Zoznam chránených území v okrese Brno-venkov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Gnome-globe.svg Mapa so všetkými súradnicami: OSM alebo Bing (Crystal Project Download.pngKML)

Toto je Zoznam chránených území v okrese Brno-venkov aktuálny k januáru roku 2017, v ktorom sú uvedené chránené územia v oblasti okresu Brno-venkov.

Kód Obrázok Názov Typ Galéria
Commons
Opis územa Súradnice
884 Andělka a Čertovka Andělka a Čertovka Prírodná pamiatka
Kategória Andělka a Čertovka na Wikimedia Commons
Ostrovček teplomilnej kveteny. 49°10′26″S 16°43′16″V / 49,1739928°S 16,7211575°V / 49.1739928; 16.7211575 (Andělka a Čertovka)
Baba Baba Prírodný park
Kategória Přírodní park Baba na Wikimedia Commons
Rozsiahla zalesnená vyvýšenina s mnohými lúkami. Celý komplex sa nachádza predovšetkým na území Řečkovíc, Bystrca, Komína, Medlánok a obce Česká. Najvyšší bod – Sychrov – dosahuje nadmorskú výšku 463 metrov. 49°15′44″S 16°32′40″V / 49,2622222°S 16,5444444°V / 49.2622222; 16.5444444 (Baba)
189 Babí lom Babí lom Prírodná rezervácia
Kategória Babí lom na Wikimedia Commons
Skalnatý hrebeň budovaný červenými devonskými zlepencami. 49°18′47″S 16°34′37″V / 49,3130556°S 16,5769444°V / 49.3130556; 16.5769444 (Babí lom)
1452 Betlém Betlém Prírodná pamiatka
Kategória Betlém (natural monument) na Wikimedia Commons
Močiar – bohatý výskyt obojživelníkov. 48°54′23″S 16°35′18″V / 48,9065194°S 16,5884167°V / 48.9065194; 16.5884167 (Betlém)
5824 PP a EVL Bezourek Bezourek Prírodná pamiatka
Kategória Bezourek na Wikimedia Commons
Posledné zachované zvyšky kvalitných subpanónskych stepných trávnikov s radom zvlášť chránených a vzácnych druhov rastlín a živočíchov. 49°05′30″S 16°33′01″V / 49,091725329°S 16,550204806°V / 49.091725329; 16.550204806 (Bezourek)
898 Biskoupská hadcová step Biskoupská hadcová step Prírodná pamiatka
Kategória Biskoupská hadcová step na Wikimedia Commons
Skalnatá stepná stráň so vzácnym rastlinstvom. 49°05′40″S 16°16′59″V / 49,0945556°S 16,2830556°V / 49.0945556; 16.2830556 (Biskoupská hadcová step)
888 Biskoupský kopec Biskoupský kopec Prírodná pamiatka
Kategória Biskoupský kopec na Wikimedia Commons
Lokalita ponikleca veľkokvetého. 49°06′26″S 16°15′27″V / 49,1071444°S 16,2574694°V / 49.1071444; 16.2574694 (Biskoupský kopec)
Bobrava u Střelické bažinky Bobrava Prírodný park
Kategória Nature park Bobrava na Wikimedia Commons
49°08′41″S 16°26′00″V / 49,1447222°S 16,4332778°V / 49.1447222; 16.4332778 (Bobrava)
891 PP Bouchal - jihovýchodní okraj Bouchal Prírodná pamiatka
Kategória Bouchal na Wikimedia Commons
Ostrovček teplomilných spoločenstiev. 49°06′11″S 16°20′41″V / 49,1031389°S 16,3446111°V / 49.1031389; 16.3446111 (Bouchal)
1438 Březina, přírodní památka v okrese Brno-venkov.jpg Březina Prírodná pamiatka
Kategória Březina (natural monument) na Wikimedia Commons
Dúbrava s množstvom teplomilných druhov rastlín. 49°17′37″S 16°34′11″V / 49,2935278°S 16,5697333°V / 49.2935278; 16.5697333 (Březina)
5826 Budkovické slepence Prírodná pamiatka Komplex stepnej a skalnej vegetácie na zlepencových svahoch údolia Rokytnej s výskytom radu významných druhov rastlín a živočíchov vrátane európsky významných druhov – ponikleca veľkokvetého, klinčeka moravského a fuzáča veľkého. 49°04′06″S 16°20′45″V / 49,068235369°S 16,3457045°V / 49.068235369; 16.3457045 (Budkovické slepence)
