Vreskot 3

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Vreskot 3

Základné informácie
Originálny názov Scream 3
Žáner Horor
Dĺžka 117 minút
Štát USA USA
Pôvodný jazyk anglický
Rok 3. február 2000
Spoločnosť Dimension Films
Rozpočet 40 miliónov USD
Zárobok 161,8 miliónov USD
Filmový štáb
Réžia Wes Craven
Scenár Kevin Williamson
Produkcia Cathy Konrad a Cary Woods
Hudba Marco Beltrami
Kamera Mark Irwin
Herecké obsadenie

Vreskot 3 je americký hororový psychopatický film a zároveň je treťou časťou trilógie filmu Vreskot. Hrajú v ňom herci ako David Arquette, Neve Campbellová, Courteney Coxová, Patrick Dempsey, Scott Foley, Lance Henriksen, Matt Keeslar, Jenny McCarthyová, Emily Mortimer, Parker Poseyová, Deon Richmond a Patrick Warburton. Film bol uverejnený dňa 4. februára 2000. Príbeh je zostavený tri roky po druhej časti a poukazuje na hlavnú hrdinku Sidney Prescott, ktorá po udalostiach z predchádzajúcich dvoch filmov sa presťahovala, má súkromnú linku kde komunikuje z ľuďmi ktorí vyhľadávajú pomoc. Zvrat nastane, keď sa vrah tzv. „Ghostface“ rozhodne vyzabíjať členov filmového obsadenia „Stab 3“. Film Vreskot 3 spája násilie hororového žánru s prvkami komédie.

Na rozdiel od predchádzajúcich častí sa vo Vreskot 3 zvýšil dôraz na komediálne prvky a násilie a hrôzu o niečo potlačil. Film bol záverečnou kapitolou trilógie, kým sa v roku 2011 nepodarilo natočiť pokračovanie z názvom Vreskot 4.

Scenár napísal Kevin Williamson, o réžiu sa postaral Wes Craven, o hudbu sa postaral Marco Beltrami.

Tretia časť dostala kriticky najhoršie recenzie ako obe predchádzajúce časti, ale zarobil viac ako 161 miliónov dolárov. Veľa kritikov nazvalo film ako skvelým ukončením trilógie. Film bol od roku 2012 tretím najpopulárnejším slasher filmom v Severnej Amerike, po Vreskot 1 a Vreskot 2.

Casting[upraviť | upraviť zdroj]

Neve Campbellová, Courteney Coxová, David Arquette a Liev Schreiber si svoje úlohy zopakovali aj v tretej časti. Pre filmový záväzok hlavnej postavy - Neve Campbellová znamenalo, že sa nemohla naplno venovať ďalším filmom a preto svoje scény natočila behom 20 dní a prinútila scenáristov jej hlavnú postavu dať viac do úzadia a zviditeľniť postavy reportérku Gale Weathers a bývalého šerifa Dewaya Rileyho ktoré hrajú Courteney Coxová a David Arquette. V tretej časti tiež pribudli nové postavy, ako príklad Lynn McCree ktorá sa objaví ako matka Sidney, Maureen Prescott, ktorá bola v predchádzajúci častiach zobrazená len na fotografiách. Tiež aj Roger L. Jackson sa opäť ozval ako hlas Ghostfacea, Jamie Kennedy si zopakoval svoju úlohu ako Randy Meeks aj napriek smrti v druhej časti, ktorý sa objavil iba na video zázname.

Veľa hercov, ktorí sa na filme podieľali, hrali filmových hercov vo fiktívnom filme "Stab 3" vrátane Emily Mortimer ktorá stvárnila Angelinu Tyler, Parker Poseyová ako Jennifer Jolie, Matta Keeslara ako Tom Prinze, Jenny McCarthyová ako Sarah Darling, Deona Richmonda ako Tyson Fox a Scotta Foleya ako režiséra filmu Romana Bridgera. Ďalšie obsadenie zahrnovalo hercov ako Lance Henriksen ktorý stvárnil filmového producenta, Patrick Dempsey ako detektív Mark Kincaid, Patrick Warburton ako bodyguard Steven Stone a Kelly Rutherford ako Christine Hamilton, ktorá bola zároveň priateľkou Cottona Wearyho. Rutherford bola obsadená po natáčaní, pretože výroba prechádzala neustálymi pracovnými zmenani a úvodná scéna sa nakoniec vyvinula tak, že vyžadovala iba ženskú obeť a herečku, s ktorou by Schreiber mohol komunikovať.

Vo filme sa objavila tiež Carrie Fisherová, ktorá vo filme vystupovala ako bývalá herečka Bianca Burnette.

Obsadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Scream 3 na anglickej Wikipédii.