James Nachtwey

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
James Nachtwey
James Nachtwey
Narodenie14. marec 1948 (76 rokov)
ÚmrtieSyracuse (New York), USA
Známy vďakafotožurnalista
Odkazy
Webstránkajamesnachtwey.com
CommonsSpolupracuj na Commons James Nachtwey

James Nachtwey (* 14. marec 1948, Syracuse, USA) je významný americký fotožurnalista a vojnový fotograf, ktorý bol ako jediný 5-krát ocenený Klubom zahraničných novinárov. V roku 2003 bol zranený granátom pri útoku na konvoj v Bagdade, kde pracoval ako korešpondent pre týždenník TIME.

Začiatky[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v meste Syracuse v štáte New York, vyrastal v Massachusetts kde absolvoval Leominster High School a navštevoval Darthmounth College v rokoch 1966 – 1970, bol členom združenia Casque and Gaunther, hrával rugby, študoval históriu umenia a politické vedy. Ovplyvnený Vietnamskou vojnou a Hnutím za ľudské práva sa naučil fotografovať.

Po absolvovaní Darthmounth College vystriedal Nachtwey zopár zamestnaní ako aj šofér kamiónu alebo predajca lodí. Počas tohto obdobia začal cítiť lásku k fotografovaniu. Nadobudol skúsenosti s touto prácou, ktorá neskôr ukázala užitočnosť a nasmerovala ho na hľadanie nových príbehov po svete.

Fotografovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Nachtwey začal pracovať ako novinársky fotograf v roku 1976 v malom periodiku v Novom Mexiku. V roku 1980 odišiel do New Yorku kde začal pracovať ako nezávislý fotograf. V roku 1981 začal s prvou zahraničnou úlohou je v Severnom Írsku kde zdokumentoval občiansky konflikt. Zdokumentoval nespočetné množstvo ozbrojených konfliktov a sociálnych problémov, strávil čas v Južnej Afrike, Latinskej Amerike na Strednom východe v bývalom Sovietskom zväze a Východnej Európe. Tvoril fotografie vojen, konfliktov a hladomoru, fotografie sociálno-politických problémov znečisťovanie, kriminalita a tresty vo Východnej Európe a v USA.

V 1994 bol Nachtwey zaneprázdnený nadchádzajúcimi voľbami v Južnej Afrike. Boli to vôbec prvé nerasové voľby v tomto období, zúčastnil sa ich ako blízky spolupracovník klubu Bang-Bang club a stal sa svedkom krvavej scény keď bol zabitý Ken Oosterbrock a Greg Marinovich bol ťažko zranený. Nachtwey bol tiež ranený na predchádzajúcej práci počas jeho rozsiahlej reportáže z invázie amerických vojsk v Iraku. Pri útoku na ich konvoj boli zranený on a kolega Michael Weisskopf spolu s dvomi vojakmi, Nachtweyovi sa podarilo urobiť niekoľko fotografií. Obaja potom boli prepravení letecky do Nemecka a neskôr hospitalizovaný v USA. Nachtwey sa neskôr opäť vrátil na zahraničné cesty (napr. tsunami v Juhovýchodnej Ázii 26. 12. 2004.). Pre týždenník TIME pracoval ako zmluvný fotograf do roku 1984.

Od roku 1980 do 1985 pracoval pre Black Star a od 1986 do 2001 bol členom Magnum Photos. V roku 2001 sa stal zakladajúcim členom VII Photo Agency. Nachtwey zdokumentoval okamihy útoku na Svetové obchodné centrum z 11. 9. 2001 pod názvom Body of work, kde veľmi dobre zachytil okamihy tej chvíle. Tiež vytvoril fotokompozíciu Sudánskeho konfliktu na civilnom obyvateľstve.

V súčasnosti žije v New York City.

Ocenenia[upraviť | upraviť zdroj]

Jeho fotografie boli po celý čas vystavované a oceňované v Európe a USA. Získal veľké množstvo cien vrátane ocenenia World Press Phot za rok 1994. 5-krát ho ocenil Overseas Press Club, konkrétne v rokoch 1983, 1984, 1986, 1994, 1998. V roku 2001 režisér Christian Frei zdokumentoval a priblížil prácu Nachtweya v dokumente War photograph. Tento dokument bol aj nominovaný Akadémiou na najlepší dokumentárny film. V roku 2006 bol ocenený za prácu na projekte Body of work. Nachtwey je tiež jeden z víťazov ocenenia TED za rok 2007.