Joey Tribbiani

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Joey Tribbiani

Herec Matt LeBlanc, predstaviteľ Joeyho Tribbianiho
Základné informácie
Priatelia
AutorDavid Crane, Marta Kauffmanová, Kevin S. Bright
HerecMatt LeBlanc
Slovenský dabingIvan Šandor
Prvý výskytPremiéra (The Pilot) (Priatelia)
Posledný výskytJoey and the Wedding (Joey)
O postave
Celé menoJoseph Francis Tribbiani, Jr.
Dátum narodenia25. júla 1967
Pohlaviemuž
Povolanieherec
RodinaJoey Tribbiani Sr. (otec)

Gloria Tribbianiová (matka)
Gina (sestra)
Tina (sestra)
Dina (sestra)
Mary-Angela (sestra)
Mary-Therese (sestra)
Veronica (sestra)

Cookie (sestra)
Náboženstvokatolik
Národnosťamerická-talianska

Joseph Francis Tribbiani, Jr. je fiktívna postava v americkom sitkome Priatelia a jeho spin-offe Joey. Vytvorili ho tvorcovia seriálu David Crane, Marta Kauffmanová a Kevin S. Bright a stvárnil ho Matt LeBlanc. Joey sa objavil vo všetkých 236 epizódach seriálu Priatelia od premiéry 22. septembra 1994 do finále seriálu 6. mája 2004 a v 46. epizódach seriálu Joey. Je neúspešný herec, ktorý žil v New Yorku so svojím spolubývajúcim Chandlerom Bingom. Mal aj pár ďalších spolubývajúcich po tom, čo sa Chandler presťahoval k Monike.

Joey pochádza z taliansko-americkej rodiny, v ktorej je 8 detí. Jeho otec Joseph Tribbiani, Sr. je potrubárom a jeho mama je Gloria. Joey má sedem sestier: Mary Therese, Mary Angela, Dina, Gina, Tina, Veronica a Cookie. Joey pochádza z Queensu a je katolík (hoci v 7. sérii v časti "O sesternici" má obriezku, pre ktorú má problém so získaním úlohy katolíka vo ľúbostnom filme).

Joey je vykreslený ako promiskuitný a hlúpy, ale dobrotivý, lojálny, starostlivý. Má rád jedlo a je zvodcom žien, ktorý má viac šťastia so ženami ako ktorákoľvek iná postava zo skupiny. Má aj detskú stránku – rád hrá videohry a stolný futbal, taktiež má rád sendviče a pizzu. Je veľkým fanúšikom seriálu Baywatch. Ako neúspešný herec si stále hľadá prácu. Nerád sa delí o jedlo a má problémy s ľahkou matematikou. Čo sa týka športu, Joey má v bejzbale rád Los Angeles Dodgers a New York Yankees, v basketbale Los Angeles Clippers and New York Knicks, vo futbale New York Giants a New York Jets a v ľadovom hokeji Detroit Red Wings a New York Rangers.

Jeho finančné zázemie je nestále. Väčšinu času si požičiava peniaze od priateľov, najmä od Chandlera. No len čo má nejakú príležitosť na lepšiu filmovú karieru zahrnie sa bohatstvom. Býva v luxusnom apartmáne, kupuje sebe aj priateľom šperky. Keď sa mu nedarí znova sa vracia do pôvodného podnájmu, privyrába si v menej platených prácach. A ľahkovážnosťou spojenou s nedopatrením si zadováži aj jachtu.

Rola[upraviť | upraviť zdroj]

Joey je členom Screen Actors Guild. Po tom, čo odmietol ísť v šlapajach svojho otca stať sa potrubárom, začal svoju hereckú kariéru robením práce na javisku. Počas pilotnej epizódy ho Monica a Chandler videli v produkcii Pinokia. Nejaký čas pred začiatkom seriálu hral Joey v pornofilme ako oblečený komparzista. Joey tiež spomenul hranie v hre s trollmi pred tým, čo dostal hlavnú rolu Sigmunda Freuda v muzikáli Freud!, kde ho prvýkrát uvidela jeho agentka Estelle Leonardová. V tej istej epizóde mu ponúkla filmovú rolu Al Pacinovho zadku – nemú rolu, ktorú však neskôr stratil, lebo ju bral príliš seriózne. Monica a Chandler tiež raz diskutovali, že videli Joeyho vo verzii Macbetha, v ktorej bol neschopný vysloviť väčšinu slov.

