Realgár

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Realgár
AsS
Klasifikácia
Strunzova klasifikáciaII/F.02 (8.vyd.)
2.FA.15a (9.vyd.)
Nickelova-Strunzova klasifikácia2.FA.15a (10.vyd.)
Danaova klasifikácia2.8.21.1 (8.vyd.)
Kryštalografia
Kryšt. sústavaMonoklinická sústava
Zoznam minerálov
Realgár na mindat.org
Realgár na Commons

Realgár (z arab. رهج الغار rahdž al-gárjaskynný prach) je minerál kryštalizujúci v monoklinickej sústave, chemicky tetrasulfid tetraarzénu – As4S4.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Štruktúra základnej bunky realgáru.

Realgár vytvára krátke prizmatické kryštály s ryhovanými plochami. Tento minerál sa vyskytuje aj v podobe celistvých, kompaktných alebo zrnitých agregátov. Má žiarivočervenú alebo oranžovočervenú farbu, oranžovočervený až oranžovožltý vryp. Je to priehľadný až priesvitný minerál s matným až mastným leskom.

Vznik[upraviť | upraviť zdroj]

Vzniká na hydrotermálnych ložiskách, vyskytuje sa spolu s auripigmentom, na Slovensku sa najväčšie nálezisko nachádzalo pri obci Tajov v Kremnických vrchoch.

Poznávanie[upraviť | upraviť zdroj]

Pri zahrievaní sa prejavuje silným cesnakovým zápachom.

Použitie[upraviť | upraviť zdroj]

Realgár sa používal ako červený pigment v maliarstve. Najlepší maliarsky realgár pochádzal z čínskej provincie Hunan, známy je však už zo 14. storočia pred Kr., kedy sa používal v starom Egypte na výzdobu hrobiek.

Výskyty na Slovensku[upraviť | upraviť zdroj]

Cigeľka (pri: Bardejov, Bardejov okres), Červenica (Dubník ložisko, pri: Prešov, Prešov okres), Handlová (pri: Prievidza, Prievidza okres), Králiky (pri: Banská Bystrica, Banská Bystrica okres), Lovčica-Trubín (pri: Žiar nad Hronom, Žiar nad Hronom okres), Nováky (pri: Prievidza, Prievidza okres), Stebník (pri: Bardejov, Bardejov okres), Šumiac (pri: Brezne), Tajov (pri: Banská Bystrica, Banská Bystrica okres)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Realgár

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]