František Hajný

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

František Hajný (* 25. jún 1901, Rataje, Česko – † 29. január 1972, Revúca, Slovensko) bol český entomológkoleopterológ a štátny úradník, ktorý mal veľký význam hlavne pre slovenskú koleopterológiu, lebo patril medzi významných faunistikov Slovenska. Členom Československej společnosti entomologickej bol od roku 1926. Členom Slovenskej entomologickej spoločnosti pri SAV bol od roku 1966.

Biografia[upraviť | upraviť zdroj]

František Hajný spočiatku študoval na gymnáziu v Kolíně v Česku, ale maturoval na gymnáziu v Prahe. Po maturite chcel pokračovať v štúdiu prírodných vied, ale pomery v desaťčlennej rodine to nedovoľovali, preto vstúpil roku 1920 do štátnych služieb. Pridelený bol do daňového úradu v Revúcej, potom v Trenčíne, Leviciach, Ledči nad Sázavou, Příbrame, Žiline, Rimavskej Sobote a pod. Od 23. 6.1937 pôsobil ako prednosta Berného úradu znova v Revúcej, kde sa plánoval usadiť natrvalo. Tu pracoval až do roku 1938.

František Hajný zomrel po dlhotrvajúcej chorobe v Revúcej.

Entomologické aktivity[upraviť | upraviť zdroj]

Entomológiikoleopterológii sa venoval už od svojich gymnaziálnych rokov. Po svojom príchode na Slovensko za začína intenzívne venovať zberu a štúdiu chrobákov okolia Revúcej, kde zbieral hlavne chrobáky na Silickej a Muránskej planine. Úzko spolupracoval s viacerými významnými entomológmi tej doby, ako napr. s Ing. Václavom Machulkom, Janom Roubalom, Rudolfom Čepelákom, Dr. Františkom Rambouskom a inými. Podnikal svoje zberateľské cesty okrem územia Slovenska a Česka aj do zahraničia - napr. Maďarsko, ZSSR (Kaukaz), Bulharsko, Belgicko, Francúzsko.

Zhromaždil zbierku s vyše 15 tisíc exemplármi chrobákov, ktorá je uložená v Slovenskom národnom múzeu v Bratislave.

Zdroje informácií o autorovi[upraviť | upraviť zdroj]