Joey sa stáva hercom/modelom, keď sa začne objavovať v printovej reklame pre NYC Free Clinic ako „Mario“, ktorý má pohlavne presnosnú chorobu. Tiež účinkuje v telenákupe ako Kevin na predmet nazvaný Mliečny majster 2000 (ang. Milk Master 2000), ktorý umožňuje ľahko nalievať mlieko z kartónov.

V druhej sérii Joey pokračuje vo svojej práci na javisku a objaví sa ako „Kráľ“ v zle hodnotenej (a nikdy nepomenovanej) hre. Recenzie v novinách opísali jeho účinkovanie takto: „Horší než dementná a nezrelá réžia bol už len výkon Josepha Tribbianiho v neuveriteľne stupídnom kráľovi.“ Druhá recenzia znela takto: „Musíme konštatovať, že Josephovi Tribbianimu sa v priemernej hre podarilo dosiahnuť absolútne dno.“ No o pár dní neskôr po zverejnení týchto recenzií dostane Joey prvú hlavnú rolu Drakea Ramoraya v telenovele Dni nášho života. Najprv ide len na jednorázovú rolu taxikára, no dostane rolu Ramoraya tým, že sa vyspí s vedúcou kastingu. Počas hrania Ramoraya má aj malú rolu vo filme Akty X: Vírusy v Manhattane s Jean-Claudeom Van Dammeom.

O pár epizód neskôr si Joey spôsobí problémy, keď v rozhovore pre Soap Opera Digest povie, že si píše väčšinu svojich replík. Toto nahnevá scenáristov telenovy a tak postavu Ramoraya zabijú spadnutím do šachty výťahu. Joey toto nesie veľmi ťažko a prizná, že rola v Dňoch nášho života bola jedna z najlepších vecí, ktorá ho kedy stretla.

Na javisko sa vracia v tretej sérii hraním v hre s názvom Boxing Day. Hra začína ako normálna dráma, no skončí unesením Joeyho postavy „Victora“ mimozemšťanmi z jeho bytu. V štvrtej sérii si zahrá malú jednoscénovú rolu ako policajt v scéne s Charltonom Hestonom.

Joey má neskôr vo svojej hereckej kariére trochu smolu. V piatej sérii je obsadený do nezávislého filmu Shutter Speed, ktorého natáčanie sa však zruší ešte pred natáčaním v Las Vegas. Taktiež ho vyhodia z reklamy na Burger King. Zahrá si rolu v epizóde Zákonu a poriadku, no jeho rola je vystrihnutá z finálnej verzie epizódy – Joeyho bolo „vidieť“ len ako zakrytú mŕtvolu.

V šiestej a siedmej sérii je obsadený do seriálu Mac a CHEESE ako Detektív 'Mac' Machiavelli. Chandler tento seriál nazve: „Nič také zlé som ešte nevidel... ...A to nielen v telke.“ Aj napriek tomu, že Joey mal od tohto seriálu veľké očakávania, seriál je v polovici prvej série zrušený.

V 7. sérii sa Joey zúčastní konkurzu na rolu Dr. Strikera Ramoraya, novej postavy v Dňoch nášho života, ktorá je bratom Drake Ramoraya. Rolu však nedostane. Nakoniec sa však naňho usmeje šťastie a dostane späť rolu Dr. Drakea Ramoraya najprv ako postava v kóme a neskôr oživený pomocou transplantácie mozgu inej postavy Jessicy Lockhartovej (Susana Sarandonová). Za svoju postavu je dokonca nominovaný na cenu Najlepšia vracajúca sa postava. V tej istej sérii nahradí Sarandonovú ako Dr. Drake Jessica Ramoray. Neskôr v sérii začne Joey účinkovať ako vojak Tony vo filme s tematikou Prvej svetovej vojny spolu s hercom nominovaným na Oscara Richardom Crosbym (Gary Oldman).