151 Skála so vstupom do jeskyne Býčí skála Národná prírodná rezervácia
Kategória Býčí skála Cave na Wikimedia Commons
Druhovo bohaté prírodné spoločenstvá dubového, bukovo-dubového, dubovo-bukového a bukového vegetačného stupňa. 49°18′27″S 16°41′41″V / 49,3075°S 16,6947222°V / 49.3075; 16.6947222 (Býčí skála)
632 PR Coufavá Coufavá Prírodná rezervácia
Kategória Coufavá na Wikimedia Commons
Zvyšok zmiešaných lesných porastov. 49°17′42″S 16°38′27″V / 49,2949111°S 16,6409694°V / 49.2949111; 16.6409694 (Coufavá)
5706 PP Červené stráně Červené stráně Prírodná pamiatka
Kategória Červené stráně na Wikimedia Commons
Populácia kriticky ohrozeného klinčeka moravského a biotop tejto vzácnej rastliny, reprezentovaný vegetáciou silikátových skál a drolín zväzu Asplenion septentrionalis. 49°04′30″S 16°25′03″V / 49,0749558°S 16,4175222°V / 49.0749558; 16.4175222 (Červené stráně)
380 Opis obrazku Čihadlo Prírodná rezervácia
Kategória Čihadlo (přírodní rezervace) na Wikimedia Commons
Zmiešaný listnatý porast. 49°17′42″S 16°43′26″V / 49,2949278°S 16,723825°V / 49.2949278; 16.723825 (Čihadlo)
1464 Dobrá studně Dobrá studně Prírodná pamiatka
Kategória Dobrá studně na Wikimedia Commons
Bohatá lokalita vemenníka dvojlistého. 49°26′02″S 16°23′44″V / 49,4338333°S 16,3955556°V / 49.4338333; 16.3955556 (Dobrá studně)
1626 Dolní mušovský luh Dolní mušovský luh Prírodná pamiatka
Kategória Dolní mušovský luh na Wikimedia Commons
Lužný porast na sútoku Jihlavy a Svratky s bohatou avifaunou. 48°54′45″S 16°35′55″V / 48,9124222°S 16,5985944°V / 48.9124222; 16.5985944 (Dolní mušovský luh)
690 Malá Skalka Drásovský kopeček (zrušená) Prírodná pamiatka
Kategória Drásovský kopeček na Wikimedia Commons
Lokalita teplomilnej kveteny (poniklec veľkokvetý a i.). Pamiatka zrušená k 1.7.2015 a včlenená do novo vytvorenej PP Malhostovické kopečky. 49°19′22″S 16°29′46″V / 49,3227872°S 16,4960203°V / 49.3227872; 16.4960203 (Drásovský kopeček)
591 Dřínová Dřínová Prírodná rezervácia
Kategória Dřínová na Wikimedia Commons
Zmiešaný listnatý porast s hojným výskytom drieňu. 49°17′49″S 16°40′39″V / 49,2970139°S 16,6775167°V / 49.2970139; 16.6775167 (Dřínová)
103 Hadecká planinka Hádecká planinka Národná prírodná rezervácia
Kategória Hádecká planinka na Wikimedia Commons
Druhovo bohatý komplex prirodzených dúbrav a bukových dúbrav na území krasovej plošiny Hády. 49°13′32″S 16°40′35″V / 49,2256028°S 16,6764167°V / 49.2256028; 16.6764167 (Hádecká planinka)
5614 Holé vrchy (2014) Holé vrchy Prírodná rezervácia
Kategória Holé vrchy na Wikimedia Commons
Prírode blízke lesné spoločenstvá na podloží hornín brnianskeho masívu, prevažne granodioritov, v území posiatom skalkami a balvanovitými suťami, s bohatým krovinným podrastom a výskytom vzácnych teplomilných a kalcifilných druhov rastlín v bylinnom poschodí. 49°17′11″S 16°34′18″V / 49,2863333°S 16,5715278°V / 49.2863333; 16.5715278 (Holé vrchy)
893 Horka Horka Prírodná pamiatka
Kategória Horka (natural monument) na Wikimedia Commons
Ostrovček teplomilnej kveteny. 49°10′52″S 16°43′43″V / 49,1810278°S 16,7286944°V / 49.1810278; 16.7286944 (Horka)
1870 Horní Židovka Prírodná pamiatka Zvyšok prirodzenej bučiny s javorom a dubom s bohatou kvetenou. 49°26′41″S 16°25′13″V / 49,4447778°S 16,4202778°V / 49.4447778; 16.4202778 (Horní Židovka)
