Eric Singer

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Eric Singer

Základné informácie
Popis umelca americký hráč na bicie nástroje
Rodné meno Eric Doyle Mensinger
Narodenie 12. máj 1958 (65 rokov)
USA Cleveland, Ohio, Spojené štáty
Pôsobenie 1984 – súčasnosť
Žáner hard rock, heavy metal
Hrá na nástrojoch bicie, spev
Súvisiace
články
Kiss, Alice Cooper, E.S.P., Lita Ford, Gary Moore, Black Sabbath, Badlands, Brian May, The Cult, Avantasia
Webstránka www.eric-singer.com

Eric Doyle Mensinger (* 12. máj 1958, Cleveland, Ohio, Spojené štáty) je americký hardrockový a heavy metalový hráč na bicie nástroje. Známy je hlavne svojim pôsobením v skupine Kiss a so spevákom Alice Cooperom. Počas posledných dvadsať rokov sa Eric zúčastnil pri nahrávaní viac ako päťdesiat hudobných albumov.

Začiatky[upraviť | upraviť zdroj]

Na bicie nástroje začal Eric Singer hrať ako veľmi mladý. Za svoje vzory označuje produkciu takých hudobných skupín ako sú Humble Pie, Led Zeppelin, Black Sabbath, The Beatles a Queen a bubeníkov ako John Bonham, Cozy Powell, Roger Taylor, Bill Ward a Buddy Rich.

Prvými profesionálnymi vystúpeniami Erica Singera bola v roku 1984 hra na bicie počas koncertov heavy metalovej speváčky Lity Ford. V roku 1985 nahradil za bicími Billa Warda v skupine Black Sabbath (po jeho odchode po vystúpení na Live Aid). Spolupracoval pri nahrávaní albumov Seventh Star a The Eternal Idol. Spolu s ďalším spoluhráčom zo skupiny Black Sabbath Rayom Gillenom založili kapelu Badlands, ktorá nahrala ich debut, ktorý mal názov skupiny. V roku 1989 Singer z tejto skupiny odišiel aby sa spojil s Paulom Stanleyom, s ktorým vystupoval na jeho sólových koncertoch po mestách Kanady a USA.

Skupina Kiss[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1991 po úmrtí bubeníka Erica Carra nahradil jeho miesto v skupine Kiss. Dva roky pred týmto spojením hrával spolu Bobom Kulickom a Paulom Stanleyom na klubovom turné. So skupinou Kiss Singer debutoval pri nahrávke albumu Revenge, ktorý bol vydaný v máji roku 1992. So skupinou spolupracoval na nahrávkach a koncertoch až do roku 1996, kedy sa do nej znovu vrátil Peter Criss. Po ďalších, relatívne pokojných piatich rokoch, kedy vystupoval s gitaristom skupiny Queen, Brianom Mayom sa v roku 2001 opäť do skupiny Kiss vrátil. V roku 2003 bol ešte raz na krátko vystriedaný Crissom, no koncom roku sa vrátil a od tej doby až dodnes je v skupine Kiss oficiálnym hráčom na bicie nástroje. Od marca 2008 je Singer na koncertnom turné nazvanom KISS Alive/35 World Tour, ktoré sa koná v Austrálii, Európe a štyri termíny sú potvrdené pre Spojené štáty. Je predpoklad, že toto turné bude pokračovať aj v roku 2009.

Ďalšie projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Okrem spolupráce so skupnou Kiss patril Singer od vydania albumu Brutal Planet (2000) do stabilnej zostavy kapely Alice Coopera. Spolupracoval s ním aj niekoľko rokov predtým ako koncertný hráč po vydaní albumu Hey Stoopid. V júli 2008 sa Eric znovu spojil s Cooperom na turné Psycho-Drama World Tour, ktoré bude pokračovať do konca roka.

Spolu s Bruce Kulickom a spevákom Johnom Corabim nahrával Eric Singer svoje vlastné projetky, z ktoré boli vydané na dvoch hudobných nosičoch: štúdiový album Lost And Spaced (1998), koncertné CD Live In Japan (2006) a na jednom DVD a názvom Live At The Marquee (2006).

Eric Singer hral aj v zoskupení Avantasia, kde nahradil Alexa Holzwartha a podieľal sa na albume The Metal Opera Part II, EP Lost in Space Part I, Lost in Space Part II a na albume The Scarecrow.