Joey je dočasne zamestnaný v Central Perku ako čašník. Keďže nevie dostať žiadnu prácu, Gunther mu ponúkne podávanie kávy. Pred priateľmi sa svojú novú prácu snaží najprv skryť, no oni na to prídu. Prácu nemá rád, no vďaka jeho povahe čoskoro nájde cestu ako využiť jeho postavenie na stretávanie atraktívnych žien a dávanie im jedla zadarmo. Gunther mu to však rýchlo zakáže. Joey svoju prácu neberie veľmi seriózne a veľa svojho pracovného času strávi rozprávaním sa s kamarátmi. Nakoniec je z práce vyhodený po tom, čo zavrie kaviareň uprostred dňa, aby mohol ísť na konkurz, zatiaľ čo Gunther je preč. Rachel neskôr presvedčí Gunthera, aby dal Joeymu prácu späť, no vďaka novým pracovným ponukám sa Joey prestane objavovať. Jeho absenciu si skoro nikto nevšimne. V neskoršej epizóde si Joey uvedomí, že zabudol Guntherovi povedať, že z práce odišiel, na čo mu Gunther odpovie, že by ho aj tak vyhodil.

Joey bol tiež darcom spermií v lekárskom experimente, na konci ktorého mu nemocnica dala 700 dolárov. Toto bolo spomenuté, keď Monica išla do spermatickej banky. Joey na svoje zdesenie zistí, že jeho spermie nie sú veľmi populárne.

Niektoré z ďalších Joeyho prác bolo predávanie vianočných stromčekov, obliekanie sa za Santa Clausa a vianočného elfa, robenie prehliadok v American Museum of Natural History, kde pracuje Ross, ponúkanie vzoriek parmufov zákazníkom v obchodnom dome a ako rímsky bojovník v Caesar's Palace v Las Vegas.

Pracoval aj v reštaurácii „Alessandro's“, kde bola Monica hlavnou šéfkuchárkou pod prezývkou „Dragon“. Monica ho prijala len preto to, aby ho vyhodila a tým zastrašila ostatných kolegov, ktorí nemali voči Monice žiadny rešpekt. Dostal však veľa sprepitného a odstúpil od dohody, no potom si uvedomil, aké je jeho vyhodenie pre Monicu dôležité. Na druhý deň bol vyhodený.

Jednu epizódy pracoval aj u Chandlera, no k práci sa správal ako k ďalšej hereckej role, v ktorej je „Joseph, úpravca dát“. Pre svoju „postavu“ si vytvoril si celý príbeh. Po čase začalo Chandlera iritovať, len čo sa v práci objavil Joey. Nakoniec odišiel po tom, čo sa Chandler pretvaroval, že spal s Joeyho „vymyslenou ženou“.

Keď si Monica a Chandler pred svojou svadbou priznali, že majú problém nájsť niekoho, kto by ich zosobášil, Joey sa na túto úlohu dobrovoľne prihlásil a cez internet si vybavil povolenie na sobášenie ľudí. Zachoval si ho až do desiatej série, kedy zosobášil aj Phoebe a Mikea.

Osobnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Joey je charakterizovaný ako ľahko rozmýšľajúci, no priateľský sukničkár, ktorý miluje jedlo. Obzvlášť má rád sendvič s mäsovými guličkami. Keď mu bola položená otázka, či by sa radšej vzdal jedla alebo sexu, mal problém sa rozhodnúť. Nakoniec vykríkol: „Chem baby aj chlieb!“ V epizóde „O jazde v policajnom aute“ sa zdalo, že sa snaží zachrániť Rossa pred údajným výstrelom, no nakoniec vysvitlo, že sa snažil zachrániť svoj mäsovo-guličkový sendvič. Tiež miluje „Joeyho špeciál“ – dve pizze. Jeho nenásytnosť je viditeľná aj v epizóde „O adopčnej matke“, keď na druhý deň odmietne zavolať Sarah. Keď sa ho Phoebe spýta prečo, Joey vysvetlí, že Sarah na ich rande porušila jeho zlaté prikázanie – nedelenie sa o jedlo. Phobe Joyeho donúti ísť so Sarah von znovu a povie mu, aby si v prípade núdze objednal hranolčeky. Joey to urobí, no Sarah chce veľmi ochutnať z jeho morských plodov. Ako sa Sarach načahuje a Joey uhýba tanierom, tanier spadne zo stolu. Takto Joey vysvetlí, prečo „Joey sa o jedlo nikdy nedelí“. No veci sa zmenia, keď si Joey chce dať z jej čokoládovej torty. Keďže on sa s ňou o jedlo nedelí, ani ona sa s ním deliť nebude. Keď jej zazvoní telefón, varuje ho, aby sa torty nedotýkal. Keď však príde, jej torta je preč a Joey má čokoládu všade okolo úst. V pokoji pritom prizná, že „ho to vôbec nemrzí.“