1471 Hrádky Prírodná rezervácia Rulové skaliská s porastom javorových bučín. 49°28′20″S 16°23′36″V / 49,4722056°S 16,3933389°V / 49.4722056; 16.3933389 (Hrádky)
1871 Hrušín Prírodná pamiatka Prirodzené spoločenstvo lipových javorín s hojným výskytom snežienky, ukážka periglaciálneho reliéfu. 49°25′23″S 16°22′51″V / 49,4229889°S 16,3809139°V / 49.4229889; 16.3809139 (Hrušín)
696 Hynčicovy skály Hynčicovy skály Prírodná pamiatka
Kategória Hynčicovy skály na Wikimedia Commons
Lokalita teplomilnej kveteny. 49°13′06″S 16°50′13″V / 49,2183378°S 16,8370661°V / 49.2183378; 16.8370661 (Hynčicovy skály)
629 Jelení skok (2014) Jelení skok Prírodná rezervácia
Kategória Jelení skok (přírodní rezervace) na Wikimedia Commons
Prirodzené bukové a dubobukové porasty. 49°18′46″S 16°38′21″V / 49,3127861°S 16,6390306°V / 49.3127861; 16.6390306 (Jelení skok)
143 Portál jeskyně Jaskyňa Pekárna Národná prírodná pamiatka
Kategória Pekárna Cave na Wikimedia Commons
Známa krasová jaskyňa s dokladmi starých kultúr. 49°14′28″S 16°44′51″V / 49,2410278°S 16,7475°V / 49.2410278; 16.7475 (Jaskyňa Pekárna)
1465 Klášterce Prírodná pamiatka Prirodzený dubový porast s bohatým bylinným poschodím. 49°25′22″S 16°24′23″V / 49,4228611°S 16,4062778°V / 49.4228611; 16.4062778 (Klášterce)
593 Kněžnice v roku 2014 Kněžnice Prírodná pamiatka
Kategória Kněžnice (natural monument) na Wikimedia Commons
Prirodzený zmiešaný porast na skalnatých vápencových stráňach. 49°15′39″S 16°40′12″V / 49,26075°S 16,6699722°V / 49.26075; 16.6699722 (Kněžnice)
5707 Knížecí les Knížecí les Prírodná pamiatka
Kategória Knížecí les na Wikimedia Commons
Kunka červenobruchá a jej biotop, ktorý predstavujú jednak umelo vytvorené tône a sprievodné mokrade, jednak priľahlý segment lužného lesa. 48°59′59″S 16°38′19″V / 48,9995925°S 16,6385717°V / 48.9995925; 16.6385717 (Knížecí les)
204 Vrchol Květnice Květnice Prírodná pamiatka
Kategória Květnice (Boskovická brázda) na Wikimedia Commons
Vápencový vrch s jaskyňami, lesostepné a stepné spoločenstvá. 49°21′31″S 16°24′45″V / 49,3585417°S 16,4125472°V / 49.3585417; 16.4125472 (Květnice)
1463 Lužichová, okres Brno-venkov 05.JPG Luzichová Prírodná pamiatka
Kategória Luzichová na Wikimedia Commons
Skalný a suťový porast, hniezdisko výra veľkého. 49°23′37″S 16°25′10″V / 49,3935583°S 16,4193361°V / 49.3935583; 16.4193361 (Luzichová)
PřP Lysicko Lysicko Prírodný park
Kategória Nature park Lysicko na Wikimedia Commons
695 Malhostovická pecka Malhostovická pecka (zrušená) Prírodná pamiatka
Kategória Malhostovická pecka na Wikimedia Commons
Vápencové skalky s teplomilnými spoločenstvami. Pamiatka zrušená k 1.7.2015 a včlenená do novo vytvorenej PP Malhostovické kopečky. 49°19′32″S 16°29′46″V / 49,3256278°S 16,49605°V / 49.3256278; 16.49605 (Malhostovická pecka)
6005 Malhostovická pecka Malhostovické kopečky Prírodná pamiatka
Kategória Malhostovické kopečky na Wikimedia Commons
Trávniky a kroviny na vápnitých podložiach s bohatým výskytom vzácnejších druhov rastlín a živočíchov, najmä ponikleca veľkokvetého (Pulsatilla grandis). 49°19′33″S 16°29′42″V / 49,3259333°S 16,4951081°V / 49.3259333; 16.4951081
630 Malužín (2014) Malužín Prírodná rezervácia
Kategória Malužín na Wikimedia Commons
Zmiešaný lesný porast, lokalita cyclamenu európskeho. 49°16′22″S 16°39′43″V / 49,2726972°S 16,6619528°V / 49.2726972; 16.6619528 (Malužín)
