Clermont-Ferrand

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
O rovnomennom obvode pozri Clermont-Ferrand (obvod).
Clermont-Ferrand
mesto
Clermont-Ferrand
Erb
Krajina Francúzsko Francúzsko
Región Auvergne-Rhône-Alpes
Departement Puy-de-Dôme
Okres Clermont-Ferrand
Nadmorská výška 400 m n. m.
Súradnice 45°46′59″S 03°04′56″V / 45,78306°S 3,08222°V / 45.78306; 3.08222
Najvyšší bod
 - výška 602 m n. m.
Najnižší bod
 - výška 321 m n. m.
Rozloha 42,67 km² (4 267 ha)
Obyvateľstvo 139 006 (2008)
Hustota 3 257,7 obyv./km²
Primátor Serge Godard
Časové pásmo SEČ (UTC+1)
 - letný čas SELČ (UTC+2)
PSČ 63000, 63100
Poloha mesta v rámci Francúzska
Poloha mesta v rámci Francúzska
Wikimedia Commons: Clermont-Ferrand
Webová stránka: www.ville-clermont-ferrand.fr
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Clermont-Ferrand je mesto v strednom Francúzsku, hlavné mesto departementu Puy-de-Dôme a zároveň regiónu Auvergne-Rhône-Alpes. V roku 1999 malo 137 154 obyvateľov, čo ho v tejto štatistike radí na 21. miesto vo Francúzsku. Mesto sa nachádza na úpätí sopečného pásma Chaine des Puys a dominuje mu vyhasnutá sopka Puy-de-Dôme, podľa ktorej je pomenovaný aj celý departement.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Námestie de Jaude

Clermont-Ferrand má vlastne dve dôležité historické fázy – antický Clermont a stredoveký Montferrand založený grófom d'Auvergne. Tieto dve mestá sa vyvíjali paralelne, prvé pod rukou biskupa, druhé pod grófskou mocou. Katarína Medicejská sa zmocnila clermontských hradieb, aby ich dostala do kráľovskej moci. Až neskôr králi Ľudovít XIII. a Ľudovít XV. nariadili spojenie týchto dvoch miest.

Na základe odlišnej minulosti boli tieto mestá úplne rozdielne v bohatosti aj v počte obyvateľov. V stredoveku sa Clermont rozvíjal, v roku 1095 sa tu konal Clermontský koncil, kde pápež Urban II. vyhlásil prvú križiacku výpravu.

Počas renesancie a osvietenstva mesto žilo čulým životom, z tejto doby sa tu nachádza viac ako 50 fontán. Socha Vercingetorixa od Bartholdiho je unikátna pamiatka, ktorú môžu obdivovať i milovníci súčasného moderného umenia.

Montferrand je jedinečným obrazom mesta z 12. storočia.

Historické pamiatky[upraviť | upraviť zdroj]

Katedrála

Dominantou mesta je gotická katedrála Notre Damme de l´assomption (Nanebovstúpenia Panny Márie). Nachádza sa v samom centre mesta na námestí Víťazstva (Place de la Victoire) a v blízkosti sochy pápeža Urbana II., ktorý v roku 1095 z tohto miesta vyhlásil prvú krížovú výpravu. Podstatná časť katedrály bola postavená v 13. storočí. Má unikátnu vitrážovú výzdobu a nástenné maľby.

Ďalšou významnou pamiatkou je románska bazilika Notre-Dame du Port, pochádzajúca zo 6. storočia. V roku 1998 bola zapísaná do zoznamu kultúrneho dedičstva UNESCO.

Pápež Urban II. na koncile v Clermonte (iluminácia od Jeana Colombeho z Livre des Passages d'Outre-mer, od Sébastiena Mamerota okolo roku 1490, Bibliothèque Nationale)

Kultúra[upraviť | upraviť zdroj]

Medzi najvýznamnejšie kultúrne podujatia patrí medzinárodný festival krátkych filmov Festival international du court-métrage de Clermont-Ferrand. V počte návštevníkov sa radí v rámci Francúzska na druhé miesto, hneď za filmový festival v Cannes. V súčasnosti je to najväčšie podujatie venované krátkym filmom na svete.

Školstvo[upraviť | upraviť zdroj]

V meste pôsobia dve univerzity (Université d´Auvergne a Université Blaise Pascal) ktoré majú dokopy viac ako 31 000 študentov. V meste sa nachádza aj viacero vedecko-výskumných inštitútov, sústredených na univerzitnom kampuse Cézeaux:

  • École nationale supérieure d'architecture de Clermont-Ferrand
  • École nationale supérieure de chimie de Clermont-Ferrand (ENSCCF)
  • ESC Clermont Business School
  • CUST
  • Institut français de mécanique avancée (IFMA)
  • Institut supérieur d'informatique de modélisation et de leurs applications (ISIMA)

CUST[upraviť | upraviť zdroj]

Inštitút CUST vznikol v roku 1969 a zabezpečuje výuku a výskum v nasledujúcich vedných odboroch :

  • Biológia
  • Stavebníctvo
  • Elektrotechnika
  • Matematika a numerická analýza
  • Fyzika

Hospodárstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Mesto je priemyselným centrom stredného Francúzska. Priemyslu dominuje spoločnosť Michelin, ktorá tu vznikla a dodnes sídli. Spoločnosť patrí medzi najväčších zamestnávateľov v regióne a výrazne svojou viac ako 100 ročnou prítomnosťou výrazne ovplyvnila charakter mesta. V roku 1970 mala spoločnosť Michelin v Clermont-Ferrande približne 30 000 zamestnancov. V súčasnosti tento počet klesá, a to najmä z dôvodu automatizácie výroby a presunu do krajín s nižšími výrobnými nákladmi. Medzi ďalšie odvetvia hospodárstva patrí farmaceutický priemysel (Merck), informačné technológie (IBM) a stavebníctvo (Ingerop).

Šport[upraviť | upraviť zdroj]

Historicky najúspešnejším mestský športovým klubom je rugbyové mužstvo Club de Rugby ASM Clermont Auvergne, finalista francúzskeho šampionátu z rokov 1999 a 2001. V meste ďalej pôsobí v súčasnosti druholigové mužstvo Clermont-Foot-Auvergne a basketbalové družstvá Stade Clermontois (muži) a SCAB 63 (ženy). V hokejovom klube Clermont-Auvergne Hockey Club (C.A.H.C.), ktorý v sezóne 2004/2005 viedol slovenský tréner Milan Jančuška pôsobilo a aj v súčasnosti pôsobí viacero hráčov zo Slovenska.

Doprava[upraviť | upraviť zdroj]

Clermont-Ferrand leží na križovatke 4 diaľnic: z východu je to diaľnica A72 v smere Lyon, zo západu diaľnica A82 v smere Bordeaux, zo severu diaľnica A 71 v smere Paríž a z juhu A75 v smere Montpellier (Millau).

Clermont-Ferrand je železnicou napojený na Paríž (cca. 4 hodiny cesty), Lyon a Marseille.

Letisko Aulnat zabezpečuje pravidelné vnútroštátne a medzištátne linky do viacerých destinácii (Paríž, Miláno, Brusel, Amsterdam).

Významné osobnosti[upraviť | upraviť zdroj]

Partnerské mestá[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]