Zoznam sultánov Osmanskej ríše

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Süleyman I. (vládol 1520 - 1566), najdlhšie panujúci sultán Osmanskej ríše

Sultáni Osmanskej ríše (tur. Osmanlı padişahları), ktorí boli všetci členmi osmanskej dynastie, vládli transkontinentálnej ríši od jej založenia v roku 1299 až po jej zánik v roku 1922. Na jej vrchole, vládla Osmanská ríša územiu od Maďarska na severe po Jemen na juh, a od Alžírska na západe po Irak na východe. Sídlom ríše bol od roku 1280 najprv Söğüt, neskôr Bursa od roku 1323 alebo 1324, Edirne od roku 1363 po jej dobytí Muradom I., a potom Konštantínopol (dnes Istanbul) od roku 1453 po jeho dobytí Mehmedom II.

Prvé roky Osmanskej ríše boli predmetom rôznych rozprávaní kvôli ťažkostiam s rozlišovaním skutočnosti od legendy. Ríša vznikla na konci trinásteho storočia a jej prvým vládcom (a menovníkom ríše) bol Osman I. Podľa neskoršieho, často nespoľahlivého osmanského tradovania, bol Osman potomkom kmeňa Kayı z Oghuzských Turkov. Rovnomerná osmanská dynastia, ktorú založil, vydržala šesť storočí za vlády 36 sultánov. Osmanská ríša zanikla v dôsledku porážky ústredných veľmocí, s ktorými sa spojila počas prvej svetovej vojny. Rozdelenie ríše víťaznými spojencami a následná turecká vojna za nezávislosť viedli v roku 1922 k zrušeniu sultanátu a v roku 1922 k zrodu modernej tureckej republiky.

Štátna organizácia Osmanskej ríše[upraviť | upraviť kód]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Štátna organizácia Osmanskej ríše
Osmanská ríša v roku 1683, na vrchole jej územnej expanzie v Európe

Osmanská ríša bola počas väčšiny svojej existencie absolutistickou monarchiou. V druhej polovici 15. storočia sultán sedel na vrchole hierarchického systému a pôsobil v politických, vojenských, súdnych, sociálnych a náboženských kapacitách pod rôznymi názvami. Teoreticky bol zodpovedal iba za Boha a za Božský zákon (islamský شریعت şeriat, v arabčine známy ako شريعة šaría), ktorého bol hlavným vykonávateľom. Jeho nebeský mandát sa prejavil v islamských tituloch, ako napríklad „tieň Boha na Zemi“ (ظل الله في العالم ẓıll Allāh fī'l-ʿalem) a „kalif tváre zeme“ (خلیفه روی زمین Ḫalife-i rū). -yi zemīn). Všetky úrady boli plnené jeho autoritou a každý zákon bol vydaný vo forme dekrétu zvaného firman (فرمان). Bol najvyšším vojenským veliteľom a mal oficiálny titul vo všetkých krajinách. Osman (zomrel 1323/4), syn Ertuğrula, bol prvým vládcom osmanského štátu, ktorý za jeho vlády vytvoril malé kniežatstvo (bejlik) v regióne Bitýnia na hranici Byzantskej ríše.

Po dobytí Konštantínopolu v roku 1453 Mehmedom II. sa osmanskí sultáni začali považovať za nástupcov Rímskej ríše a rímskych cisárov a za kalifov islamu. Osmanskí panovníci, ktorí práve nastúpili na trón, získali Osmanov meč, čo bol dôležitý obrad, ktorý slúžil ako ekvivalent korunovácie európskych panovníkov. Sultán, ktorý nebol opásaný týmto mečom, nemohol zaradiť svoje deti do radu dedenia.

Teoreticky a v zásade boli sultánove právomoci v praxi obmedzené. Politické rozhodnutia museli brať do úvahy názory a postoje dôležitých členov dynastie, byrokratických a vojenských zariadení, ako aj náboženských vodcov. Začiatkom posledných desaťročí šestnásteho storočia sa úloha osmanských sultánov vo vláde ríše začala znižovať v období známom ako Transformácia Osmanskej ríše.

