Mestský okruh číslo 2 (Košice)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mestský okruh číslo 2
MO 2
align=center
Základné údaje
Typ Mestský okruh
Dĺžka celkovo: 16 km
dokončených: 16 km
Výstavba
Začiatok trasy Kruhový objazd, Trieda SNP
Koniec trasy Kruhový objazd, Alejová
Krajina Slovensko Slovensko
Región Košický kraj
Mesto Košice

Mestský okruh číslo 2 v Košiciach tvorí vonkajší okruh mesta Košice.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Okruh vedie okrajovými mestskými časťami štvorpruhovými komunikáciami: Alejová, Trieda SNP, Watsonova, Hlinkova, Prešovská, Južné nábrežie, Nižné Kapustníky. Východná časť mestského okruhu sa v rokoch 19872008 budovala ako diaľničný privádzač ku diaľnici D1 mimoúrovňovo. Do 1. apríla 2020 bol okruh tvorený rýchlostnými cestami R2 a PR3. Po tomto dátume boli cesty preklasifikované na cesty I. triedy s obmedzeným prístupom č. 16 a 20.[1]

Trasa[upraviť | upraviť zdroj]

Košický mestský okruh číslo 2 začína v kruhovom objazde na ulici Moldavská cesta, ktorý spája túto ulicu s ulicami Trieda SNP a Alejová. Okruh potom pokračuje po Triede SNP smerom na sever až po Festivalové námestie pri košickom Amfiteátri. Cesta stále pokračuje na sever, teraz už však po Watsonovej ulici. Na konci ulice cesta významnejšie zabáča a pokračuje smerom ku UVLF na Hlinkovej ulici. Ďalej okruh vedie ponad rieku Hornád a križovatku Dargovských hrdinov smerom na juh po ceste I. triedy s obmezdeným prístupom 16, vedúcej po tzv. Južnom nábreží. V časti zvanej Nižné Kapustníky v mestskej časti Nad jazerom mestský okruh odbočuje smerom na západ ku križovatke VSS. Po prejdení križovatky okruh smeruje po Alejovej ulici pozdĺž Verejného cintorína až späť ku kruhovému objazdu na Moldavskej ceste.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. SABO, Kristián; ČERMÁKOVÁ, Judita. Rýchlostné cesty zrušili, rýchlosť znížili, značky však ostali. SME (Bratislava: Petit Press), 2020-05-14. Dostupné online [cit. 2021-02-06]. ISSN 1335-4418.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]