Murad II.

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Murad II.
مراد ثانى
6. sultán Osmanskej ríše
Murad II.
Murad II., podpis (z wikidata)
Panovanie
DynastiaOsmanská dynastia
Panovanie1. vláda
26. máj 1421 - August 1444
2. vláda
September 1446 - 3. február 1451
Predchodca1. vláda
Mehmed I.
2. vláda
Mehmed II.
Nástupca1. vláda
Mehmed II.
2. vláda
Mehmed II.
Biografické údaje
Narodenie16. jún 1404
Amasya, Osmanský sultanát
Úmrtie3. február 1451 (46 rokov)
Edirne, Osmanský sultanát
VierovyznanieSunnitský islam
Rodina
Manželka
Yeni Hatun, Sultan Hatun, Hüma Hatun, Mara Branković
Potomstvo
Ahmed Çelebi, Alaeddin Ali Çelebi, Mehmed II., Orhan Çelebi, Hasan Çelebi, Erhundu Hatun, Şehzade Hatun, Fatma Hatun, Hatice Hatun
OtecMehmed I.
MatkaEmine Hatun
Odkazy
Spolupracuj na CommonsMurad II.
(multimediálne súbory na commons)

Murad II. alebo Murat II. (arab. Murád II.; * 1404 – † 3. február 1451, Adrianopol) bol sultán Osmanskej ríše v rokoch 14211451 (okrem rokov 1444 až 1446). Bol vychovaný v Amasyi a nastúpil na trón po smrti svojho otca. Muradovo panovanie bolo poznačené dlhým obdobím vojen proti kresťanom na Balkáne a tureckým emirátom v Anatólii, konflikt trval 25 rokov.

Byzantínci povzbudení Mustafom Çelebim (známym ako Düzmece Mustafa) sa pokúšali rozpútať občiansku vojnu a zosadiť z trónu mladého sultána. Mustafa porazil Muradovu armádu a prehlásil sa za Sultána Adrianopola (dnes mesto Edirne). Osmanská armáda ho dostihla v Ulubate, neďaleko Bursy, a popravili ho. Murad potom sformoval novú armádu v roku 1421 nazývanú Azeb a postupoval cez Byzantskú ríšu. Obliehal hlavné mesto Konštantinopol. Kým obliehal mesto, Byzantínci v spojenectve so samostatnými tureckými anatólskymi štátmi, poslali sultánovho mladšieho brata Mustafu (ktorý mal iba 13 rokov) proti sultánovi obliehať Bursu. Murad sa musel vzdať obliehania Konštantinopolu a pustil sa za svojim odbojným bratom. Princa Mustafu chytil a popravil ho. Anatólske štáty, ktoré stále brojili proti nemu - Aydin, Germian, Mentese a Teke - anektoval a stali sa súčasťou Osmanskej ríše.

Murad potom vstúpil do vojny proti Benátkam, Karamanidským emirátom, Srbsku a Uhorsku. V ďalších rokoch sa Murad zmocnil obrovského územia na Balkáne a v roku 1439 anektoval Srbsko. V roku 1441 sa Svätá rímska ríša, Poľsko a Albánsko pripojili k srbsko-uhorskej koalícií. Murad v roku 1444 vyhral bitku pri Varne proti spojeneckým vojskám pod vedením poľského kráľa Vladislava III. a Jána Huňadyho, ale prehral bitku pri Jalovazi a bol nútený abdikovať.

V 1446 sa znova ujal moci a janičiari pod jeho vedením rozdrvili kresťanskú koalíciu v druhej bitke pri Kosove (prvá sa konala v roku 1389). Keď stabilizoval Balkán, Murad sa obrátil na východ, porazil Timurovho syna šacha Rokhu, Karamanidské emiráty a Çorum-Amasya. Pozri vojny Murada II.

Zomrel v roku 1451 v Adrianopole pri ťažení proti Albánsku . Pochovaný je v Burse.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Vojny Murada II.


Murad II.
Narodenie: 16. jún 1404 Úmrtie: 3. február 1451
Vladárske tituly
Predchodca
Mehmed I.
Sultán Osmanskej ríše
26. máj 1421August 1444
Nástupca
Mehmed II.
Predchodca
Mehmed II.
Sultán Osmanskej ríše
September 14463. február 1451
Nástupca
Mehmed II.