Shawnee Smithová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Shawnee Smithová
v roku 2007
Narodenie 3. júl 1969 (54 rokov)
Orangenburg, Južná Karolína, USA
Rodné menoShawnee Smith
Povolanieherečka, speváčka
Roky pôsobenia1978 – súčanosť
ManželJason Reposar (1998 – r.2003)
Kai Mattoon (2005 – r.2006)
Deti2

Shawnee Smithová ( * 3. júl 1969, Orangenburg, Južná Karolína, USA) je americká herečka, ktorá je známa z filmovej franšízy Saw a z televízneho seriálu Kurz sebaovládania (2012 – 2014). Bola súčasťou country rockovej skupiny Smith & Pyle.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Smithová sa narodila do rodiny onkologickej sestry a bývalého pilota amerického letectva. Keď mala päť mesiacov, jej rodina sa presťahovala z Južnej Karolíny do Los Angeles v Kalifornii. Jej rodičia sa rozviedli, keď mala Smithová dva roky a jej matka sa znovu vydala. Neskôr sa presťahovali do San Fernando Valley.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Herectvo[upraviť | upraviť zdroj]

Smithová debutovala v televíznej reklame na McDonald's, vo veku osem rokov. Ako jedenásť ročná debutovala v celovečernom filme Annie od Johna Hustona z roku 1982. Ako pätnásťročná Smithová získala svoju prvú divadelnú rolu v losangeleskej hre To Gillian on Her 37th Birthday, kde si ju všimol herec Richard Dreyfuss a navrhol jej stvárnenie hlavnej roly. Za svoj herecký výkon získala cenu Drama-League Critics Award.

V roku 1987 si Smithová zahrala po boku Kirstie Alley a Marka Harmona v komédii Letná škola. O rok neskôr, získala hlavnú úlohu vo filme Sliz.

V roku 1989 si zahrala spolu s Jennie Garth a Barbarou Eden v krátkodobom televíznom seriáli Brand New Life.

V roku 1994 sa objavila v troch epizódach televíznej minisérie Svedectvo, založenej na románe Stephena Kinga. V rovnakom roku hosťovala aj v televíznom seriáli Akty X.

V roku 1998 bola obsadená do situačnej komédie Becker, kde stvárnila kancelársku asistentku Teda Dansona. Po odvysielaní troch epizód s vysokou sledovanosťou, bol televízny seriál rozšírený o ďalšie série. Smithová účinkovala v televíznom seriáli počas všetkých šiestich sérii až do skončenia seriálu v roku 2004.

V roku 2003 bola obsadená do nízkorozpočtového hororu Jamesa Wana, s názvom Saw, kde stvárnila postavu Amandy Young. Film sa stal kasovým úspechom a celosvetovo zarobil 103 miliónov dolárov. Smithová si svoju úlohu zopakovala vo filmoch Saw II (2005), Saw III (2006) a Saw VI (2009). Neskôr, boli natočené aj ďalšie časti Saw, v ktorých Smithová vystupovala prostredníctvom už natočených scén. V roku 2023 si postavu Amandy Young zopakovala, vo filme Saw X.

V roku 2009 stvárnila detskú psychiatričku vo filme Smrtiaca nenávisť 3. V roku 2010 sa objavila v prvej časti televízneho seriálu Law & Order: Los Angeles.

Od roku 2012 do roku 2014 Smithová hrala postavu Jennifer Goodson, bývalú manželku postavy Charlieho Sheena v televíznom seriáli Kurz sebaovládania.

V roku 2021 si zahrala vo filme Christmas vs. The Walters. V roku 2023 hosťovala v dvoch epizódach televízneho seriálu City on Fire.

Hudba[upraviť | upraviť zdroj]

Smithová v roku 2004 začala pracovať na sólovom albume s producentom Chrisom Gossom, ale projekt sa im nepodarilo dokončiť.

Smithová prispela k soundtracku filmu Saw III a tiež naspievala s Hydrovibe pieseň „Killer Inside“.

V roku 2007 bola súčasťou country rockovej hudobnej skupiny s herečkou Missi Pyle s názvom Smith & Pyle. Ich prvý album "It's OK to Be Happy" vyšiel digitálne cez iTunes a Amazon.com v roku 2008.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Smithová bola dva krát vydatá. Z prvého manželstva má dcéru, narodenú v roku 1999 a z druhého manželstva má syna, narodeného v roku 2005. Smith konvertovala na pravoslávnu cirkev.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Shawnee Smith na anglickej Wikipédii.