Preskočiť na obsah

Múzeum kniežat Czartoryských

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Múzeum kniežat Czartoryských
Základné údaje
Adresaul. Pijarska 15, 31-015
KrakovPoľsko
Rok založenia1878
Typnárodné múzeum, umelecko-historické múzeum
Ďalšie odkazy
Webmnk.pl/oddzial/mnk-muzeum-czartoryskich
CommonsMúzeum kniežat Czartoryských

Múzeum kniežat Czartoryských (poľ. Múzeum Książąt Czartoryskich) je historicko-umelecké múzeum v poľskom meste Krakov, založené roku 1878. Pôvodne súkromné, od roku 2016 štátne múzeum je nasledovníkom najstaršieho poľského múzea vôbec, založeného na začiatku 19. storočia. Sídli v troch historických budovách v centre mesta.[1]

„Sibylina svätyňa“ v Puławách, v rokoch 1801 – 1830 priamy predchodca dnešného múzea

Jadro súčasných múzejných zbierok vytvorila v rokoch 1796 – 1801 veľká poľská vlastenka, kňažná Izabela Czartoryska, na svojom panstve v Puławách, kde v zámockom parku nechala vybudovať Sibylinu svätyňu, zvanú tiež Svätyňa pamäti. Chcela zozbieraním rôznych pamiatok na význačné osobnosti poľských dejín prispieť k povzneseniu národného ducha po tragickom druhom a treťom delení Poľska. Ďalšie cenné kusy, najmä obrazy talianskych renesančných majstrov a rímske starožitnosti, pridal do múzea jej syn Adam Jerzy, známy politik a diplomat. Puławské zbierky boli čiastočne zničené, resp. rozkradnuté počas novembrového povstania v roku 1830 a následnej konfiškácii majetku Czartoryských ruskými úradmi. Väčšina však bola zachránená a už vopred evakuovaná do Paríža, kde bola uložená v rodinnom paláci Hôtel Lambert, stredisku poľských exulantov vo Francúzsku.

V roku 1870 sa knieža Władysław Czartoryski, Izabelin vnuk, rozhodol presunúť zbierku do Krakova – vtedy spadajúceho do Rakúsko-Uhorska – kam dorazila v roku 1876. Múzeum potom oficiálne vzniklo o dva roky neskôr a zostalo na svojom mieste dodnes. Bolo postupne rozširované o domáce aj zahraničné umelecké diela, knihy a rôzne artefakty pamiatkovej hodnoty, takže nakoniec má asi štvrť milióna zbierkových položiek.

Počas druhej svetovej vojny Nemci z múzea ukradli 844 obrazov, okrem iného z dielne Rafaela Santiho, ktoré neboli dodnes nájdené.

Múzeum v roku 1991 Vrchný súd vrátil v reštitúciách princovi Adamovi Karolovi Czartoryskému, ktorý vzápätí založil Nadáciu kniežat Czartoryských, ktorá sa o zbierky starala a propagovala ich aj na výstavách v zahraničí. Nakoniec roku 2016 zbierky a budovu múzea nadácia predala poľskému štátu za 100 miliónov eur, čo predstavovalo len asi 5 % odhadovanej trhovej hodnoty a iba 1/10 toho, čo za to štát bol ochotný zaplatiť.[2] Dohoda tiež previedla na poľský štát práva na akékoľvek budúce nároky na umelecké diela, ktoré boli ulúpené nacistami. Múzeum bolo následne prevedené do správy Národného múzea v Krakove.

V rokoch 2010 – 2019 prebiehala rozsiahla rekonštrukcia.

Múzejné zbierky

[upraviť | upraviť zdroj]

Najcennejším exponátom múzea je jeden z najznámejších obrazov Leonarda da Vinciho Dáma s hranostajom, zakúpený roku 1798. Múzeum má v zbierke aj ďalšie významné výtvarné diela autorov ako sú napr. Rembrandt, Hans Holbein mladší, Jacob Jordaens, Luca Giordano, Pieter Brueghel mladší, Dieric Bouts, Joos van Cleve, Lorenzo Lotto, Lucas Cranach mladší, Lorenzo Monaco, Andrea Mantegna, Alessandro Magnasco alebo Majster ženských polopostáv.

Avšak múzeum sa nesústreďuje len na výtvarné diela, v jeho zbierkach je mnoho ďalších artefaktov: trofeje z bitiek poľských vojsk, relikvie svätých, kreslo Williama Shakespeara, výzdoba z katedrály sv. Stanislava a Václava na Wawelskom hrade, vzácne tapisérie, zbrane, etruské, grécke, rímske a egyptské starožitnosti, historické knihy (najmä zo zbierky brabantského vojvodu, ktorú sa podarilo Izabele Czartoryskej zakúpiť, a z archívu Stanislava II. Augusta.

Knižnica obsahuje 224 576 položiek, vrátane 70 009 kníh vydaných pred rokom 1800, 13 552 rukopisov a 333 prvotlačí.

Referencie

[upraviť | upraviť zdroj]
  1. Czartoryski Museum - Opening hours, price and location. www.introducingkrakow.com. Dostupné online [cit. 2023-10-21]. (po anglicky)
  2. Polsko koupilo knížecí sbírku umění za 100 milionů eur, získalo da Vinciho slavnou Dámu s hranostajem. Hospodářské noviny (HN.cz). Dostupné online [cit. 2023-10-21]. (po česky)

Iné projetky

[upraviť | upraviť zdroj]