Keďže Joey je jedák, čo sa týka jedla, dokáže zjesť enormné množstvo. Hrdný na svoju rodinnú schopnosť veľa jesť („Možno nie sme veľkí myslitelia alebo vládcovia sveta, nečítame veľa ani rýchlo nebeháme. Ale žrúti sme dobrí!“), prijme Monikinu výzvu zjesť celú pečenú morku. V 9. epizóde 8. série Monica nechce piecť celú morku na večeru sviatku Vďakyvzdania, pretože Rachel je tehotná, Chandler odmieta jesť jedlo tohto sviatku kvôli traumám z detstva, Phoebe je vegetariánka a hosť Will (Brad Pitt) je na diéte. Joeyho láska k tradíciam sviatku Vďakyvzdania presvedčí Monicu len pod podmienkou, že Joey zje celú 8-kilogramovú morku na jedno posedenie. Keď Monica vidí, že Joey sa trápi, povie mu, že iba žartovala. No Joey vytrvá a s malou pomocou Phoebiných tehotenských nohavíc nezje len celú morku, ale zostane mu ešte miesto aj na dezert. Podobná situácia nastane v 5. epizóde 9. série, kedy Joey zostane sám na večeri v reštaurácii po nevydarenej Phoebinej oslave a je nútený zjesť všetkých 6 jedál sám. Po dojedení však má ešte miesto na narodeninovú tortu.

Joey je veľmi promiskuitný a často sa spolieha na svoju baliacu frázu  „Ako sa máš?“. Pravidelne spáva s atraktívnymi ženami, no nikdy sa nedostane do seriózneho vzťahu – Chandlerovi na rozlúčke so slobodou povedal, že považuje manželstvo za depresívne a obmedzujúce. Spáva tiež s rôznymi stážistkami a komparzistkami zo šou, v ktorých pracuje. Sexuálne aktívny bol veľmi dlho: rozopol podprsenku 16-ročnému dievčaťu keď mal 9 rokov, spal so svojou učiteľkou v 7. triede a mal „divoké jarné prázdniny“, keď mal 13. V epizóde „Joeyho interview“ sa vyspal s reportérkou (ktorú hrala Sasha Alexanderová) preto, aby to, čo povedal, že má život a nepozerá telenovely, nebolo publikované v Soap Opera Digest.

Aj napriek jeho promiskuitnej povahe je starostlivý, čo sa týka jeho vzťahov k sestrám. Aj keď sa nezdá, že by mal problém so svojím životným štýlom, opakovane sa uisťuje, že jeho sestry nepôjdu rovnakou cestou. Keď v 11. epizóde 3. série zistí, že sa opitý Chandler vyspal s jeho sestrou Mary Angelou, snaží sa ich dať dokopy. Neskôr v 10. epizóde 8. série sa snaží donútiť svoju sestru Dinu k manželstvu so svojím neštastným priateľom po tom, čo zistí, že je s ním tehotná. Oni však povedia, že ho chcú vychovať samostatne. Joey povie, že bábätko „isteže bude mať strýka Joeyho“.