1876 Míchovec Prírodná pamiatka Pralesový porast bukových javorín s masovým výskytom mesačnice trvácej, významné skalné hradby. 49°26′38″S 16°23′35″V / 49,4438889°S 16,3930833°V / 49.4438889; 16.3930833 (Míchovec)
72 Punkevní jeskyně Moravský kras CHKO
Kategória Moravian Karst na Wikimedia Commons
Nejväčšia a najlepšie vyvinutá krasová oblasť s najširším spektrom krasových javov v Českej republike. 49°16′41″S 16°44′03″V / 49,2780056°S 16,734125°V / 49.2780056; 16.734125 (Moravský kras)
692 Na hájku, 2012 Na hájku (zrušená) Prírodná pamiatka
Kategória Na hájku na Wikimedia Commons
Bohatá lokalita ponikleca veľkokvetého. Zrušená k 1. decembru 2015. 49°09′49″S 16°27′19″V / 49,1636889°S 16,455225°V / 49.1636889; 16.455225 (Na hájku)
5812 Na kutinách Prírodná pamiatka Fragment bohato štruktúrovaného lesného porastu s prírode blízkou druhovou skladbou, vitálnou populáciou jedle bielej a prítomnosťou väčšieho množstva odumretej drevnej hmoty, ktorý sa dochoval v hlbokom žľabe pod obcou Lubné 49°21′31″S 16°17′06″V / 49,358583358°S 16,285102564°V / 49.358583358; 16.285102564 (Na kutinách)
693 Na lesní horce Na lesní horce Prírodná pamiatka
Kategória Na lesní horce na Wikimedia Commons
Lokalita ponikleca veľkokvetého a ďalších teplomilných druhov. 49°18′11″S 16°28′37″V / 49,3029444°S 16,4770278°V / 49.3029444; 16.4770278 (Na lesní horce)
1864 Nad horou (2013) Nad horou Prírodná rezervácia
Kategória Nad horou na Wikimedia Commons
Skalnaté svahy s drobnými suťoviskami porastené hrabinami a zmiešanými porastmi. 49°27′28″S 16°20′47″V / 49,4576833°S 16,3465056°V / 49.4576833; 16.3465056 (Nad horou)
890 Prírodná rezervácia Nad řekami Nad řekami Prírodná rezervácia
Kategória Nad řekami na Wikimedia Commons
Hadcové skaly s typickými společenstvami. 49°05′36″S 16°17′33″V / 49,0932278°S 16,2925111°V / 49.0932278; 16.2925111 (Nad řekami)
885 Přírodní památka Návrší, okres Brno-venkov (8).JPG Návrší Prírodná pamiatka
Kategória Návrší (natural monument) na Wikimedia Commons
Prirodzené teplomilné spoločenstvá. 49°10′41″S 16°43′34″V / 49,1781278°S 16,7261306°V / 49.1781278; 16.7261306 (Návrší)
Meandr řeky Jihlavy u Medlova Niva Jihlavy Prírodný park
Kategória Nature park Niva Jihlavy na Wikimedia Commons
Údolná niva väčšej nížinnej prirodzene meandrujúcej rieky Jihlavy s fragmentami lužného lesa, rozsiahlymi brehovými porastmi a starými ramenami. 49°01′49″S 16°30′54″V / 49,0302778°S 16,515°V / 49.0302778; 16.515 (Niva Jihlavy)
2026 Nosislavská zátočina Nosislavská zátočina Prírodná pamiatka
Kategória Nosislavská zátočina na Wikimedia Commons
Brehové spoločenstvá s významným výskytom živočíšnych populácií. 49°01′04″S 16°38′40″V / 49,0178611°S 16,6444167°V / 49.0178611; 16.6444167 (Nosislavská zátočina)
889 Nové hory Nové hory Prírodná pamiatka
Kategória Nové hory na Wikimedia Commons
Svahy so stepnou kvetenou. 49°03′06″S 16°38′09″V / 49,0516944°S 16,6358056°V / 49.0516944; 16.6358056 (Nové hory)
697 Obůrky-Třeštěnec Prírodná rezervácia Bohaté nálezisko vstavačovitých. 49°18′35″S 16°30′11″V / 49,3095972°S 16,5031583°V / 49.3095972; 16.5031583 (Obůrky-Třeštěnec)
Hávnatka obetkaná v PřP Oslava Oslava Prírodný park
Kategória Nature park Oslava na Wikimedia Commons
1878 Padělky Prírodná pamiatka Azonálny výskyt xerotermných a kalcifitných druhov (napr. črievičník papučkový, vtáčia prilba dlholistá). 49°26′29″S 16°25′57″V / 49,4413056°S 16,4323889°V / 49.4413056; 16.4323889 (Padělky)
