Eugen Ruffínyi

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Eugen Ruffínyi
slovenský inžinier, objaviteľ Dobšinskej ľadovej jaskyne
slovenský inžinier, objaviteľ Dobšinskej ľadovej jaskyne
Narodenie1. marec 1846
Dobšiná, Rakúsko-Uhorsko
Úmrtie13. január 1924 (77 rokov)
Dobšiná, Slovensko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Eugen Ruffínyi

Eugen Ruffínyi (* 1. marec 1846, Dobšiná – † 13. január 1924, tamže) bol slovenský banský inžinier, jaskyniar, objaviteľ Dobšinskej ľadovej jaskyne.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Detstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Rodina Ruffinyiovcov pochádzala z Talianska, do Dobšinej sa prisťahovali ako banskí odborníci.

Narodil sa v rodine Pavla Ruffínyi, ktorý bol banský inžinier a vynikajúci banský merač a jeho manželky Rosiny rodenej Remenyikovej. Eugen ako dieťa chodil do základnej školy najskôr v Dobšinej, ale strednú školu navštevoval v Rožňave a v Kežmarku, neskôr v Košiciach. V štúdiách pokračoval v Banskej Štiavnici, kde v roku 1869 získal titul banského inžiniera. Po štúdiách sa vrátil do Dobšinej a tu sa vo funkcii banského merača stal banským a hutným inšpektorom.

Objaviteľ Dobšinskej ľadovej jaskyne[upraviť | upraviť zdroj]

Už ako dieťa ho zaujímali o miestne povesti, ktoré hovorili neprebádaných miestach v podzemí. Na letných prázdninách roku 1869 sa Eugen s priateľom poručíkom Gustávom Langom vybral k priepasti blízko Dobšinej. Ruffínyi hodil kameň do úzkeho otvoru, kde bolo počuť ako sa kameň kotúľa a naráža na iné kamene a po celý čas sa zdola ozýva čudný dutý zvuk. Po chvíli ticha Gustáv Lang vystrelil zo svojej loveckej pušky dole do úzkej štrbiny a zdola sa ozvala niekoľkonásobná dutá ozvena výstrelu. Po týchto pokusoch Eugen Ruffinyi dospel k záveru, že vnútro vrchu Duča v sebe ukrýva jaskyňu. Obaja sa dohodli, že sa sem neskôr vrátia a pokúsia sa priestory preskúmať.

15. júna 1870 začali spolu s A. Megom prieskumom jaskyne. Eugen Ruffinyi istený svojim priateľmi na konopnom lane vstúpil do podzemia ako prvý. Verejnosti bola jaskyňa sprístupnená už rok po jej objavení a v roku 1887 bola ako prvá jaskyňa v Európe elektricky osvetlená.

Ocenenie[upraviť | upraviť zdroj]

Na počesť Eugena Ruffínyiho bola pomenovaná Základná škola v Dobšinej.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]