Holub divý

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Nezamieňať s heslom holub skalný.
Holub divý môže byť aj starší názov druhu holub plúžik – pozri holub plúžik (a porovnaj aj „divý holub“ pod holub hrivnák)
Holub divý

dospelý samec v Nemecku
Stupeň ohrozenia
IUCN stupne ohrozeniaVyhynutýVyhynutýVyhynutý vo voľnej prírodeKriticky ohrozenýOhrozenýZraniteľnýTakmer ohrozenýOhrozenýNajmenej ohrozenýNajmenej ohrozený
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Columba livia
Gmelin, 1789

Rozšírenie – ružovou farbou je zvýraznená introdukcia
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku
Vajce

Holub divý (staršie holuv lat. Columba livia) je druh z čeľade holubovité. Pochádza z neho holub domáci (klasifikovaný ako domáca forma holuba divého), ktorý je jednou z najúspešnejších foriem vtákov.

Žije v južnej Európe, severnej Afrike a juhozápadnej Ázii (po Mongolsko a Indiu); holub domáci aj v mnohých iných častiach sveta (zvyšná Európa, Austrália, Čína, USA atď.). Divo žijúce holuby divé žijú v skalných oblastiach, holub domáci a jeho zdivené formy žijú v mestách (tzv. mestský holub).

Holub divý je sivý s dúhovo lesknúcimi sa plochami na krku a vrchnej časti hrude, ale mestské zdivené holuby majú rôzne sfarbenia. Holub divý meria 31 – 34 cm, váži 175 – 350 g.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

  • holub domáci (Columba livia f. domestica) – domestikovaná forma holuba divého

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • KOVALIK, Peter, et al. Slovenské mená vtákov sveta [online]. Bratislava: SOS/BirdLife Slovensko, 2010 (2015), rev. 2015-11-07, [cit. 2016-10-12]. Dostupné online.
  • BURNIE, D. et al.: Vták : unikátny obrazový sprievodca. Bratislava: Ikar, 2008. ISBN 978-80-551-1754-6. s. 247
  • The IUCN RED List of Threatened Species - Columba livia [online]. iucnredlist.org, [cit. 2016-10-13]. Dostupné online.