Krtkova torta

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Krtkova torta
Krtkova torta
Krtkova torta
Pôvod
Miesto pôvoduNemecko
Krtkova torta na reze
Krtkova torta

Krtkova torta (nem. Maulwurfkuchen) je torta pôvodom z Nemecka,[1] ktorá sa najčastejšie podáva ako narodeninová torta. Táto torta má čokoládový korpus, je plnená krémom zo šľahačky a banánmi a je posypaná rozdrvenými kúskami korpusu, a preto vyzerá ako krtinec a odtiaľ sa odvíja jej názov.[2]

Výroba krtkovej torty[upraviť | upraviť zdroj]

Korpus krtkovej torty sa obvykle skladá z čokoládového pudingového prášku, cukru, kypriaceho prášku, oleja a vajec. Krém je zo šľahačky, želatinového stužovača šľahačky, cukru, tvarohu a nasekanej horkej čokolády. Korpus sa upečie, potom sa vydlabe, naplní sa krémom a banánmi a nakoniec sa posype vydlabaným korpusom.[3][2]

Na výrobu krtkovej torty je tiež možné použiť polotovar, medzi popredných výrobcov tohto polotovaru patrí firma Dr. Oetker.

Tortu je možné samozrejme vyrobiť aj zo základných surovín.[4]

Názvy v rôznych jazykoch[upraviť | upraviť zdroj]

Názvy krtkovej torty v rôznych jazykoch:

Varianty[upraviť | upraviť zdroj]

Existuje niekoľko variant krtkovej torty, napríklad obrátená krtková torta (so svetlým korpusom a tmavým krémom)[5] alebo jahodová krtková torta (namiesto čokoládového pudinkového prášku je použitý jahodový pudinkový prášok) a veľa dalších variant.[6]

Mém[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2019 sa krtkova torta stala mémom na českých a slovenských sociálnych sieťach, kde sa s touto tortou neodmysliteľne spája hláška „mňam do píči“. Pôvod tejto hlášky je v jednom videu o krmení makakov z YouTube z roku 2017.[7][8] Šialenstvo okolo tejto hlášky a krtkovej torty však naštartovala až česká verzia mému Any doctor here?.[9]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. MEINHILDE. Kiku Corner [online]. 20. november 2017, [cit. 2019-03-17]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. a b Maulwurfkuchen. Koch-Wiki. Dostupné online [cit. 2019-03-17]. (po nemecky)
  3. Recepty: Domácí krtkův dort. Albert. Dostupné online [cit. 2019-03-17]. (po česky)
  4. [1]
  5. WRITE.CZ, AkcniCeny cz; created by. ARCHIV | Krtkův dort, Krtkův dort naruby v akci platné do: 8.5.2007. AkcniCeny.cz. Dostupné online [cit. 2019-03-17]. (po česky)
  6. VARENI.CZ. Jahodový krtkův dort bez mouky recept - Vareni.cz. recepty.vareni.cz. Dostupné online [cit. 2019-03-17]. (po česky)
  7. "Mňam dopí*či!" Krtkův dort hvězdou memu, který během pár dní ovládl sociální sítě – G.cz. G.cz, 11. marec 2019. Dostupné online [cit. 2019-03-17]. (po česky)
  8. REFRESHER.SK. Mňam dopíči je všude. Nejlepší české meme roku žerou všichni. refresher.cz. Dostupné online [cit. 2019-03-17]. (po česky)
  9. A.S, Petit Press. Ako vznikli vtipy o Krtkovej torte, ktoré zaplavili internet [online]. fici.sme.sk, [cit. 2020-02-18]. Dostupné online.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Krtkův dort na českej Wikipédii.