892 Patočkova hora Patočkova hora Prírodná pamiatka Zvyšok stepnej vegetácie, hlavne ponikleca veľkokvetého. 49°08′48″S 16°23′31″V / 49,1467778°S 16,3918056°V / 49.1467778; 16.3918056 (Patočkova hora)
303 PP Pekárka Pekárka Prírodná pamiatka
Kategória Pekárka na Wikimedia Commons
Skalnatá stráň s teplomilnou kvetenou. 49°05′21″S 16°20′34″V / 49,0891389°S 16,34275°V / 49.0891389; 16.34275 (Pekárka)
1462 Pilský rybníček Prírodná pamiatka Zazemňujúca sa vodná nádrž – refúgium obojživelníkov. 49°26′00″S 16°25′35″V / 49,4332306°S 16,4263306°V / 49.4332306; 16.4263306 (Pilský rybníček)
1439 Pohled na lokalitu od jihovýchodu Písky Prírodná pamiatka
Kategória Písky (natural monument) na Wikimedia Commons
Opustené výsypky a odvaly, lokalita psamofytnej flóry a fauny. 49°05′48″S 16°43′26″V / 49,0966667°S 16,7238611°V / 49.0966667; 16.7238611 (Písky)
1451 Opis obrazku Plačkův les a říčka Šatava Prírodná rezervácia
Kategória Plačkův les a říčka Šatava na Wikimedia Commons
Zaplavovaný zvyšok lužného lesa s bohatou avifaunou. 48°56′36″S 16°35′39″V / 48,9432778°S 16,5941111°V / 48.9432778; 16.5941111 (Plačkův les a říčka Šatava)
1447 Pláně Pláně Prírodná pamiatka
Kategória Pláně (natural monument) na Wikimedia Commons
Príkry skalnatý svah s riedkym zmiešaným porastom a bohatou kvetenou. 49°20′58″S 16°18′08″V / 49,3495278°S 16,3023611°V / 49.3495278; 16.3023611 (Pláně)
1469 Pod Sýkořskou myslivnou Pod Sýkořskou myslivnou Prírodná rezervácia
Kategória Pod Sýkořskou myslivnou na Wikimedia Commons
Zvyšok prirodzených dubových bučín s javorom a bohatým podrastom. 49°26′27″S 16°23′48″V / 49,4407917°S 16,3966417°V / 49.4407917; 16.3966417 (Pod Sýkořskou myslivnou)
Kopeček, pohled od východu.jpg Podkomorské lesy Prírodný park
Kategória Podkomorské lesy na Wikimedia Commons
Park sa rozkladá na území okolo 40 km², prevážnu časť územia parku tvoria listnaté dubohrabové lesy. Park je prameniskom mnohých potokov a potôčkov v povodí Svratky. 49°14′01″S 16°27′55″V / 49,2336111°S 16,4652778°V / 49.2336111; 16.4652778 (Podkomorské lesy)
5708 Přísnotický les Přísnotický les Prírodná pamiatka
Kategória Přísnotický les na Wikimedia Commons
Mlok hrebenatý a jeho biotop, ktorý predstavujú jednak revitalizované tône a sprievodné mokrade, jednak priľahlý segment lužného lesa. 49°00′33″S 16°37′24″V / 49,0092364°S 16,6232986°V / 49.0092364; 16.6232986 (Přísnotický les)
5825 Pustý mlýn Prírodná pamiatka Pestrá stupnica prírodných stanovísk s výskytom vzácnych druhov rastlín a živočíchov s dôrazom na európsky významný druh – Spriadača kostihojového. Ide najmä o hercynské dubohrabiny, suťové lesy, acidofilné teplomilné dúbravy s kručinkou chlpatou, štrbinová vegetácia silikátových skál a drolín, skalná vegetácia s kostravou tvrdou, subpanónske stepné trávniky, úzkolisté stepné trávniky a suché vresoviská nížin a pahorkatín. 49°06′13″S 16°15′08″V / 49,103694961°S 16,252111196°V / 49.103694961; 16.252111196 (Pustý mlýn)
5777 Rojetínský hadec Prírodná pamiatka Slezinník nepravý a jeho biotop, reprezentovaný odkryvmi hadcových skaliek s vegetáciou silikátových skál a drolín. 49°22′01″S 16°15′57″V / 49,366960735°S 16,2658433°V / 49.366960735; 16.2658433 (Rojetínský hadec)