Joey je starostlivá a dobrosrdečná osoba. Ponúkol Rachel bývanie u neho, keď sa hádala s Rossom, finančne podporil Monicu a Chandlera a pomohol Phoebe nájsť si novú prácu, keď bola nezamestnaná. Bol ochotný oženiť sa s Phoebe a Rachel pri rôznych príležitostiach po zistení, že sú tehotné. Joey je tiež fyzicky najsilnejší z celej skupiny, pretože dokázal ľahko tlačiť Rossa cez gauč jednou rukou a raz ponúkol Rossovi a Chandlerovi, že s nimi pôjde do Central Perku, aby ich dvaja šikanátori nechali na pokoji.

Je fanúšikom Stephena Kinga. Žiarenie prečítal niekoľkokrát, ako aj filmové spracovanie jedného z Kingových románov, Cujo. Po tom, čo ho Rachel požiada, aby si prečítal Malé ženy, aby ich mohol porovnať so Žiarením, sa stane fanúšikom aj tejto knihy. Joey raz krátko spomenul, že Al Pacino je jeho idol. Vo svojej izbe má aj plagát z Al Pacinovho filmu Zjazvená tvár (1983) a ten istý plagát sa nachádza aj v jeho dome v spin-offe Priateľov Joey. Joey, Ross a Chandler sú veľkými fanúšikmi Smrtonostnej pasce.

Za celý seriál sa sťahoval štyrikrát. Prvýkrát sa sťahoval do svojho nového bytu preč od Chandlera po tom, čo dostal rolu Dr. Drake Ramoraya v Dňoch nášho žitia. Kvôli strate roly sa však čoskoro vrátil. Potom sa spolu s Chandlerom presťahovali do Monikinho bytu po jeho vyhratí v hre v epizóde „O embryách“.

Vzťahy[upraviť | upraviť zdroj]

Chandler Bing[upraviť | upraviť zdroj]

Keď si Chandler vyberal spolubývajúceho a Joey prišiel na rozhovor, pôvodne si myslel, že Chandler je gej. Chandlerov sused, Pán Heckles, však klamal pôvodne vybratému spolubývajúcemu, čo spôsobilo, že Chandler si musel vybrať druhú voľbu, ktorou bol Joey. Počas prvých dní krátko cítil príťažlivosť k Monice. To však ustúpilo a Chandler a Joey sa rýchlo stali najlepšími kamarátmi. Joeyho ľahkovážny životný štýl si vybudoval vďaka Chandlerovi. Neskôr si do bytu kúpili kuriatko a kačku. S Chandlerom sú najlepší priatelia, hoci sa často hnevajú, ale aj tak sa majú veľmi radi. Keď sa Joey presťahoval do vätčšieho bytu, obidvom sa to zdalo hrozné. Nakoniec sa Joey nasťahoval späť k Chandlerovi, ktorý sa ale presťahoval do bytu oproti za svojou priateľkou Monicou.

Ross Geller[upraviť | upraviť zdroj]

Zatiaľ čo Joey je najlepší kamarát s Chandlerom, Ross je jeho druhý najlepší (aj keď párkrát ho označil za najlepšieho). Počas turbulentných časov, kedy Chandler pobozkal Joeyho priateľku, Joey prestal Chandlera považovať za najlepšieho priateľa a nahradil ho Rossom. Toto však trvalo len dovtedy, dokým Chandler strávil sviatok Vďakyvzdania zavretý v škatuli preto, aby mu ukázal jeho ľútosť a ospravedlinil sa mu. Odvtedy boli Joey a Chandler znova najlepší priatelia.

Okrem toho Joey a Ross raz zaspali na Rossovej pohovke po pozeraní Smrtonostnej pasce celú noc. Joeymu sa toto páčilo, čo je vidieť, keď sa snaží Rossa donútiť k ďalším zdriemnutiam. Po prehováraní Joeym ho raz Ross pobozkal, aby si mohol Joey nacvičiť bozkávanie mužov kvôli konkurzu. Neskôr však zistil, že Joey už na konkurze bol a že rolu nedostal.

Hlavným vývojom ich vzťahu bolo, keď sa Joey zamiloval do Rachel, Rossovej ex-priateľky a a mamy jeho dcéry. Toto spôsobilo veľkú roztržku, no Ross to nechal tak, keď videl, že Joey je skutočne do Rachel zamilovaný. Ross v podstate hovoril, že s tým nie je v pohode, ale chce byť. Po tom, čo Joey a Rachel zistili, že im to nebude fungovať a rozišli sa, všetko sa vrátilo do starých koľají. Počas finále seriálu dokonca Joey posmeloval Rossa, aby išiel za Rachel na letisko.

