Nefcerka (národná prírodná rezervácia)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Nefcerka
dolina
Krivánsky hrebeň a dolina Nefcerka
Štát Slovensko Slovensko
Región Prešovský kraj
Okres Poprad
Pohorie Vysoké Tatry
Povodie Váh
Nadmorská výška m n. m.
Súradnice 49°10′14″S 20°00′13″V / 49,170556°S 20,003611°V / 49.170556; 20.003611
Poloha v rámci Slovenska
Poloha v rámci Slovenska
Poloha v rámci Tatier
Poloha v rámci Tatier
Wikimedia Commons: Nefcerka
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Nefcerka (poľ. Dolina Niewcyrka, nem. Neftzertal, maď. Nefcervölgy) je jedno z hlavných odvetví Kôprovej doliny v jej prostrednej časti vo Vysokých Tatrách. Uzáver 3 km doliny tvorí hlavná os rázsochy Kriváňa od Hrubého vrchu po Rameno Kriváňa. Od Hlinskej doliny ju oddeľuje Hrubé a od Kotlín Krivánsky hrebeň.[1] Vstup do doliny je oficiálne zakázaný.

Národná prírodná rezevácia[upraviť | upraviť zdroj]

Je to najprísnejšie chránená prírodná rezervácia na Slovensku a má unikátnu, divokú prírodu v rámci celej Európy. Oficiálne nemá žiadny turistický vstup. Nakoľko je chránená po dlhý čas, existuje možnosť, že sa v nej nachádzajú niektoré dosiaľ neobjavené druhy flóry a fauny, ktoré sa nenachádzajú nikde inde na svete. Dolina začína lesom, potom pokračuje kosodrevinou, strhujúcim vodopádom, vrchom Kriváňa po pravej strane a kameňmi všade navôkol, neskôr vidieť tmavomodré horské jazerá.

V Nefcerke, kde je niekoľko malých pliesok bez názvov, sa nachádza Nižné Terianske pleso, Vyšné Terianske pleso a Malé Terianske pleso. Z Nižného Terianskeho plesa vyteká Nefcerský potok, ktorý má bočný prítok, ktorý doň vteká poniže Horného Nefcerského vodopádu.[1] Názov Nefcerka je pravdepodobne odvodený od rodu rodiny Neftzer, ktorá sa starala o kráľovský majetok od roku 1695 do roku 1762.[1]

Nefcerku je možné vidieť z Kriváňa, ktorý je voľne dostupný pre turistov (približne 4 hodiny zo Štrbského Plesa).

Fauna[upraviť | upraviť zdroj]

Zo zvierat žijúcich na mieste, ako je tento prírodný klenot tu opísaný, môžeme spomenúť orla, euroázijského rysa, svišťa, ale taktiež mnoho ďalších ako zmiju, kamzíka, medveďa ... Medzi nimi je taktiež veľmi vzácny druh Branchinecta paludosa (žiabronôžka arktická, živočích z triedy primitívnych vodných kôrovcov.

Tento vodný živočích má jednu špeciálnu vlastnosť – nežije nikde inde na svete okrem Grónska, Sibíri a Škandinávie... Potom nasledujú tisícky kilometrov a zrazu ho nájdeme vo Vysokých Tatrách. Žije iba v dvoch tatranských plesách a jedno z nich je vyššie spomenutá Furkotská dolina susediaca s dolinou Nefcerka.

Flóra[upraviť | upraviť zdroj]

Z flóry môžeme tiež spomenúť niektoré zaujímavé rastliny. Jednou z týchto rastlín je horčičník Wahlenbergov (Erysimum wahlenbergii), ktorý bol objavený vyššie spomínaným švédskym prírodovedcom a ktorý nesie jeho meno. Táto rastlina dorastá do výšky jedného metra a má žlté kvety ako divá reďkovka. Tento rastlinný druh nebol objavený nikde inde na svete.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c BOHUŠ, Ivan. Od A po Z o názvoch Vysokých Tatier. 1. vyd. Tatranská Lomnica : ŠL TANAPu, 1996. ISBN 80-967522-7-8. S. 457.