205 Rybičková skála u Neslovic Rybičková skála Prírodná pamiatka
Kategória Rybičková skála (natural monument) na Wikimedia Commons
Významná paleontologická lokalita s nálezmi zvrchnopaleozoických (permských) skamenelín, predovšetkým rýb. 49°08′31″S 16°22′27″V / 49,1419417°S 16,3740722°V / 49.1419417; 16.3740722 (Rybičková skála)
Vodní nádrž Hádek.JPG Říčky Prírodný park
Kategória Údolí Říčky na Wikimedia Commons
49°14′43″S 16°44′58″V / 49,2452778°S 16,7494444°V / 49.2452778; 16.7494444 (Říčky)
897 Tvarožná, Santon, přírodní památka.JPG Santon Prírodná pamiatka
Kategória Santon (natural monument) na Wikimedia Commons
Lokalita suchomilnej kveteny. 49°11′19″S 16°45′45″V / 49,1885167°S 16,76245°V / 49.1885167; 16.76245 (Santon)
1015 Slunná Prírodná rezervácia Zmiešaný lesný porast pralesovitého charakteru. 49°17′52″S 16°23′19″V / 49,2977139°S 16,3887417°V / 49.2977139; 16.3887417 (Slunná)
403 Sokolí skála, přírodní rezervace v okrese Brno-venkov (11).JPG Sokolí skála Prírodná rezervácia
Kategória Sokolí skála na Wikimedia Commons
Príkre rulové skaly so zmiešaným lesom, kedysi hniezdisko sokola. 49°25′05″S 16°21′53″V / 49,4179639°S 16,3646667°V / 49.4179639; 16.3646667 (Sokolí skála)
Jihlava pod Templštejnem.JPG Střední Pojihlaví Prírodný park
Kategória Střední Pojihlaví na Wikimedia Commons
Hlboké údolie Jihlavy vytvára jedinečné prírodné prostredie, ktoré vytvára životný priestor vzácnym druhom rastlín a živočíchov. 49°05′36″S 16°15′24″V / 49,0933333°S 16,2566667°V / 49.0933333; 16.2566667 (Střední Pojihlaví)
894 Střelická bažinka v roku 2012 Střelická bažinka Prírodná pamiatka
Kategória Střelická bažinka na Wikimedia Commons
Slatinná lúka s typickými spoločenstvami. 49°08′49″S 16°28′01″V / 49,1469889°S 16,4669111°V / 49.1469889; 16.4669111 (Střelická bažinka)
895 Střelický les (2013) Střelický les Prírodná pamiatka
Kategória Střelický les na Wikimedia Commons
Teplomilný háj s bohatým výskytom jasenca bieleho. 49°08′11″S 16°30′40″V / 49,1364167°S 16,5110222°V / 49.1364167; 16.5110222 (Střelický les)
1879 Svídovec Prírodná pamiatka Významná lokalita kalcifilných druhov. 49°22′54″S 16°28′05″V / 49,3815806°S 16,4679333°V / 49.3815806; 16.4679333 (Svídovec)
Svratecká hornatina v okolí Lomnice 009.JPG Svratecká hornatina Prírodný park
Kategória Svratecká hornatina na Wikimedia Commons
1468 Sýkoř Prírodná pamiatka Rozľahlý komplex typických bučín a bučín s javorom. 49°26′47″S 16°24′32″V / 49,4464361°S 16,4088889°V / 49.4464361; 16.4088889 (Sýkoř)
1470 Synalovské kopaniny Synalovské kopaniny Prírodná pamiatka
Kategória Synalovské kopaniny na Wikimedia Commons
Typické „kamenice“ – pastvinná lada. 49°26′11″S 16°24′44″V / 49,4363556°S 16,4122972°V / 49.4363556; 16.4122972 (Synalovské kopaniny)
1440 Šiberná (PP, okres Brno-venkov) (8).JPG Šiberná Prírodná pamiatka
Kategória Šiberná na Wikimedia Commons
Lesný komplex bukovej dúbravy s bohatým podrastom. 49°17′18″S 16°33′20″V / 49,2883194°S 16,5555944°V / 49.2883194; 16.5555944 (Šiberná)
437 Špice Špice Prírodná rezervácia
Kategória Špice (přírodní rezervace) na Wikimedia Commons
Lokalita stepnej kveteny, hlavne katranu tatárskeho. 49°06′47″S 16°46′13″V / 49,1130111°S 16,7702417°V / 49.1130111; 16.7702417 (Špice)
1917 Horní šumický rybník Šumický rybník Prírodná rezervácia
Kategória šumický rybník na Wikimedia Commons
