Maya Hawkeová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Maya Hawke)
Maya Hawke
Celé menoMaya Ray Thurman Hawke
Narodenie 8. júl 1998 (25 rokov)
New York, New York, USA
Povolanieherečka, speváčka, fotomodelka
Roky pôsobenia2017 – súčasnosť
RodičiaUma Thurman
Ethan Hawke

Maya Hawkeová (neprechýlene Maya Hawke; * 8. júl 1998, New York, New York, USA) je americká herečka, speváčka a fotomodelka, známa z televízneho seriálu Stranger Things (2016 – súčasnosť), kde hrá rolu Robin Buckley. Je dcérou herečky Umy Thurman a herca Ethana Hawkea.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Hawkeová sa narodila 8. júla 1998 v New Yorku, ako staršie z dvoch detí, ktoré sa narodili hercom Ethanovi Hawkeovi a Ume Thurman. Jej rodičia sa rozviedli v roku 2005. Hawkeová má mladšieho brata. Má tiež dve nevlastné sestry s druhou manželkou svojho otca a jednu nevlastnú sestru od bývalého snúbenca svojej matky.

Hawkeová trpí dyslexiou, ktorá viedla k tomu, že počas základného vzdelávania často menila školu, kým sa nakoniec zapísala na Saint Ann's School, súkromnú školu v Brooklyne v New Yorku, ktorá kladie dôraz na umeleckú kreativitu a prácu nehodnotí známkou. Umelecké prostredie ju napokon priviedlo k herectvu. Hawkeová sa tiež zúčastnila letných štúdií na Royal Academy of Dramatic Art v Londýne a Stella Adler Studio of Acting v New Yorku. Študovala na herectvo na Juilliard School po dobu jedného roka a potom, čo prijala svoju úlohu v televíznom seriály Malé ženy, štúdium ukončila.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Modeling

Rovnako ako jej matka a stará mama, Hawkeová na začiatku svojej kariéry bola modelkou pre Vogue. Bola tiež vybraná ako tvár kolekcie britského módneho predajcu AllSaints v rokoch 2016/2017. V roku 2017 bola jednou z niekoľkých tvárí vo videokampani pre spodnú bielizeň Calvina Kleina, ktorú režírovala Sofia Coppola. V septembri 2022 Hawkeová bola modelkou kampane Calvina Kleina FW22 Underwear.

Herectvo

Režisérka Sofia Coppola, si Hawkeovú vybrala aby si zahrala hlavnú rolu Malej morskej víly v plánovanej adaptácii od Universal Pictures. Producenti však dali prednosť herečke Chloë Grace Moretz. Tento a ďalšie konflikty nakoniec viedli k tomu, že aj Coppola opustila projekt a neskôr aj Moretzová.

Hawkeová debutovala v roku 2017 ako Jo March v adaptácii televíznej minisérie Malé ženy. V septembri 2018 si zahrala v thrilleri Ladyworld, ktorý režírovala Amanda Kramer.

V roku 2019 sa pripojila k hereckému obsadeniu televízneho seriálu Stranger Things. V tom roku si Hawkeová zahral Lindu Kasabian vo filme Quentina Tarantina, Vtedy v Hollywoode. O rok neskôr, hrala po boku svojho otca v piatej epizóde minisérie The Good Lord Bird.

V roku 2022 hrala v čiernej komédii Do Revenge. V apríli 2022 bola obsadená do životopisného filmu Maestro, kde hrala po boku Carey Mulligan a Bradleyho Coopera. Po boku svojej matky, Umy Thurman, Samuela L. Jacksona, Debi Mazar a Joe Manganiella, si zahrala vo filme The Kill Room.

Hudba

Hawkeová sa tiež venuje aj hudbe. V auguste 2019 Hawkeová vydala svoje prvé dva single, „To Love a Boy“ a „Stay Open“. Piesne napísala a nahrala Hawkeová a Grammy ocenený spevák a skladateľ Jesse Harris. Začiatkom roka 2020 odohrala sériu koncertov v New Yorku, pričom išlo o jej prvé sólové živé vystúpenia. O rok neskôr, vydala prvý singel „By Myself“ a oznámila svoj debutový album s názvom Blush. Jej druhý singel albumu, „Coverage“, bol vydaný 22. apríla 2020. Dňa 29. júna 2022, popri vydaní singlu „Thérèse“, Hawkeová oznámila svoj druhý album „Moss“, ktorý vyšiel 23. septembra 2022.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Maya Hawke na anglickej Wikipédii.