Konštitucionalizmus vznikol za vlády Abdülhamida II., ktorý sa tak stal posledným absolútnym vládcom ríše a jeho neochotným prvým ústavným panovníkom.

Zoznam sultánov[upraviť | upraviť kód]

Por. Sultán Portrét Vládol od Vládol do Tugra Poznámky
Rozmach Osmanskej ríše
(1299 – 1453)
1. Osman I.
ĠĀZĪ (Bojovník)
Osman Gazi2.jpg cca. 1299 cca. 1326
  • Syn Ertuğrula Beja a neznámej ženy.
  • Vládol do svojej smrti.
2. Orhan I.
ĠĀZĪ (Bojovník)
Orhan Gazi.jpg cca. 1326 1362 Tugra Orhana I.
3. Murad I.
SULTÂN-I ÂZAM (Najvýnimočnejší sultán)
HÜDAVENDİGÂR
(Oddaný Bohu)
ŞEHÎD (Mučeník)
Murat Hüdavendigar.jpg 1362 15. jún 1389 Tugra Murada I.
4. Bayezid I.
SULTÂN-I RÛM (Sultán Rímskej ríše)
YILDIRIM (Divoch)
Bayezid I by Cristofano dell'Altissimo.jpg 15. jún 1389 20. júl 1402 Tugra Bayezida I.
Osmanské interregnum
(20. júl 14025. júl 1413)
İsa Çelebi
Spolu-sultán Anatólie
İsa Çelebi.jpg 14031405
(Sultán územia západnej Anatólie)
1406
Emir (Princ)
Süleyman Çelebi

Prvý sultán Rumélie
Arolsen Klebeband 01 449 4.jpg 20. júl 1402 17. február 1411 Suleyman Celebi Tughra.png
  • Získal titul sultána Rumélie pre európsku časť ríše, krátko po osmanskej porážke v bitke pri Ankare 20. júla 1402.
  • Bol zavraždený dňa 17. februára 1406.
Musa Çelebi
Druhý sultán Rumélie
Musa Çelebi.jpg 18. február 1411 5. júl 1413
Mehmed Çelebi
Sultán Anatólie
Çelebi Mehmet.jpg 14031406
(Sultán územia východnej Anatólie)

14061413
(Sultán Anatólie)
5. júl 1413
Pokračovanie sultanátu
5. Mehmed I.
ÇELEBİ (Prívetivý)
Çelebi Mehmet.jpg 5. júl 1413 26. máj 1421 Tugra Mehmeda I.
Mustafa Çelebi
Tretí sultán Rumélie
Január 1419 Máj 1422
6. Murad II.
KOCA (Veľký)
Ghazavat-ı Sultan

II. Murat.jpg 25. jún 1421 1444 Tugra Murada II.
7. Mehmed II.
FĀTİḤ (Dobyvateľ)
Gentile Bellini 003.jpg 1444 1446 Tugra Mehmeda II.
  • Syn Murada II. a Hüma Hatún.
  • Vzdal sa trónu pre svojho otca po tom, čo ho požiadal o návrat k moci, spolu s rastúcimi hrozbami janičiarov.
(6). Murad II.
KOCA (Veľký)
II. Murat.jpg 1446 3. február 1451 Tugra Murada II.
  • Druhá vláda;
  • Nútený vrátiť sa na trón po povstaní janičiarov;
  • Vládol do svojej smrti.
Rast Osmanskej ríše
(1453 – 1550)
(7). Mehmed II.
KAYSER-İ RÛM (Caesar Rímskej ríše)
FĀTİḤ (Dobyvateľ)
Gentile Bellini 003.jpg 3. február 1451 3. máj 1481 Tugra Mehmeda II.
8. Bayezid II.
VELÎ (Svätý)
Beyazid II.jpg 19. máj 1481 25. apríl 1512 Tugra Bayezida II.
Cem Sultán Cem-in-italy.jpg 28. máj 1481 20. jún 1481 Tugra Cema
  • Syn Mehmeda II.
  • Získal titul Cem bin Mehmed chán.
  • Zomrel v exile.
9 Selim I.
YAVUZ (Hrozný)
Hadim'ul Haramain'ish-Sharifain
(Služobník Mekky a Mediny)
Yavuz Sultan I. Selim Han.jpg 25. apríl 1512 21. september 1520 Tugra Selima I.
10. Süleyman I.
MUHTEŞEM (Veľkolepý)