Rybník s vlhkými lúkami, významné refúgium živočíchov. 48°58′57″S 16°27′40″V / 48,9825417°S 16,4612028°V / 48.9825417; 16.4612028 (Šumický rybník)
5725 PP Trenckova rokle Trenckova rokle Prírodná pamiatka
Kategória Trenckova rokle na Wikimedia Commons
Geomorfologický útvar a významný krajinný fenomén s výnimočným ekotopom, machorast kyjanôčka zelená a jeho biotop. 49°24′30″S 16°15′59″V / 49,4082164°S 16,2664936°V / 49.4082164; 16.2664936 (Trenckova rokle)
1918 Troskotovický dolní rybník Prírodná pamiatka Rybník s rákosinami a brehovými porastmi, bohatá ornitologická lokalita. 48°55′19″S 16°28′03″V / 48,9220444°S 16,467575°V / 48.9220444; 16.467575 (Troskotovický dolní rybník)
584 U Brněnky Prírodná rezervácia Dubohrabový les s babykom, jarabinou a lipou. 49°13′56″S 16°41′58″V / 49,2322444°S 16,6995528°V / 49.2322444; 16.6995528 (U Brněnky)
1441 U Staré Vápenice U Staré Vápenice Prírodná pamiatka
Kategória U Staré Vápenice na Wikimedia Commons
Geomorfologicky cenné územie s pôvodnými geobiocenózami lesných porastov. 49°13′37″S 16°43′02″V / 49,2269444°S 16,7172222°V / 49.2269444; 16.7172222 (U Staré Vápenice)
Údolí Bílého potoka Prírodný park 49°16′16″S 16°21′02″V / 49,2711111°S 16,3505556°V / 49.2711111; 16.3505556 (Údolí Bílého potoka)
1941 Údolí Chlébského potoka Prírodná pamiatka Zachovanie jedinečného biotopu zvlášť chránených druhov rastlín 49°28′35″S 16°23′14″V / 49,4763444°S 16,3872722°V / 49.4763444; 16.3872722 (Údolí Chlébského potoka)
624 Údolí Oslavy Údolí Oslavy a Chvojnice Prírodná rezervácia
Kategória Údolí Oslavy a Chvojnice na Wikimedia Commons
Kaňonovité údolia dvoch tokov so skalnatými svahmi a teplomilnými porastami 49°08′12″S 16°14′00″V / 49,1366944°S 16,2333333°V / 49.1366944; 16.2333333 (Údolí Oslavy a Chvojnice)
1442 Údolí Říčky Údolí Říčky Prírodná rezervácia
Kategória Údolí Říčky na Wikimedia Commons
Prirodzené lesné a lesostepné spoločenstvá, geomorfologicky cenné krasové územie v devónskych vápencoch s jaskynnými systémami 49°14′37″S 16°44′36″V / 49,2435556°S 16,7434167°V / 49.2435556; 16.7434167 (Údolí Říčky)
896 PP V olších V olších Prírodná pamiatka
Kategória V olších (natural monument) na Wikimedia Commons
Zachovanie unikátneho spoločenstva pahorkatinného lužného lesa (tzv. mäkkého luhu) 49°03′06″S 16°27′35″V / 49,0516861°S 16,4598361°V / 49.0516861; 16.4598361 (V olších)
492 Velatická slepencová stráň.JPG Velatická slepencová stráň Prírodná pamiatka
Kategória Velatická slepencová stráň na Wikimedia Commons
Zvyšok stepnej kveteny 49°11′33″S 16°45′21″V / 49,1926111°S 16,7558417°V / 49.1926111; 16.7558417 (Velatická slepencová stráň)
2134 PR Velká skála06272.JPG Velká skála Prírodná rezervácia
Kategória Velká skála (Střední Pojihlaví) na Wikimedia Commons
Zachovanie a ochrana reliktných bôrov, teplomilných dúbrav a sprievodných xerotermných spoločenstiev 49°05′51″S 16°16′52″V / 49,0975889°S 16,2811333°V / 49.0975889; 16.2811333 (Velká skála)
495 Panoramatický pohled na památku Velké Družďavy Prírodná pamiatka
Kategória Velké Družďavy na Wikimedia Commons
Bohatá lokalita zanoväte bielej 49°06′47″S 16°39′15″V / 49,1130556°S 16,6541944°V / 49.1130556; 16.6541944 (Velké Družďavy)
886 Přírodní památka Velký hájek (4).JPG Velký hájek Prírodná pamiatka
Kategória Velký hájek na Wikimedia Commons
Remízka s teplomilnou kvetenou 49°10′36″S 16°43′24″V / 49,1766944°S 16,723225°V / 49.1766944; 16.723225 (Velký hájek)
