Odpadový olej

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Odpadový olej

Odpadový olej je minerálny olej vyrobený zo surovej ropy alebo syntetického oleja, prípadne z rastlinných zdrojov, ktorý obsahuje nečistoty a používaním stratil svoju kvalitu. Tento olej nie je možné použiť na pôvodný účel a považuje sa za odpad.

Môžu to byť najmä použité oleje do spaľovacích motorov, starý prevodový olej, motorový olej, brzdová kvapalina, hydraulický olej, syntetický olej alebo aj použitý kuchynský rastlinný olej.

Typy odpadových olejov a definície[upraviť | upraviť zdroj]

Rastlinné oleje sú estery glycerolu a vyšších mastných kyselín. Patria do prirodzeného potravinového reťazca. Nepatria medzi nebezpečné odpady a ich likvidácia je relatívne jednoduchá.

Syntetické oleje sú pripravené chemickými reakciami, teda nie sú priamo vyrobené z ropy. Z rôznych základných chemikálií možno pripraviť rôzne syntetické kvapaliny. Preto sa medzi nimi môžu vyskytovať rôzne typy látok, chemických štruktúr a prvkov.

Syntetické kvapaliny klasifikujeme na základe ich elementárneho chemického zloženia:

C, H : Polyizobutylény, polyalfaolefíny, alkylaromáty
C, H, O : Polyalkylénglykoly, polyfenylétery, polyestery
C, H, O, Si : Silikónové oleje, silikátové estery
C, H, O, P : Trialkylfossfátové estery
C, H, F, O : Perflóalkylétery
C, F, Cl : Chlórflórkarbóny
Prvky Chemické zloženie
C,H polyizobutylény polyalfaolefíny alkylaromáty
C, H, O polyalkylénglykoly polyfenylétery polyestery
C,H,O,Si silikónové oleje silikátové estery
C,H,O,P trialkylfosfátové estery - -
C,H,F,O perflóalkylétery - -
C,F,Cl chlórflórkarbóny - -

Ropný (minerálny) olej je zmes uhľovodíkov, ktorý sa získava priamo z ropy (môže sa získať aj napr. dechtu, živičnej bridlice a pod.). Je to produkt frakčnej destilácie ropy. Chemickou reakciou, ako je rafinácia alebo hydrokrakovanie, sa z nej odstraňujú nežiadúce zložky. Je to bezfarebný olej zložený najmä z alkánov a cyklických parafínov.

Zloženie základných minerálnych olejov:

Nasýtené podiely
  • Lineárne alkány, n-alkány, parafíny
  • Rozvetvené alkány, i-alkány
  • Cyklány, (naftény)
  • Alkylované päťčlenné kruhy
  • Alkylované šesťčlenné kruhy
Aromáty
Hybridné uhľovodíky
  • Alkylcyklanoaromáty
Polárne látky, ropné živice, maltény
  • Kyslíkaté zlúčeniny (napr. nafténové kyseliny)
  • Sírne zlúčeniny (sulfidy, tiofány,...)
  • Dusíkaté zlúčeniny (pyrolové, pyridínové,...)

Dopad na životné prostredie[upraviť | upraviť zdroj]

Odpadový olej je zvyčajne vysoko alebo stredne nebezpečný materiál. Je mimoriadne škodlivý pre životné prostredie a má karcinogénne a mutagénne účinky. Použitá ropa je nebezpečnejšia ako nepoužitá, pretože obsahuje decht, karbén, prísady, polyolefíny, pevné častice a iné nečistoty.

Jeden liter odpadového oleja môže otráviť až 1 milión litrov sladkej vody. Odpadové oleje v riekach, jazerách a potokoch ohrozujú vodný život. Ak odpadové oleje zostanú na zemi, môžu tiež vážne kontaminovať pôdu a škodiť zvieratám a hmyzu.

Rozdiel medzi odpadovým olejom a použitým olejom[upraviť | upraviť zdroj]

Použitý olej je akýkoľvek olej, ktorý bol rafinovaný zo surovej ropy alebo akýkoľvek syntetický olej, ktorý bol použitý a v dôsledku použitia je kontaminovaný fyzikálnymi alebo chemickými nečistotami.

