Punkva

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Punkva
rieka
Štát Česko Česko
Región Juhomoravský kraj
Okres Blansko
Zdrojnica Sloupský potok
Bílá voda
 - výška 350 m
 - súradnice 49°23′09″S 16°44′15″V / 49,3857°S 16,7376°V / 49.3857; 16.7376
Ústie Svitava
 - poloha Blansko
 - výška 267 m
 - súradnice 49°20′54″S 16°39′08″V / 49,3483°S 16,6522°V / 49.3483; 16.6522
Dĺžka 29 km
Povodie 170 km² (17 000 ha)
Prietok
 - priemerný 0,96[1] /s
Poloha ústia rieky v Česku
Poloha ústia rieky v Česku
Wikimedia Commons: Punkva
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Punkva je ponorná rieka na južnej Morave v okrese Blansko. Jej dĺžka je 29 km, zaberá povodie s plochou 170 km² a v ústí dosahuje priemerný prietok 0,96 m³/s.

Názov[upraviť | upraviť zdroj]

Pomenovanie rieky Puňkva pochádza zo staršieho výrazu Ponikev, ktorý je odvodený od slovesa "poniknúti", čo bol výraz pre "klesnúť".[2]

Priebeh toku[upraviť | upraviť zdroj]

Riečka Punkva vzniká jedinečným spôsobom, a to sútokom v podzemí Moravského krasu v nadmorskej výške 350 m n. m. Zdrojnice tvoria dlhší Sloupský potok a Bílá voda.[1] Hlavná zdrojnica Sloupského potoka, potok Luha, pramení pod najvyšším vrcholom Drahanskej vrchoviny - Skalkami. V tejto časti priberá viacero prítokov (Huťský potok, Žďárnu a Němčický potok) a od obce Sloup nesie názov Sloupský potok. Onedlho sa však vnára do podzemia, preteká spodnými poschodiami Sloupsko-šošuvských jaskýň a Sloupským koridorom Amatérskej jaskyne do priepasti Macocha. V tejto oblasti vytvára sútokom s Bílou vodou, ktorá pramení v blízkosti Protivanova, riečku Punkvu. Bílá voda sa pri Holštejne prepadá v jaskyni Nová Rasovna do podzemia a ním pokračuje jej tok do Amatérskej jaskyne. Priebeh toku v oblasti Amatérskej jaskyne je známy len čiastočne, no v lokalite Bludiště Milana Šlechty končí sútokom so Sloupským potokom.

Na dne Macochy sa Punkva na chvíľu objavuje na povrchu, vytvára dve jazierka, no následne opäť mizne v podzemí. Horné jazierko je hlboké približne 13 metrov a je viditeľné z vyhliadkovej terasy, Dolné jazierko je ukryté medzi skalami a nie je zhora vidieť. Jeho hĺbka dosahuje 49 metrov. Z Macochy riečka preteká vodnými dómami Punkevných jaskýň, kde v rámci prehliadky prebieha plavba podzemím na člnoch. Potom, čo riečka opustí jaskynné podzemie, do ktorého sa ešte raz na niekoľko desiatok metrov vráti, spája sa s podzemnými vodami potoka Lopač a Krasovského potoka a vyviera v tzv. Malom výtoku Punkvy. Potom preteká riečka hlbokým Punkevným údolím s niekoľkými rybníkmi a následne Arnoštovým údolím, zastavaným halami strojárne ČKD Blansko. Na okraji Blanska sa potom Punkva vlieva v nadmorskej výške 267 m n. m. do rieky Svitavy.

Využitie[upraviť | upraviť zdroj]

Napriek neveľkej dĺžke je Punkva jedným z najzaujímavejších a najnavštevovanejších vodných tokov v Česku, za čo vďačí skutočnosti, že časť jej toku preteká podzemím Moravského krasu. Podzemná časť riečky bola v roku 2004 zapísaná do zoznamu mokradí medzinárodného významu v rámci Rámsarského dohovoru.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b HYNEK, A.. Přírodní poměry Boskovicka. Boskovice : Muzeum Boskovicka, 2008. (čeština)
  2. http://kcjl2.upol.cz/krobotova/aktuality.doc
  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Punkva na českej Wikipédii.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Punkva

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]