2247 Velký Hornek Velký Hornek Prírodná rezervácia
Kategória Velký Hornek na Wikimedia Commons
Ochrana stepných a lesostepných lokalít a fragmentov dúbrav 49°13′47″S 16°42′58″V / 49,2297°S 16,7160611°V / 49.2297; 16.7160611 (Velký Hornek)
1466 Veselská lada, okres Brno-venkov 005.JPG Veselská lada Prírodná pamiatka
Kategória Veselská lada na Wikimedia Commons
Pastvinná lada s bohatou kvetenou, hlavne vzácnou vratičkou mesiačikovitou 49°24′10″S 16°22′53″V / 49,402725°S 16,3814472°V / 49.402725; 16.3814472 (Veselská lada)
1467 Veselský chlum, okres Brno-venkov 003.JPG Veselský chlum Prírodná pamiatka
Kategória Veselský chlum na Wikimedia Commons
Krajinársky pôsobivé územie pastvín, sadov a rozptýlenej zelene 49°24′26″S 16°24′07″V / 49,4073556°S 16,40205°V / 49.4073556; 16.40205 (Veselský chlum)
1672 Nádrž při západu slunce Věstonická nádrž Prírodná rezervácia
Kategória Věstonice Reservoir na Wikimedia Commons
Umelá priehradná nádrž so sústavou ostrovčekov, bohaté hniezdisko a zhromaždisko vodných vtákov 48°53′53″S 16°36′52″V / 48,8980244°S 16,6143992°V / 48.8980244; 16.6143992 (Věstonická nádrž)
694 Vinohrady v roku 2011 Vinohrady Prírodná pamiatka
Kategória Vinohrady (natural monument) na Wikimedia Commons
Bohatá lokalita kosatca nízkeho 49°11′32″S 16°44′51″V / 49,1920889°S 16,7475889°V / 49.1920889; 16.7475889 (Vinohrady)
Vyhon vrchol rozhledna.jpg Výhon Prírodný park
Kategória Nature park Výhon na Wikimedia Commons
Výhon (355 m n. m.) je nápadnou geomorfologickou dominantou pri okraji nivy rieky Svratky južne od Brna vystupujúca nad hladinu rieky o viac než 170 metrov a tým je tiež najvyšším vrchom Dyjsko-svrateckého úvalu. 49°01′57″S 16°39′19″V / 49,0325°S 16,6552778°V / 49.0325; 16.6552778 (Výhon)
594 Resselova hájenka v rezervaci Zadní Hády Prírodná rezervácia
Kategória Zadní Hády na Wikimedia Commons
Vápencové územie so zvyškami skalných stepí a zmiešaných porastov 49°14′32″S 16°42′12″V / 49,2421944°S 16,7033611°V / 49.2421944; 16.7033611 (Zadní Hády)
1924 Zámecký les v Lomnici 008.JPG Zámecký les v Lomnici Prírodná pamiatka
Kategória Zámecký les v Lomnici na Wikimedia Commons
Listnatý porast, významné vtáčie hniezdisko 49°24′15″S 16°25′07″V / 49,404075°S 16,4185278°V / 49.404075; 16.4185278 (Zámecký les v Lomnici)
887 Zhořská mokřina2.JPG Zhořská mokřina Prírodná pamiatka
Kategória Zhořská mokřina na Wikimedia Commons
Bohatá lokalita vstavačovca májového 49°15′16″S 16°17′23″V / 49,2544583°S 16,2897917°V / 49.2544583; 16.2897917 (Zhořská mokřina)
883 Zlobice v roku 2012 Zlobice Prírodná pamiatka
Kategória Zlobice (prírodná pamiatka) na Wikimedia Commons
Lokalita lykovca voňavého 49°19′07″S 16°30′32″V / 49,3186611°S 16,508775°V / 49.3186611; 16.508775 (Zlobice)
1443 Žabárník Žabárník (zrušená) Prírodná pamiatka
Kategória Žabárník na Wikimedia Commons
Niva Dunávky s vodnou nádržou, hniezdisko vtáctva a refúgium obojživelníkov a plazov. Zrušená k 1. augustu 2016. 49°07′31″S 16°42′36″V / 49,1251472°S 16,709925°V / 49.1251472; 16.709925 (Žabárník)
5743 Žebětín Prírodná pamiatka Teplomilné stepné a lesostepné spoločenstvá s dominantným porastom úzkolistých suchých trávnikov 49°04′57″S 16°26′37″V / 49,0824314°S 16,4436531°V / 49.0824314; 16.4436531 (Žebětín)

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]