Evanjelický kostol v Dúžave

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Evanjelický kostol v Dúžave
Štát Slovensko Slovensko
Okres Rimavská Sobota
Obec Dúžava (Rimavská Sobota)
Historický región Malohont
Náboženstvo  
 - cirkev Evanjelická cirkev a.v.
 - dištrikt Západný
 - seniorát Rimavský
 - cirkevný zbor Rimavská Sobota
Adresa Dúžava 21
 - súradnice 48°21′07″S 19°59′21″V / 48,3518111°S 19,9890306°V / 48.3518111; 19.9890306
Ďalšie údaje  
 - počet lodí 1
Štýl ľudová architektúra
Výstavba 1786
 - rekonštrukcia 2007
Štátny znak SRNárodná kultúrna pamiatka SR
ÚZPF[1]
 - číslo 947/1
 - dátum zápisu 31. 5. 1963
Poloha kostola na Slovensku
Poloha kostola na Slovensku
Wikimedia Commons: Evangelical church in Dúžava
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portály, ktorých súčasťou je táto stránka:

Evanjelický kostol v Dúžave je ľudová stavba, ktorá bola vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku dňa 31. mája 1963.[1] Dúžavský kostol je jednopriestorová zrubová stavba s valbovou strechou. V interiéri sa nachádza hodnotné dobové zariadenie.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Evanjelický kostol v Dúžave pochádza pôvodne z obce Selce pri Poltári, kde si ho postavili miestni veriaci v roku 1786, po vydaní Tolerančného patentu Jozefa II., ktorý umožnil aj evanjelikom stavať si svoje chrámy. Cirkevný zbor v Selciach si neskôr postavil nový chrám a tak ten starý predal podľa záznamov za 450 zlatých do Dúžavy v roku 1807. Stavba bola rozobraná a znovu postavená na novom mieste.

Kostol bol donedávna v zlom technickom stave a tak bolo nutné stavbu reštaurovať. Obnova bola ukončená v roku 2007. V súčasnosti sa v kostole konajú okrem evanjelických služieb Božích aj rímskokatolícke sväté omše.

Architektúra[upraviť | upraviť zdroj]

Evanjelický kostol je jednoduchá jednopriestorová zrubová stavba o rozmeroch 11,2 x 7,7 m. Je postavený z dubových trámov, ktoré sú na nárožiach spájané tradičným tesárskym spojom na rybinu. Fasádá je z hlinito-vápennej omietky, hladká bez akýchkoľvek dekoratívnych prvkov. Strecha kostola je valbová, pokrytá šindľom. Okraje hrebeňa strechy sú ukončené motívom slnka, alebo hviezdy, ktorý je typický pre evanjelické kostoly na Gemeri a Malohonte. Vstup do kostola je riešený ako prostý portál s polkruhovým ukončením.

Vnútorné zariadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Zariadenie kostola predstavuje hodnotný súbor prvkov z rôznych období, zväčša starších ako je samotná stavba. Nachádza sa tu hodnotný iluzívny kazetový strop s ľudovou výmaľbou. Dovedna 42 kaziet vzniklo v roku 1747, pôvodne pre kostol v Klenovci. Jednotlivé kazety zobrazujú rôzne motívy, od štylizovaných florálnych až po výjavy biblických a historických postáv. Niektoré kazety sú doplnené o latinské nápisy. Autora výmaľby uvádza jedna z kaziet, bol ním Michael von Dall z Tisovca. Ďalej sú tu uvedené mená troch zborových funkcionárov, dokladajúce význam laikov v evanjelickom prostredí.

Priestor kostola je lemovaný dvojstrannou maľovanou emporou na vyrezávaných stĺpoch. Zachovali sa aj pôvodné lavice s esovitými bočnicami a čiastočne dochovanou mramorážou. Centrálnym bodom priestoru je renesančno-barokový edikulový oltár z roku 1681.[2] Ide o stĺpovú architektúru s akantovou výzdobou a kartušou v nadstavci. Oltárny obraz Obetovanie Izáka bol pravdepodobne sekundárne inštalovaný.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Pamiatkový objekt – podrobnosti [online]. Bratislava: Pamiatkový úrad SR, [cit. 2018-02-05]. Dostupné online.
  2. Evanjelický kostol v Dúžave [online]. Krížom krážom. Dostupné online.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • DUDÁŠ, Miloš. Drevené artikulárne a tolerančné chrámy na Slovensku. 1. vyd. Liptovský Mikuláš : Tranoscius, 2011. 255 s. ISBN 978-80-7140-375-3.