The Scarecrow

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Scarecrow)
„The Scarecrow“
Obrázok albumu môže byť použitý iba so súhlasom držiteľa autorských práv
z albumu The Piper at the Gates of Dawn
Vydané 16. jún 1967 (singel)
4. august 1967 (na albume)
Nahrané február - jún 1967
Žáner Psychedelický rock
Dĺžka 2:11
Vydavateľstvo Columbia/EMI (UK)
Tower/Capitol (US)
Producent Norman Smith
Skladateľ Syd Barrett

The Scarecrow“ (taktiež „Scarecrow“) je skladba britskej rockovej skupiny Pink Floyd, ktorá po prvýkrát vyšla v júni 1967 ako B strana singlu „See Emily Play“. V auguste toho roku bola vydaná na debutovom albume skupiny The Piper at the Gates of Dawn. Napísal ju bývalý gitarista a spevák, Syd Barrett, ktorý v nej aj spieva.

Kompozícia[upraviť | upraviť zdroj]

Text piesne, ktorý je označovaný ako detská naivistická poézia, obsahuje aj existencialistickú tému, kde autor zrovnáva svoju vlastnú existenciu so strašiakom (anglicky scarecrow) na poli, ktorý, zatiaľ čo je stále smutnejší, rezignuje na svoj osud.

Live a alternatívne verzie[upraviť | upraviť zdroj]

Na koncertoch túto skladbu skupina zahrala iba v roku 1967. Prvé doložené vystúpenie, kde zaznela, sa konalo 12. mája 1967 v londýnskej Queen Elizabeth Hall v rámci predstavenia Games for May. Druhý a posledný koncert „The Scarecrow“ sa uskutočnil 1. októbra 1967 v londýnskom Saville Theatre. Vzhľadom k nezachovaným setlistom vystúpení v tomto ranom období je možné, že ju Pink Floyd hrali častejšie.

Pôvodná verzia piesne s názvom „Scarecrow“ a s dĺžkou 2 minúty a 11 sekúnd vyšla 16. júna 1967 ako B strana britského singlu „See Emily Play“ (katalógové číslo: Columbia EMI DB 8214; v USA vyšiel tento singel 22. júla pod katalógovým číslom Tower 356). 4. augusta toho roku vyšla už ako „The Scarecrow“ na albume The Piper at the Gates of Dawn. Skladba bola taktiež zaradená do kompilácii The Best of the Pink Floyd (1970) a 1967: The First Three Singles (1997). Je umiestnená aj v niekoľkých box setoch s celým albumom The Piper at the Gates of Dawn a na bonusovom disku The Early Singles box setu Shine On (1992).

Videoklipy[upraviť | upraviť zdroj]

Pôvodný farebný videoklip skladby „The Scarecrow“ vznikol v prvej polovici júla 1967 na suffolskom vidieku a zobrazuje skupinu v pôvodnom zložení so Sydom Barrettom, ktorá na pšeničných poliach vyvádza bláznivé kúsky a nosí si svojho strašiaka.

Druhý čiernobiely videoklip bol natočený pre belgickú televíziu RTB v bruselskom Parc de Laekan 18. a 19. februára 1968. Barretta nahradil David Gilmour, plejbekový spev na originálnu stopu s Barrettovým hlasom ale predstiera Roger Waters.

Obsadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku The Scarecrow (píseň) na českej Wikipédii.