Malý seminár (Nitra)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Seminár svätého Gorazda)
Seminár svätého Gorazda

Malý seminár je klasicistická palácová budova na Pribinovom námestí v nitrianskom Hornom meste. Budova, spolu s budovou Veľkého seminára, v súčasnosti slúži interdiecéznemu Kňazskému semináru sv. Gorazda, ktorý poskytuje formáciu kandidátom kňazstva nitrianskej,žilinskej a banskobystrickej diecézy.[1].

Dvojpodlažný objekt bol postavený v tvare "U" na staršom základe v rokoch 1876 – 1884. Zásluhu na jeho postavený má biskup Augustín Roškováni. Zakladateľom kňazského seminára bol biskup Imrich Paluďai (Palugyay).[chýba zdroj]

Vo vstupnom priestore sa nachádzajú 2 erby s nápismi, ktoré naznačujú poslanie budovy. Na pravej strane je erb biskupa Paluďaia s latinským textom: Gloria aeterna praesuli Emerico Palugyay, Qui Haec Atria Insigni e Zelo posito Legato, iuventuti ecdclesiasticae Institui Iussit, čo v preklade znamená Večná sláva biskupovi Imrichovi Palugyayovi, ktorý tieto priestory zo svojej vynikajúcej obetavosti zanechajúc potrebný kapitál pre ciele cirkevného dorastu prikázal zriadiť. Na ľavej strane je erb biskupa Roškoványiho, ktorý je nasledovný: "Honoris gratisci praesulis Augustini Roškoványi Devoveor Qui aedes has, virtuti scienciisque sacras singulari pietate et zelo aperuit Iuvenesque levitas favore charitate ac tutela prosecutus perbenigne iuvit". Text v preklade znamená Zasväcujem k úcte vďačnému biskupovi Augustínovi Roškoványimu, ktorý túto budovu, zasvätenú cnosti a vedám, jedinečnou zbožnosťou a horlivosťou otvoril a mladých levítov priazňou, láskou a ochranou preláskavou pomáhal sprevádzať.

V prvej polovici 90. rokov 20. storočia prebehla z iniciatívy nitrianskeho biskupa Jána Ch. Korca rozsiahla rekonštrukcia budovy a bolo dostavané zadné krídlo, čím sa dispozícia zmenila na štvorkrídlovú s átriom uprostred.[2] Na štíte budovy bol umiestnený biskupský erb Jána Ch. Korca.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Kňazský seminár sv. Gorazda Nitra [online]. biskupstvo-nitra.sk, [cit. 2016-02-11]. Dostupné online. Archivované 2016-03-12 z originálu.
  2. Malý seminár [online]. Mesto Nitra - nisys.sk, [cit. 2016-02-11]. Dostupné online. Archivované 2016-08-10 z originálu.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • výňatok textu Malý seminár, Krajský pamiatkový úrad, Nitra

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Súradnice: 48°18′59″S 18°05′16″V / 48,316505°S 18,087693°V / 48.316505; 18.087693