Gina Gershonová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Gina Gershon)
Gina Gershon
Gina Gershonová v roku 2018
Celé menoGina L. Gershon
Narodenie 10. jún 1962 (61 rokov)
Los Angeles, Kalifornia, USA
Povolanieherečka, speváčka, autorka
Roky pôsobenia1981-súčasnosť
RodičiaStan Gershon, Mickey Koppel

Gina Gershonová (angl. Gina L. Gershon; * 10. jún 1962, Los Angeles, Kalifornia, Spojené štáty)[1] je americká herečka.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Narodila sa do židovskej rodiny[2] v Los Angeles a vyrastala v San Fernando Valley.[3] Má dvoch starších súrodencov. V roku 1980 sa presťahovala do Bostonu, kde navštevovala Emerson College. Prestúpila na New York University a v roku 1983 získala bakalársky titul v odbore dráma, psychológia/filozofia.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Gershonová uviedla, že vždy túžila sa stať herečkou aj napriek tomu, že jej kariéra začínala v oblasti hudby a tanca. Navštevovala profesionálnu divadelnú školu Circle in the Square v New Yorku, kde na ňu mali obrovský vplyv Sandra Seacat, Harold Guskin a David Mamet. Tri krát účinkovala na Brodawayi a je tiež jednou zo zakladajúcich členiek divadelnej skupiny Naked Angels.

Jej filmový debut prišiel v roku 1986, vo filme Kráska v ružovom. Neskôr bola obsadená do jednej z rolí vo filme Koktejl, ktorý ju zároveň aj preslávil. Vo filme si zahrala po boku Tomom Cruisom a Elisabeth Shue. V roku 1992 stvárnila Nancy Sinatra, v televíznom filme Sinatra. O rok neskôr, mala menšiu rolu v televíznom seriály Melrose Place, kde hrala prostitútku.

V roku 1995 stvárnila rolu bisexuálnej tanečnice Crystal, vo filme Showgirls. Gershonová je na základe tejto filmovej role považovaná za gay ikonu. Postavu lesbičky si zahrala aj o rok neskôr, vo filme Pasca, kde hrala po boku Jennifer Tilly.

V nasledujúcich rokov sa objavila skôr v nízkorozpočtových filmoch. V roku 2002 si zahrala vo filme Hranice šialenstva. V roku 2007 si zahrala po boku Hilary Swank, Lisy Kudrow a Gerarda Butlera vo filme PS: Milujem ťa. V roku 2011 získala jednu z vedľajších úloh v dráme Killer Joe. O rok neskôr, stvárnila Donatellu Versace, v životopisnom filme Donatella, ktorý mal premiéru v roku 2013. Jej herecký výkon, získal pozitívne recenzie.

V roku 2015 hosťovala v televíznom seriály Glee. Od roku 2015 do roku 2017, mala periodickú rolu v televíznom seriály Red Oaks. V roku 2017 sa objavila vo filmoch 9/11, Dvaja nestačia či Darkyňa smrti.

Stvárňuje rolu matky Colea Sprouseho v televíznom Riverdale, od roku 2018. V roku 2020 si zahrala vo filme Woodyho Allena, Festival pana Rifkina. V roku 2022 si zahrala po boku Caty Blanchett, Jamie Lee Curtis či Cheyennea Jacksona, vo filme Borderlands.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2015 jej partnerom bol belgický futbalista Bobby Dekeyser, s ktorým sa rozišli v roku 2018.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. https://www.uselessdaily.com/news/15-facts-about-actress-gina-gershon/#.XbijJZpKhPY
  2. CHUTKOW, Paul. I Dream of Gina [online]. Cigar Aficionado, 1998-10, [cit. 2010-02-07]. Dostupné online. Archivované 2008-12-09 z originálu. (anglicky)
  3. Patrica Sheridan's Breakfast With ... Gina Gershon [online]. . Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Gina Gershon na anglickej Wikipédii.