Monica Gellerová[upraviť | upraviť zdroj]

Joey a Monica sú blízki priatelia, ktorí často vtipkujú. Joey dovolil Monice, aby ho prijala a potom vyhodila, aby svojim zamestancom dokázala, že nie je rohožka. Keď Joey zistil, že Monica a Chandler sú vo vzťahu, súhlasil s udržaním tajomstva až do momentu, kedy to pár povie skupine. V epizóde, kde vidí, ako sú si Monica a Chandler blízki, sníva o Monice a ňom v rovnakom svetle. Keď Monica a Chandler robili svadobnú fotku, Chandler sa nemohol usmievať. V oznámení v novinách sa objavila fotka Moniky a Joeyho.

Joey mal vždy rád vzťahy s Monicou, Rachel a Phoebe. LeBlanc raz špekuloval, že Joey v nich pravdepodobne videl viac sestry, ako to, že by s nimi chodil.

Podľa komentára pilotnej epizódy na DVD, Joey a Monica boli pôvodne zamýšľaní ako hlavný ľúbostný vzťah seriálu, až kým ich nenahradil vzťah Rossa a Rachel. V epizóde „O výpadku elektriny“ Phoebe Joeymu povedala, že Monica je doňho zamilovaná. Táto myšlienka bola znovu spomenutá v 7. sérii, keď sa ukázalo, že Monica chcela v Londýne pôvodne ísť po Joeym, nie Chandlerovi, lebo chcela niečo nezmyselné. Nikdy nečakala, že nájde Chandlera a zaľúbi sa doňho. Koncept, ako by manželstvo Joeyho a Moniky vyzeralo, bol predstavený Phoebe a pozostával z toho, že by Monica piekla pre tučného Joeyho celý čas.

Phoebe Buffatová[upraviť | upraviť zdroj]

Phoebe je Joeyho najlepšia kamarátka, čo sa týka ženského pohlavia. Vyzerá to tak, že si dobre rozumejú. Sú jedinými členmi skupiny, ktorí nemajú vysokoškolské vzdelanie. Občas im to trochu nemyslí. Joey je Phobein najlepší kamarát; každý mesiac sa spolu stretávajú, aby sa rozprávali o ostatných členoch ich skupiny. Obidvaja ukazujú voči sebe jemnosť. V epizóde „O pretekárskej posteli“ je implicitné, že Phoebe počuje Joeyho myšlienky. V epizóde „O jazde v policajnom aute“ Phoebe vysvetľuje: „Ale keď príde revolúcia, budem vás musieť všetkých pozabíjať. Teba nie, Joey.“ Keď Joey aj Phoebe vedeli o vzťahu Monicy a Chandlera, dohodli sa, že keď chcú byť Monica a Chandler spolu a taja im to, tak sa od nich oddelia, a zoberú so sebou aj Rachel.

Keď bola náhradnou matkou pre trojičky svojho brata a zrazu túžila po mäse, Joey sa ponúkol, že nebude jesť žiadne mäso, pokým sa trojičky nenarodia. Keď bola Phoebe smutná po tom, čo oslávila tridsiatku, a ešte nemala perfektný bozk, Joey ju pobozkal, a tak si mohla prečiarknuť jeden bod na svojom zozname (tiež povedal, že je z jednej šestnáctiny Portugalec, keď povedala, že nestretla žiadnych Portugalcov).

Joey nebol do Phoebe nikdy zamilovaný. Krátko chodil s jej dvojčaťom Ursulou, čo rozčúlilo Phoebe. S Ursulou sa rozišiel, aby zachoval svoje priateľstvo s Phoebe.

Keď sa Joey od zákazníka v Central Perku dozvedel, že Phoebe je pornoherečka, odmietol si pozrieť jej filmy aj keď ostatní štyria sa rozhodli opačne. Po zistení, že vo filme v skutočnosti hrá Ursula, však prejavil záujem.

