Percival Lowell

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Percival Lowell
americký podnikateľ, matematik, astronóm a diplomat
americký podnikateľ, matematik, astronóm a diplomat
Narodenie13. marec 1855
Boston, Massachusetts, USA
Úmrtie12. november 1916 (61 rokov)
Flagstaff, USA
PodpisPercival Lowell, podpis (z wikidata)
Odkazy
Projekt
Guttenberg
Percival Lowell
(plné texty diel autora)
CommonsSpolupracuj na Commons Percival Lowell

Percival Lowell (* 13. marec 1855, Boston, Massachusetts, USA – † 12. november 1916, Flagstaff, Arizona) bol americký podnikateľ, matematik, astronóm a diplomat. Od roku 1894 sa intenzívne venoval štúdiu Marsu a snažil sa preukázať umelý pôvod marsovských vodných kanálov. Vďaka svojím výpočtom predpovedal aj existenciu Pluta, ktoré bolo objavené 14 rokov po jeho smrti.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v Bostone v rodine obchodníka s bavlnou. Jeho bratom bol Abbott Lawrence Lowell, neskorší rektor Harvardovej univerzity, sestra Amy bola poetka a kritička.[1]

V roku 1876 dokončil Percival Lowell štúdium matematiky na Harvarde a začal sa venovať obchodu. V roku 1883 odišiel na Ďaleký východ, kde prežil asi 10 rokov. Počas svojho pobytu sa zaujímal predovšetkým o japonské náboženstvo a kultúru, o ktorej napísal aj niekoľko kníh (napr. Noto, Occult Japan alebo The Soul of the Far East).

V polovici januára roku 1894 začal spoločne s astronómom Williamom H. Pickeringom budovať observatórium v arizonskom meste Flagstaff, kde mal v úmysle pozorovať Mars. Lowellov záujem o Mars vyvolala najmä kniha Camilla Flammariona La planète Mars, ktorú dostal v roku 1893 ako vianočný darček. Lowell študoval predovšetkým domnelé marsovské kanály, ktoré pozoroval už v roku 1877 taliansky astronóm Giovanni Schiaparelli.

Posledných 23 rokov svojho života sa venoval Lowell práve astronómii a observatóriu, ktoré je v súčasnosti pomenované po ňom. Stalo sa jedným z najvýznamnejších v USA.
Percival Lowell zomrel novembra 1916 a je pochovaný blízko svojho observatória.

Lowell a jeho astronomická dráha[upraviť | upraviť zdroj]

Percival Lowell a jeho 61 centimetrový ďalekohľad

Od roku 1894 sa Lowell venoval intenzívnemu pozorovaniu Merkúra, Venuše a predovšetkým Marsu. Jeho hvezdáreň vo Flagstaffe ležala asi vo výške 2 175 m n. m., preto mal pre pozorovanie výborné podmienky. Observatórium bolo najprv vybavené 30 centimetrovým, neskôr 61 centimetrovým ďalekohľadom od slávneho optika Alvana Clarka.

Lowell však nerealizoval všetky svoje pozorovania iba vo svojej hvezdárni, ale usporiadal aj niekoľko astronomických expedícií – napr. v roku 1900 do Líbye alebo v roku 1907 do Čile.

O svojich výskumoch Marsu napísal Lowell tri knihy- Mars (1895), Mars and its Canals (Mars a jeho kanály, 1907) a Mars as the Abode of Life (Mars ako domov života, 1908). Tieto knihy boli veľmi čitateľné a vďaka nim sa Lowellovi podarilo spopularizovať svoje myšlienky o obývanom Marse. V roku 1909 však Eugène M. Antoniadi, francúzsky astronóm gréckeho pôvodu, vyvrátil teóriu o umelých kanáloch na Marse a svojimi pozorovaniami dokázal, že tieto kanály boli len optický klam.

Od roku 1909 sa Lowell dvakrát pokúšal nájsť záhadnú Planétu X za Neptúnom, ale neúspešne. Pluto, ktoré bolo zrejme touto Planétou X, objavil až v roku 1930 Clyde Tombaugh práve na Lowellovej hvezdárni.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Chosön, the Land of the Morning Calm; a Sketch of Korea [online]. 1888, [cit. 2013-06-12]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Percival Lowell na českej Wikipédii.