Tekvica obrovská

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tekvica obrovská
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Cucurbita maxima
Duchense, 1786
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku
Tekvica veľkoplodá
Tekvicové pole

Tekvica obrovská[1][2] alebo tekvica veľkoplodá[3] (lat. Cucurbita maxima) je jednoročná kultúrna rastlina z čeľade tekvicovité (Cucurbitaceae). Pochádza z Ameriky, kde bola pestovaná Inkami.

Výzor[upraviť | upraviť zdroj]

Má plazivú byľ, ktorá dorastá do dĺžky až 10 m a vytvára úchytné korene. Listy srdcovitého tvaru striedavo vyrastajú, je to jednodomá rastlina. Žlté až oranžové kvety rastú na stopkách. Samčie kvety sú v pazušných zväzočkovitých súkvetiach, samičie rastú jednotlivo. Rastlina je citlivá na mráz, pri teplote nižšej ako 0 °C zomiera. Plodom je bobuľa rôzneho tvaru a farby, dosahuje hmotnosť približne 34 kg, zriedkavo až 400 kg (odroda 'Atlantic Giant').

Rozšírenie[upraviť | upraviť zdroj]

Tekvica veľkoplodá je pôvodom zo Západnej hemisféry, odkiaľ sa rozšírila a dnes sa pestuje aj v Európe, Ázii, Austrálii a na Novom Zélande. Najväčšími producentmi sú USA, Mexiko, India a Čína. Ročne sa v USA vypestuje až 1,5 milióna ton.

Využitie[upraviť | upraviť zdroj]

Tekvica veľkoplodá má rozsiahle využitie. V poľnohospodárstve sa používa ako krmovina, na výrobu oleja zo semien a rôznych jedál a pod. Na Halloween sa tradične pripravujú vyrezávané tekvice.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Flóra Slovenska. Ed. Kornélia Goliašová, Helena Šípošová. 1. vyd. Zväzok VI/1. Bratislava : Veda, 2008. 419 s. ISBN 978-80-224-1002-1. S. 220.
  2. ČERVENKA, Martin, et al. Slovenské botanické názvoslovie : rastlinná výroba. 1. vyd. Bratislava : Príroda, 1986. 517 s. S. 194.
  3. Plodová zelenina. [1] Archivované 2019-08-05 na Wayback Machine

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]