Peter Sámel

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Peter Sámel
Základné informácie
Popis umelca slovenský gitarista, hudobný producent skladateľ, známy ako zakladateľ a líder skupiny Metalinda
Umelecké mená Peter Sámel
Narodenie 29. september 1966 (57 rokov)
Bratislava, Československo
Hrá na nástrojoch gitara
Roky pôsob. 1983 – súčasnosť
Vydavateľstvá Opus, Tommü, Popron, Meta Music
Súvisiace
články
Metalinda
Vplyv Ritchie Blackmore, Jimmy Page, Gary Moore, Brian May

Peter Sámel (* 29. september 1966, Bratislava[1][2]) je slovenský gitarista, hudobný producent skladateľ, známy ako zakladateľ a líder skupiny Metalinda.

Hudobná kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Peter Sámel absolvoval osem rokov štúdia hry na husle na ĽŠU, potom dva roky študoval hru na bicie nástroje a kontrabas. Od mladosti mal rád rockovú hudbu. Medzi jeho vzory patria gitaristi ako Ritchie Blackmore, Jimmy Page, či Gary Moore, alebo Brian May z kapely Queen. Z českých to bol Radim Hladík so skupinou Blue Effect, zo Slovákov to bol Fero Griglák a jehokapela Fermáta. Zo zahraničných kapiel sa mu páčila napríklad skupina Deep Purple, ale aj Iron Maiden a mnoho ďalších.[3]

V roku 1983 členovia skupiny Halušky a Regata: Peter Sámel, Ján Lapoš, Vlado Suchán a Dušan Horecký v Bratislave založili skupinu Metalinda.[4] Ich prvými nahrávkami boli piesne „Únik“ a „Klub milionárov“. Krátko nato ich účinkovanie prerušila základná vojenská služba. Po návrate z nej, v roku 1986, prišiel do skupiny spevák Paľo Drapák.[1] Skupina nahrala ďalší singel (s videoklipom) „Každý chce ľúbiť“ a na Bratislavskej lýre obsadila 4. miesto so skladbou „Loď pre 5 miliárd“. Potom Paľo Drapák z Metalindy na istý čas odišiel. Skupina vyskúšala niekoľko iných spevákov, medzi inými napríklad Tibora Fuzeka, ktorý predtým pôsobil v Kobre, odtiaľ spolu s ním prišiel do Metalindy aj druhý gitarista skupiny Metalinda, Michal Kovalčík. V roku 1988 sa Paľo Drapák vrátil. V tomto období tiež Vlada Suchána vystriedal Martin Cepka. Debutový eponymný album vyšiel skupine v roku 1990. Texty na prvé albumy kapely písal Pavol Jursa, Peter Sámel býval často autorom hudby. Vznikli tak hity, ako bol na prvom albume „Ján Amos Džínový“, na druhom, Za všetky prachy (1991), to bola „Zaľubená žaba“, na treťom albume to bola pieseň o kamarátke, ktorá podľahla drogám, „Angie“, ale aj ďalší hit skladba „Slnko nevychádzaj“.

Po Zamatovej revolúcii sa na Slovensku otvoril hudobný trh a vákuum, ktoré na ňom existovalo vďaka predchádzajúcemu obdobiu, kedy bol za Železnou oponou nedostatok západnej hudby, spôsobil, že klesol dopyt po pôvodnej slovenskej populárnej tvorbe. Paradoxne k tomuto stavu, skupina Metalinda prešla od roku 1990 až do roku 2000, približne do odchodu Paľa Drapáka, veľmi úspešnou dekádou, vydala osem štúdiových albumov a patrila medzi najúspešnejšie sa rozvíjajúce a najpopulárnejšie rockové kapely na Slovensku. V roku 2019 kapela dala na hudobný trh šestnásty album, Moja hviezda žije.[5] Počas celého trvania sa v skupine vystriedalo viacero hudobníkov. Peter Sámel, je autorom hudby väčšiny jej skladieb a je jej jediným stálym členom.[6]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b TERAZ.SK. Dnešný oslávenec stál na jednom pódiu s Apocalyticou [online]. TERAZ.sk, 2014-09-29, [cit. 2023-10-13]. Dostupné online.
  2. Peter Sámel [online]. Discogs, [cit. 2023-10-13]. Dostupné online. (po anglicky)
  3. Gitarista skupiny Metalinda [online]. www.casopismuzikus.cz, 2003-01-25, [cit. 2023-10-13]. Dostupné online. (po česky)
  4. MetaLinda: „Bola iná doba, asi aj lepšia, ako je teraz.“ [online]. www.kultura21.cz, [cit. 2023-10-13]. Dostupné online.
  5. Metalinda - Moja Hviezda Žije (No 16) [online]. 2019, [cit. 2023-10-13]. Dostupné online. (po anglicky)
  6. Metalinda [online]. Discogs, [cit. 2023-10-13]. Dostupné online. (po anglicky)