WMV

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Windows Media Video)
Windows Media Video
Prípona súboru.wmv
Typ internetového médiavideo/x-ms-wmv
TvorcaMicrosoft
Otvorený formát?nie

Windows Media Video (WMV) je komprimovaný súborový videoformát pre niekoľko kodekov vyvinutých spoločnosťou Microsoft, zákonom chránených. Originálny kodek známy ako WMV, bol pôvodne navrhnutý pre internetové streamingové aplikácie ako konkurencia pre už zavedený RealVideo. Ostatné kodeky ako napr WMV Screen a WMV Image, sa starali o špecializovaný obsah. Počas štandardizácie zo SMPTE si WMV vzalo za svoje aj formáty ako HD DVD a Blu-ray disk.

História[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2003, Microsoft navrhol video-kodekovú špecifikáciu založenú na ich WMV 9 kodeku a preložil ju do SMPTE kvôli štandardizácii. Tento štandard bol oficiálne schválený v marci roku 2006 ako SMPTE 421M, viac však známy ako VC-1, tak teda vystúpil z WMV 9 kodeku otvorený, však stále zákonom chránený štandard. Od tej doby sa stal VC-1 jedným z troch povinných video pre BD-ROM a HD DVD-ROM špecifikácie.

Formát kontajnera[upraviť | upraviť zdroj]

WMV súbor je v mnohých okolnostiach zapuzdrené do ASF kontajnerového formátu. Koncovka .wmv typicky opisuje ASF súbory, ktoré využívajú Windows Media Video kodeky. Audio kodeky používané spoločne s Windows Media Video sú typické verzia Windows Media Audio, alebo v niekoľkých prípadoch neschválenej ACELP.net audio kodeky. Microsoft odporúča, aby ASF súbory obsahujúce kodeky, ktoré nie sú Windows Media kodeky, užívali aj tak jednotnú príponu .asf .

I keď WMV je všeobecne zabalený do ASF kontajnerového formáte, môže byť však aj vložený do formátu AVI alebo Matroska. Výsledný súbor má koncovku .avi , alebo .mkv . WMV môže byť putujúceho ako AVI súbor v prípade používania WMV 9 VCM kodekových implementací. Iná častá cesta ako uchovávať WMV ako AVI súbor je použitie encoderu VirtualDub.

Tento kontajner môže voliteľne podporovať digital rights management pri využití kombinácie ECC kľúčové výmeny, DES blokové šifry a zákaznícke blokové šifry, RC4 streamovací šifry a SHA-1 hashovací funkcie. Na úchovu z WMV do MKV súboru je použitie napríklad encoderu MKVToolNix.

Prehrávače[upraviť | upraviť zdroj]

Medzi softvér, ktorý môže prehrávať WMV súbory, patrí Windows Media Player, PowerDVD, RealPlayer, MPlayer, VLC Media Player, Zoom Player a Media Player Classic. Microsoft Zune, softvér pre management médií, podporuje kodek WMV, ale využíva Zune špecifické variácie Windows Media DRM, ktorý je využívaný PlaysForSure. Mnozstvo prehrávačov podporných firiem existuje pre rôzne platformy, ako pre Linux, ktorý používa ffmpeg implementáciu WMV kodekov.

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Windows Media Video na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).