Solčiansky potok (prítok Bebravy)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Solčiansky potok

(prítok Bebravy)

potok
Zdrojnica Starý háj, Nitrianska pahorkatina
Ústie Bebrava, Horné Chlebany
Dĺžka 6,3 km
Povodie Bebrava
Rád toku V.
Hydrologické poradie 4-21-11-192
Číslo recipienta 4-21-03-925
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Solčiansky potok je potok v Podunajskej nížine, v severovýchodnej časti okresu Topoľčany.[1] Je to pravostranný prítok Bebravy, meria 6,3 km a je tokom V. rádu.

Prameň[upraviť | upraviť zdroj]

Pramení v Nitrianskej pahorkatine[2] na severnom okraji obce Norovce, východne od Starého hája, v nadmorskej výške približne 223 m n. m.

Opis toku[upraviť | upraviť zdroj]

Od prameňa tečie sprvu severojužným smerom cez intravilán spomenutej obce, v strede obce sa stáča a pokračuje juhovýchodným smerom. Následne preteká intravilánom obce Solčianky, kde sprava priberá krátky kanál vznikajúci východne od kóty 237,5 m a pod obcou priberá ďalší pravostranný kanál z lokality Olichov. Na dolnom toku ešte podteká štátnu cestu číslo 64 a zároveň oddeľuje intravilány obcí Horné Chlebany na ľavom a Dolné Chlebany na pravom brehu. Napokon vteká na územie Nitrianskej nivy, sprava sa oddeľuje vodný kanál, ktorý tečie súbežne s korytom Bebravy a ústi do Bedzianskeho potoka a južne od obce Horné Chlebany sa v nadmorskej výške 169,8 m n. m. vlieva do Bebravy.[3]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2023-09-06]. Dostupné online.
  2. KOČICKÝ, Dušan; IVANIČ, Boris. Geomorfologické členenie Slovenska [online]. Bratislava: Štátny geologický ústav Dionýza Štúra, 2011, [cit. 2023-09-06]. Dostupné online.
  3. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2023-09-06]. Dostupné online.