Odpadový olej je akýkoľvek olej, ktorý bol kontaminovaný zmiešaním so známou nebezpečnou látkou, pri používaní alebo zo svojich pôvodných zložiek.

Spracovanie odpadového oleja[upraviť | upraviť zdroj]

Veľmi častý problém s odpadovými olejmi nastáva pri spoločnom zbere syntetických olejov s ropnými olejmi. Niektoré syntetické oleje (napr. polyizobutény, polyalfaloefíny) majú uhľovodíkový charakter a ich miešateľnosť s ropnými olejmi je bezproblémová. Esterové oleje (napr. estery kyseliny fosforečnej, polyglykoly a silikónové oleje) sa s minerálnymi olejmi nemiešajú a musia sa skladovať oddelene. Môžu tak spôsobovať poruchy pri spaľovaní alebo ťažkosti pri regenerácii. Nevhodné pri spaľovaní sú aj syntetické odpadové oleje obsahujúce chlór a fluór.

Prvá recyklácia bola navrhnutá v roku 1930, ale tento proces sa stal bežnejším až v 70. rokoch. Prvým spôsobom likvidácie bolo spaľovanie ropy ako paliva. Neskôr sa odpadový olej spracoval, čistil a zmiešal s novým olejom.

Spaľovanie bez čistenia[upraviť | upraviť zdroj]

Spaľovanie nevyčisteného odpadového oleja, uvoľňuje do atmosféry nebezpečné látky so škodlivými účinkami na zdravie. Metóda je možná len vtedy, ak olej a horáky spĺňajú všetky ekologické normy.

Spracovanie na výrobu paliva[upraviť | upraviť zdroj]

Olej sa spracováva na kvapalné palivo s nízkym obsahom sedimentu a vody, aby sa zabránilo tvorbe kalu a upchatiu horákov. Na rozdiel od spaľovania je olej filtrovaný, aby sa odstránili nečistoty. Filtrácia a usadzovanie nestačia na odstránenie chemických nečistôt, preto sa olej destiluje a spracováva s bieliacim ílom.

Obnova na mieste[upraviť | upraviť zdroj]

Bežná metóda pre zariadenia, ktoré produkujú veľké množstvo odpadového oleja. Filtráciou možno odstrániť väčšinu nečistôt priamo na mieste. Životnosť oleja sa môže predĺžiť, ak je čistenie pravidelné a dôsledné.

Obnova v rafinériách[upraviť | upraviť zdroj]

Ropná rafinéria

Umožňuje použiť odpadový olej v procese rafinácie ropy a výroby paliva.

Kompletná regenerácia[upraviť | upraviť zdroj]

Jednotky CMM-R (transformátorový olej) a UVR (transformátorové, turbínové, priemyselné oleje) od spoločnosti GlobeCore dokážu obnoviť vlastnosti použitého oleja na štandardné hodnoty, čo umožňuje opätovné použitie oleja.

Teoreticky sa životnosť oleja môže predĺžiť takmer na neurčito, ak sa regeneračné spracovanie aplikuje včas, čo z neho robí preferovaný spôsob. Je to výhodné najmä z ekonomického a environmentálneho hľadiska, pretože energetické náklady na regeneráciu sú o 70% nižšie ako náklady na výrobu nového oleja z ropy.

Odpadové oleje na Slovensku[upraviť | upraviť zdroj]

Odpadové oleje sa musia zbierať, prepravovať, zhodnocovať a zneškodňovať oddelene od ostatných druhov odpadov. Oleje nepatria do potrubí na odpadovú vodu z domácností, je nutný ich zber. Dôležitejšie je materiálové zhodnotenie olejov ako energetické. Ak nie je možné uplatniť ani jednu z týchto dvoch možností, tak povinnosťou pôvodcu, držiteľa je zabezpečiť ich zneškodnenie. Je zakázané zmiešavanie olejov s inými druhmi odpadov, s inými látkami, a zmiešavať odpadové oleje navzájom.

Pôvodca odpadových olejov je povinný odpadové oleje odovzdať:

  • na zberný dvor alebo miesto určené obcou, ak ide o komunálny odpad,
  • osobe oprávnenej na zber odpadových olejov,
  • spracovateľovi odpadových olejov.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]