Príkaz na popravu

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Príkaz na popravu
Žáner Akčný film
dráma
Dĺžka 93 minút
Štát USA
Kanada
Pôvodný jazyk anglický
Rok 1990
Spoločnosť MGM
Filmový štáb
Réžia Deran Sarafian
Scenár David S. Goyer
Produkcia Mark DiSalle
Hudba Gary Chang
Kamera Russell Carpenter
Herecké obsadenie
Ďalšie odkazy
IMDb

Príkaz na popravu (ang. Death Warrant) je americko-kanadský akčný film režiséra Derana Sarafiana z roku 1990. V hlavnej úlohe sa predstavil Jean Claude Van Damme ako detektív Burke.

Zápletka[upraviť | upraviť zdroj]

Detektív Burke objaví v opustenom dome maniaka, ktorého volajú Sandman. Sandmanovi sa takmer podarí Burkea zabiť, ale ten ho nakoniec zneškodní tak, že ho postrelí. O 16 mesiacov neskôr sa Burke stáva členom špeciálnej jednotky pre zvláštne úlohy, ktorú zriadil guvernér na vyšetrenie neobjasnených vrážd v štátnej väznici Harrison v Kalifornii. Burke sa v utajení ako väzeň dostáva do väznice a jeho kontakt s jednotkou sprostredkováva len právnička Amanda Beckettová (Cynthia Gibb), ktorá hrá rolu jeho manželky. Burke a Beckettová si spočiatku nevyhovujú ako ľudia, takže ich manželstvo vyzerá vierohodne.
Burke je nútený prežiť v ponurom, špinavom prostredí väznice, je obklopený nepriateľstvom a podozrievaním, ale niekoľkým väzňom pomôže a tí mu na oplátku pomôžu pri vyšetrovaní. Medzitým sú ďalší spoluväzni záhadne zavraždení, vrátane väzňa, čo bol s Burkeom na cele. Väzeňský strážca s kamennou tvárou DeGraff (Art LeFleur) Burkea strčí na samotku, kde ho brutálne vypočúvajú a mučia. Akoby toho nebolo dosť, do väznice privezú Sandmana, takže je len otázkou času, kedy sa prevalí Burkeovo utajenie. Burke zistí, že väzňov zabíjajú kvôli ich vnútorným orgánom. Beckettová zatiaľ zistí, že za tými vraždami je jej nadriadený - Vogler (George Dickerson) a tiež Dr. Gottesman (Armin Shimerman), chirurg, ktorý vyberá orgány, aby ich predali ľuďom, ktorí ich zúfalo potrebujú. Vogler sa pokúsi odstrániť Beckettovú. Burke sa odhodlá na útek z väzenia a Sandman so stovkou naštvaných väzňov ho nasleduje. Sú voľní, ozbrojení a vedia, že Burke je policajt. Burke a Sandman sa ocitnú v súboji a Burke Sandmana zabije. Následne Burke vyrazí proti Voglerovi a Gottesmanovi.