Tornieria

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tornieria

Rekonštrukcia lebky druhu T. africana (vpravo dole), spolu s ďalšími lebkami diplodocoidov.
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Tornieria africana
Fraas, 1908
Synonymá
Gigantosaurus
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Tornieria bol rod pomerne veľkého sauropóda, žijúceho v období vrchnej jury (asi pred 155 miliónmi rokov) na území dnešnej východnej Afriky (Tanzánia). Tento rod má veľmi zložitú históriu, najmä čo sa jeho opisu a zaradenia týka. Jediný druh je Tornieria africana.[2]

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Historická rekonštrukcia vzhľadu „Gigantosaura“ (Heinrich Harder, 1912)

Pozostatky tohto dinosaura boli opísané už v roku 1908 nemeckým paleontológom Eberhardom Fraasom, ktorý dva novo rozpoznané druhy opísal ako „Gigantosaurus“ robusta a „Gigantosaurus“ africanus. V roku 1928 opísal tretí druh, G. dixeyi Haughton (dnes Malawisaurus). Čoskoro sa ukázalo, že meno „Gigantosaurus“ už bolo použité pre jedného európskeho sauropóda, preto v roku 1911 premenoval Sternfeld „Gigantosaura“ na rod Tornieria (s dvoma druhmi – T. robusta a T. africana).[3] Neskôr však vyšlo najavo, že T. robusta je titanosaurus, preto dostal vlastný rodový názov Janenschia. T. africana môže byť zase africkým exemplárom rodu Barosaurus, s tým však väčšina paleontológov nesúhlasí. V takom prípade by Barosaurus mal prioritu a meno Tornieria by bolo úplne opustené.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. REMES, K.. Revision of the Tendaguru sauropod Tornieria africana (Fraas) and its relevance for sauropod paleobiogeography. Journal of Vertebrate Paleontology, 2006, roč. 26, čís. 3, s. 651 – 669.
  2. FRAAS, E.. Dinosaurierfunde in Ostafrika. Jahreshefte des Vereins für Vaterländische Naturkunde in Württemberg, 1908, roč. 64, s. 84 – 86.
  3. STERNFELD, R.. Zur Nomenklatur der Gattung Gigantosaurus Fraas. Sitzungsberichte der Gesellschaft naturforschender Freunde zu Berlin, 1911.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Tornieria na českej Wikipédii.