Niet úniku (film)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Niet úniku
Originálny názov Nowhere to Run
Žáner dráma
akčný film
Dĺžka 94 minút
Štát USA
Pôvodný jazyk anglický
Rok 1993
Spoločnosť Columbia Pictures
Rozpočet 15.000.000$
Filmový štáb
Réžia Robert Harmon
Herecké obsadenie
Ďalšie odkazy
IMDb

Niet úniku (angl. Nowhere to run) je americká akčná dráma z roku 1993 v réžii Roberta Harmona.

Zápletka[upraviť | upraviť zdroj]

Sam Gillen, väzeň na úteku, naďabí na malý domček, v ktorom žije mladá a sympatická vdova Clydie so svojimi dvoma deťmi - synom Mikom, prezývaným Mookie, a dcérou Bree. Dohodnú sa, že mu Clydie poskytne strechu nad hlavou. On jej za to pomáha na statku. Pritom objaví motorku, ktorá patrila jej manželovi. Rozhodne sa ju opraviť - spolu s Mookiem. Medzi nimi vznikne postupne nádherný vzťah, takmer podobný vzťahu otec-syn. Medzi Samom a Clydie zasa vzniká iný, rovnako hlboký vzťah.
Postupne však vychádza najavo, že o pozemok, ktorý patrí Clydie, má záujem bohatá a vplyvná banská spoločnosť. Na "vykupovanie" pozemkov v okolí používajú nie práve férové prostriedky. Sam sa im niekoľkokrát postaví.
To spoločnosť presvedčí, že proti nim stojí silný a nebezpečný protivník. Párkrát sa pokúsia podplatiť Clydie či odstrániť Sama. Ako sa hovorí v mnohých filmoch, "to nemali robiť". Konečné vyúčtovanie medzi predstaviteľmi spoločnosti a Samom je bolestivé, krvavé, no spravodlivé.
Sama nakoniec ako väzňa na úteku odvádza polícia. Policajt, ktorému pomohol, mu ale prezradí, že za jeho pomoc rodine Clydie sa zaňho prihovorí. Po srdceryvnej rozlúčke s Clydie i deťmi prichádza otvorený koniec - Sam nasadá do policajného auta a necháva sa odviezť.