Elefsina

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Súradnice: 38° 02′ 39.74″ s.š., 23° 32′ 29.29″ v.d.

Staroveké vykopávky
Spodná časť mesta smerom od archelogickej lokality Eleusis

Elefsina, (gr. Ελευσίνα – transkripcia Elefsina, transliterácia Eleusina) resp. v staroveku Eleusis (starogr. Ἐλευσίς – Eleusis), je prístavné mesto v Grécku v kraji Atika, vzdialené asi 30 km západne od Atén pri Elefsinskom zálive. Žije tu približne 30 000 obyvateľov.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Mesto v staroveku obývali Ióni a v klasickom období sa tu konali tzv. Eleusínske mystériá, tajomné náboženské obrady, ktoré nám dodnes nie sú celkom známe. Boli venované bohyni Démétér a po zasvätení dávali človeku nádej na posmrtný život. Na týchto mystériách sa zúčastnili mnohí antickí Gréci a neskôr aj Rimania. Po nástupe kresťanstva mystériá v 4. storočí prestali, a tak zároveň upadol význam mesta. Asi v 15. stor. sa tu usadili Arvaniti, ktorí tu tvorili väčšinu až do 19. stor. Po oslobodení Grécka v roku 1827 malo mesto iba 250 obyvateľov, všetci boli Arvaniti. Koncom 19. stor. sa v meste usadili tisícky Grékov z rôznych končín a v roku 1923 sem po Grécko-tureckej výmene obyvateľov prišlo 2 000 Grékov z Malej Ázie. Z Elefsiny pochádza viacero významných osobností, ako napr. staroveký spisovateľ Aischylos, režisér Orestis Laskos a politik Theodoros Pangalos (mladší).

Súčasnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Elefsina je dnes významné priemyselné mesto Grécka a periféria Atén. Spracúva sa tu hlavne olivový olej a vedie tadeto diaľnica A8.

Mesto sa v roku 2021 stalo Európskym hlavným mestom kultúry.[1] Pre pandémiu koronavírusu sa v roku 2021 podujatia EHMK nekonali a tento titul bol Elefsine presunutý na rok 2023.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Sustainability of local communities [online]. titan.gr, [cit. 2021-11-25]. Dostupné online.
  2. Culture and Creativity [online]. ec.europa.eu, [cit. 2021-11-25]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Elefsina