alebo KANÛNÎ (Zákonodarca)

EmperorSuleiman.jpg 30. september 1520 6. september 1566 Tugra Süleimana I.
Transformácia Osmanskej ríše
(1550 – 1700)
11. Selim II.
SARI (Blond)

Fatih Cyprus (Dobyvateľ Cyprusu) Sarhoş (Opilec)

II. Selim Han.jpg 29. september 1566 21. december 1574 Tugra Selima II.
12. Murad III.
Dindar (Pobožný)
Sultan Murad III.jpeg 22. december 1574 16. január 1595 Tugra Murada III.
13. Mehmed III.
ADLÎ (Spravodlivý)
Sultan Mehmet III of the Ottoman Empire.jpg 16. január 1595 22. december 1603 Tugra Mehmeda III.
14. Ahmed I.
BAḪTī (Šťastný)
Sultan I. Ahmet.jpg 22. december 1603 22. november 1617 Tugra Ahmeda I.
15. Mustafa I.
DELİ (Šialený)
I Mustafa (cropped).jpg 22. november 1617 26. február 1618 Tugra Mustafu I.
  • Syn Mehmeda III. and Halime Sultán;
  • Bol zosadený kvôli jeho duševnej nestabilite v prospech svojho mladého synovca Osmana II..
16. Osman II.
GENÇ (Mladý)
ŞEHÎD (Mučeník)
Osman 2.jpg 26. február 1618 19. máj 1622 Tugra Osmana II.
(15). Mustafa I.
DELİ (Šialený)
I Mustafa (cropped).jpg 20. máj 1622 10. september 1623 Tugra Mustafu I.
  • Druhá vláda;
  • Vrátil sa na trón po zavraždení jeho synovca Osmana II..
  • Zosadený pre jeho zlé duševné zdravie až do svojej smrti v Istanbule dňa 20. januára 1639.
17. Murad IV.
SAHİB-Î KIRAN
Dobyvateľ Bagdadu
ĠĀZĪ (Bojovník)
Murad IV.jpg 10. september 1623 8. február 1640 Tugra Murada IV.
18. Ibrahim I.
DELİ (Šialený)
Dobyvateľ Kréty
ŞEHÎD
Ibrahim I.jpg 9. február 1640 8. august 1648 Tugra Ibrahima I.
19. Mehmed IV.
AVCI (Lovec)
ĠĀZĪ (Bojovník)
Sultan Mehmed IV (2).jpg 8. august 1648 8. november 1687 Tugra Mehmeda IV.
20. Süleyman II.
ĠĀZĪ (Bojovník)
Süleyman II.jpg 8. november 1687 22. jún 1691 Tugra Süleymana II.
21. Ahmed II.
ḪĀN ĠĀZĪ (Bojovný princ)
Ahmet II.jpg 22. jún 1691 6. február 1695 Tugra Ahmeda II.
22. Mustafa II.
ĠĀZĪ (Bojovník)
II. Mustafa.jpg 6. február 1695 22. august 1703 Tugra Mustafu II.
Stagnácia a reformy Osmanskej ríše
(1700 – 1827)
23. Ahmed III.
Sultán éry tulipánov
ĠĀZĪ (Bojovník)
III. Ahmet.jpg 22. august 1703 1. október 1730 Tugra Ahmeda III.
24. Mahmud I.
ĠĀZĪ (Bojovník)
KAMBUR (Hrbáč)
Mahmud1.jpg 2. október 1730 13. december 1754 Tugra Mahmuda I.
25. Osman III.
SOFU (Zbožný)
OsmanIII.jpg 13. december 1754 30. október 1757 Tugra Osmana III.
26. Mustafa III.
YENİLİKÇİ (Prvý inovátor)
Mustafa3.jpg 30. október 1757 21. január 1774 Tugra Mustafu III.
27. Abdülhamid I.
Abd ūl-Hāmīd (Boží služobník)
ISLAHATÇI (Zlepšovač)
ĠĀZĪ (Bojovník)
Portrait of Abdülhamid I of the Ottoman Empire.jpg 21. január 1774 7. apríl 1789 Tugra Abdülhamida I.
28. Selim III.
BESTEKÂR (Skladateľ)
ŞEHÎD (Mučeník)
Joseph Warnia-Zarzecki - Sultan Selim III - Google Art Project.jpg 7. apríl 1789 29. máj 1807 Tugra Selima III.
29. Mustafa IV. IV. Mustafa.jpg 29. máj 1807 28. júl 1808 Tugra Mustafu IV.
Modernizácia Osmanskej ríše
(1827 – 1908)
30. Mahmud II.
İNKILÂPÇI (Reformátor)
ĠĀZĪ (Bojovník)
Mahmud II.jpg 28. júl 1808 1. júl 1839 Tugra Mahmuda II.
  • Syn Abdülhamida I. a Nakşidil Sultán;
  • V roku 1826 rozpustil janičiarský oddiel.
  • Vládol do svojej smrti.
31. Abdülmecid I.
TANZİMÂTÇI
(Silný reformátor alebo
Obhajca reorganizácie)