Keď si Joey myslel, že Phoebe je tehotná, požiadal ju o ruku povedajúc, že svet je príliš strašidelný pre slobodnú matku. Tento návrh je spravený absolútne bez romatického záujmu. Phoebe povie áno a akceptuje prsteň, no Monica Joeymu povie, že v skutočnosti je tehotná Rachel. Joey tak požiada o ruku Rachel a musí zobrať neochotnej Phoebe prsteň.

Phoebe tiež Joeyho zoznamuje s jej kamarátmi. Na dvojitom rande ju Joey predstaví Mikeovi (Paul Rudd), ktorého si nakoniec vezme.

Rachel Greenová[upraviť | upraviť zdroj]

Po Rachelinom prehováraní si Joey prečíta Malé ženy, zatiaľ čo Rachel číta Žiarenie. Rachel zistí, že hocikedy, keď sa Joey začne báť počas čítania, dá knihu do mrazničky. Na konci epizóde sa Joey bojí, že jedna postava zomrie, a tak sa Rachel spýta: „Nedáme knihu do mrazničky?“ Ich blízke priateľstvo pokračuje, keď požiar zničí Rachelin a Phoebin byt. Rachel sa k Joeymu presťahuje a zostane tam, aj keď sa byt zrekonštruje.

V polovici 8. série idú Joey a Rachel na rande, a tak má Rachel ešte jednu noc zábavy pred tým, čo začne byť príliš zrejmé, že je tehotná. Zažijú spolu skvelý čas a neskôr, bez vedomia Rachel, sa do nej Joey zaľúbi. Svoje city však nijako neprejavuje, lebo je príliš loajálny k Rossovi a má pocit, že by ho týmto zradil. Po Rossovom zistení však Joeyho povzbudí, aby sa s ňou porozprával. Joey jej povie o svojich pocitoch, no ona ich neopätuje a veci medzi nimi sú chvíľu trápne.

V 9. sérii začne Rachel pocitovať city k Joeymu, no bojí sa, že on už viac necíti tak, ako predtým, hlavne keď začne chodiť s Charlie. Keď sa partia vyberie do Barbados kvôli Rossovej práci, Joey sa dozvie o Racheliných pocitoch, a aj keď najprv povie, že sa nič nemôže stať, svoj názor zmení po tom, čo uvidí Charlie a Rossa bozkávať sa, a tak sa s Rachel vráti na jej izbu. Ich vzťah pár epizód pokračuje a dostanú aj Rossove povolenie po uvedomení si, že od ich rozchodu už uplynulo šesť rokov. Počas prvej spoločnej noci si však Joey and Rachel uvedomia, že sú tak blízki priatelia, že ich vzťah nebude fungovať. Rachel inštinktívne dáva Joeymu facku, keď sa jej snaží dotknúť a zistí, že nedokáže akceptovať fakt, že Joey sa jej dotýka. Po Chandlerovej zmienke o tom, ako bolo pre nich s Monicou prirozdené prejsť z kamarátstva do ľúbostného vzťahu, Joey a Rachel si uvedomia, že nie sú na rovnakej ceste a vrátia sa k priateľstvu. Na konci, keď Chandler a Monica oznámia, že sa sťahujú do domu, Joey im dá darček v podobe kuriatka a kačky, ktoré sa volajú Chick Jr. a Duck Jr. . Zvieratá zostanú u Joeyho v byte, ale podľa všetkého boli presunuté do útulku po Joeyho presune do Los Anegeles. Krátko po presťahovaní Chandlera a Moniky sa Joey presťahoval do Los Angeles, aby sa mohol sústrediť na svoju hereckú kariéru.

Joey[upraviť | upraviť zdroj]

Po finálnej sérii Priateľov v roku 2004 sa Joey Tribbiani stal hlavnou postavu seriálu Joey, spin-offu Priateľov, v ktorom sa presťahoval do Los Angeles kvôli hereckej kariére. Jeho sestra Gina Tribbianiová a jej syn Michael boli ďalšími hlavnými postavami seriálu.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Joey Tribbiani na anglickej Wikipédii.