Oviedo

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Oviedo
Uviéu
mesto
Radnica
Vlajka
Erb
Štát Španielsko Španielsko
Autonómne spol. Astúria
Nadmorská výška 232 m n. m.
Súradnice 43°21′36″S 5°50′42″Z / 43,36000°S 5,84500°Z / 43.36000; -5.84500
Rozloha 186,65 km² (18 665 ha)
Obyvateľstvo 224 005 (2009)
Časové pásmo SEČ (UTC+1)
 - letný čas SELČ (UTC+2)
Poloha mesta v rámci Španielska
Poloha mesta v rámci Španielska
Wikimedia Commons: Oviedo
Webová stránka: http://www.oviedo.es/
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Oviedo (v astúrčine Uviéu) je mesto v severnom Španielsku, hlavné mesto autonómneho spoločenstva Astúria. Mesto bolo založené v roku 761.

Oviedo leží v údolí riek Nalón a Nora, pod dominantou hory Monte Naranco. Vzdialenosť od Atlantiku je asi 30 km.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Mesto Oviedo vzniklo na pahorku, ktorý Rimania nazývali Ovetao. Jeho zakladateľom bol astúrsky kráľ Fruela, syn Alfonsa I. Astúrskeho (zať a následník kráľa Fruela I. Astúrskeho), ktorý panoval v rokoch 757768.

Neďaleko starej rímskej civitas Lucus Asturum sa v roku 761 presbyteriánsky mních Máximo a jeho synovec Fromestano rozhodli založiť kláštor na okraji rímskej cesty, ktorá spájala mestá León, Pajares a Lugo de Llanera.Rovnako tu zriadili pustovňu na počesť martýra svätého Vincenta. O niečo neskôr sa asi dvadsať mníchov spojilo v kolonizátorskom pláne, premeniac miesto kláštora tak a ako to vyplývalo zo zakladateľskej listiny podpísanej 25. decembra v roku 781 prvým opátom Fromestanom. Následne ho vzal pod svoju ochranu kráľ Fruela I, ktorý toto miesto vybral za sídlo svojej ženy Munie a tu sa im narodil syn Alfonso II., známy ako el Casto.

Neskôr syn Fruelu, Alfonso II. Astúrsky presťahoval hlavné mesto Astúrskeho kráľovstva do tohto miesta a zmenil Oviedo v sídlo biskupa. Taktiež ho ohradil a financoval stavbu palácov, kostolov a iných budov, ako akvadukt (z ktorého dnes zostávajú už len tri stĺpy).

Počas jeho vlády bola v Compostela objavená hrobka pripisovaná apoštolovi Jakubovi (v roku 812), a tento kráľ bol prvým, ktorý navštívil túto hrobku cestou z Ovieda, čím sa Alfonso II. stal prvým pútnikom do Santiago de Compostela a tým bola zahájená prvá cesta pútnikov, ako sa môžeme dočítať v dokumente Alfonsa II. s dátumom 4. september 829.

Osobnosti mesta[upraviť | upraviť zdroj]

Partnerské mestá[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Oviedo