ĠĀZĪ (Bojovník)
Sultan Abdulmecid Pera Museum 3 b.jpg 1. júl 1839 25. jún 1861 Tugra Abdülmecida I.
32. Abdülaziz
BAḪTSIZ (Nešťastník)
ŞEHĪD (Mučeník)
Abdulaziz.jpg 25. jún 1861 30. máj 1876 Tugra Abdülaziza
  • Syn Mahmuda II. a Pertevniyal Sultán;
  • Zosadený jeho ministerstvom;
  • O päť dní neskôr bol nájdený mŕtvy (samovražda alebo vražda).
33. Murad V. Portrait of Murad V.jpg 30. máj 1876 31. august 1876 Tugra Murada V.
  • Syn Abdülhamida I. a Şevkefza Kadın;
  • Zosadený pre jeho mentálnu poruchu
  • Na príkaz sa zdržiaval v paláci Çırağan, kde zomrel 29. augusta 1904.
34. Abdülhamid II. Abdul Hamid II in Balmoral Castle in 1867-colored.jpg 31. august 1876 27. apríl 1909 Tugra Abdülhamida II.
  • Syn Abdülhamida I. a Tirimüjgan Kadın;
  • Zosadený 13. apríla 1909.
  • Zomrel 10. februára 1918.
35. Mehmed V.
REŞÂD (Rashād)

(Skutočný sledovateľ cesty)

Sultan Muhammed Chan V., Kaiser der Osmanen 1915 C. Pietzner.png 27. apríl 1909 3. júl 1918 Tugra Mehmeda V.
36. Mehmed VI. Sultan Mehmed VI of the Ottoman Empire.jpg 4. júl 1918 1. november 1922 Tugra Mehmeda VI.
Kalif pod republikou
(1. november 1922 – 3. marec 1924)
Abdülmecid II. Portrait Caliph Abdulmecid II.jpg 18. november 1922 3. marec 1924

Zdroj[upraviť | upraviť kód]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku List of sultans of the Ottoman Empire na anglickej Wikipédii.