teda, popozerám tie stránky, pokúsim sa doplniť ten článok, ďakujem. ;-) --Dan 22:28, 16 september 2005 (UTC)



Je to OK, len snáď by bolo lepšie, keby si nepísala "hlavný článok" ale niečo iné (pozri aj / článok/ ...), lebo to potom znie, ako keby tá kategória bola tiež článok.Bronto 17:45, 30 september 2005 (UTC)

  • Vďaka, už som si myslela, že si na mňa zanevrel:o). Ak pri niektorých spisovateľoch nie sú ešte zoznamy, mám to tam aj tak dať s červeným odkazom? Nemeckí spisovatelia konkrétne nie sú (predpokladám, že si to robil ty), ako mám tam postupovať. Bude zvlášť zoznam pre nich, rakúskych atď.? (ale si sa dnes rozbehol :)) -- Bubamara 17:52, 30 september 2005 (UTC)

Ak sa ti chce, tak tam dáaj červené odkazy. Ale nemeckí spisovatelia predsa sú pod "nemecky píšuci" (či nie?) - tak jednoducho daj odkaz zo všetkých nemeckých krajín na ten článok.Bronto 18:04, 30 september 2005 (UTC)

Zbytocna namah[upraviť zdroj]

Bubi, preco to pridavanie interwiki nenechas na robota? Zbytocne si zabila cas tym, co sa da automatizovat. Skus oslovit Palicu. helix84 15:35, 3 október 2005 (UTC)

  • Také mi nepiš ani zo srandy, že zbytočná robota :)). Palica tu nie je a ja som si myslela, že je potrebné aspoň jedno interwiki, aby sa mohol robot pridať. Ale ak je to tak ako vravíš, tak ma porazí ;(. Prečo ma na to nikto neupozornil, Adriááán kde si bol? :o) --Bubamara 15:45, 3 október 2005 (UTC)
  • No jedno interwiki je potrebné pridať do článku preto, že umelá inteligencia si zatiaľ nevie vycucať preklad článku z prsta. No ale pre články rokov to snáď nejako zvládne ;) Ja neprevádzkujem robota, takže ti to neurobím ani nepoviem ako sa to robí, ale keď sa zamyslíš, tak toto nie je práca pre človeka. Tak daj dakomu vediet - myslim ze Lisov robot vie vytvarat clanky v sekvencii - tak to iste nebude problem zmenit na editaciu a pridanie textu. helix84 15:49, 3 október 2005 (UTC)
Práve som chcel presne to iste. Netrap sa tym, urcite sa to da strojovo aspon pre kategorie s rokmi. Bebe@diskprís 16:07, 3 október 2005 (UTC)

Je to tak, je to viac menej zbytocna namaha. Podobne ako som cez botom nageneroval kategorie kategória:Narodenia v 1666, kategória:Úmrtia v 1666 resp. roky (1666) sa daju generovat aj tieto kategorie. Trva to vsak isty cas... Mozno by mohol niekto vytvorit vzorovy priklad (kategoriu) a implementujem ju. --Maros 17:10, 3 október 2005 (UTC)

Ej ale ste sa oneskorene "rozkekešili" :o)). A kde ste chlapi nešťastní boli doobedu, keď ma to pochytilo? Aj tak vám ďakujem za upozornenie, teraz musím zavárať hrušky, to tiež neurobí žiadna umelá inteligencia, tak si dám trocha pohov ;) -- Bubamara 17:56, 3 október 2005 (UTC)

Moje inkognito[upraviť zdroj]

Dakujem za uznanie. Hlavnym dovodom mojho inkognita je, ze sa mi nechce stracat cas pisanim stranky o sebe. Som vyskumnik v oblasti biologie (30. rokov, rodisko:KE, praca momentalne v BA) a opereta je moj velky konicek. Dovolim si tvrdit, ze som najvacsi operetny "fanatik" na slovensku. Operety som uz videl v roznych divadlach na Slovensku, v Cesku, aj v Madarsku. Chcel by som aj v Rakusku, ale je to jednak financna otazka a nemam zial auto (tazke cestovanie je tiez dost problem). Tiaz mam množstvo nahrávok. S pozdravom, --Lehar 13:35, 21 október 2005 (UTC)