Zoznam chránených území v okrese Liberec

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Toto je zoznam chránených území v okrese Liberec aktuálny k marcu roku 2016, v ktorom sú uvedené chránené územia v oblasti okresu Liberec.

Tie územia, ktoré status postupne z rôznych dôvodov stratili, boli odtiaľ vyradené a sú v uvedené druhej tabuľke.

Kód Obrázok Názov Typ Galéria
Commons
Popis územia Súradnice
1839 Popis obrazku Bílá skála PP
Kategória Bílá skála u Srbské na Wikimedia Commons
Odkryv valovej žily kremeňa. 50°59′34″S 15°13′01″V / 50,9927408°S 15,2168122°V / 50.9927408; 15.2168122
2414 Bílé kameny Bílé kameny PP
Kategória Bílé kameny na Wikimedia Commons
Skupina skál budovaných turónskymi pieskovcami 50°48′05″S 14°51′12″V / 50,8014142°S 14,8534383°V / 50.8014142; 14.8534383
2446 PR Černá hora - u Sněžných věžiček Černá hora PR
Kategória Černá hora (nature reserve) na Wikimedia Commons
Horská smrečina a rašelinisko, tokanisko tetrovov 50°49′50″S 15°12′56″V / 50,8306583°S 15,2156056°V / 50.8306583; 15.2156056
2447 Černá jezírka Černá jezírka PR
Kategória Černá jezírka na Wikimedia Commons
Komplex rašelinísk 50°50′57″S 15°18′12″V / 50,8490833°S 15,3034167°V / 50.8490833; 15.3034167
2462 Čertova zeď Čertova zeď NPP
Kategória Čertova zeď na Wikimedia Commons
Vypreparovaná čadičová žila s vodorovne usporiadanými stĺpcami 50°40′14″S 14°56′27″V / 50,6705556°S 14,9408333°V / 50.6705556; 14.9408333
558 Lesná cesta na hranici PR Dlouhá hora Dlouhá hora PR
Kategória Dlouhá hora (nature reserve) na Wikimedia Commons
Komplex bukových lesov a ich rastlinných spoločenstiev 50°47′S 14°56′V / 50,79°S 14,93°V / 50.79; 14.93
2210 PP Fojtecká mokraď uprostred dnes neprístupného golfového ihriska Fojtecký mokřad PP
Kategória Fojtecký mokřad na Wikimedia Commons
Kvalitná mokraďová vegetácia s hojným výskytom zvlášť chráneného druhu vachty trojlistej a nátržnice močiarnej 50°48′50″S 15°03′44″V / 50,8139333°S 15,0623333°V / 50.8139333; 15.0623333
2189 Riečka Lomnice v PP Hadí kopec Hadí kopec PP
Kategória Hadí kopec (natural monument) na Wikimedia Commons
Geomorfologicky výrazný masív čadičového telesa rozdeleného tokom Lomnice s ukážkami stĺpcovitej odlučnosti a fragmenty lesného porastu charakteru submontánneho listnatého hája s lokálne vzácnymi teplomilnými bylinnými prvkami 50°54′56″S 15°08′21″V / 50,9156306°S 15,1392944°V / 50.9156306; 15.1392944
560 Trosky hradu Hamrštejn Hamrštejn PR
Kategória Hamrštejn na Wikimedia Commons
Zmiešané porasty s flórou teplomilného charakteru 50°47′09″S 14°58′13″V / 50,7858333°S 14,9702778°V / 50.7858333; 14.9702778
146 JVR 5.JPG Jezevčí vrch NPR
Kategória Jezevčí vrch (national nature reserve) na Wikimedia Commons
Znelcová kopa so zmiešaným porastom a starou bučinou 50°47′27″S 14°42′18″V / 50,7908333°S 14,705°V / 50.7908333; 14.705
52 Jizerskohorské Bučiny.JPG Jizerské hory CHKO
Kategória CHKO Jizerské hory na Wikimedia Commons
50°49′45″S 15°11′17″V / 50,8291944°S 15,1880556°V / 50.8291944; 15.1880556
2058 Jizerskohorské bučiny Jizerskohorské bučiny NPR
Kategória Jizerskohorské bučiny na Wikimedia Commons
Pôvodný zmiešaný les, významné geomorfologické útvary, dochované rastlinné a živočíšne spoločenstvá 50°51′33″S 15°07′59″V / 50,8592717°S 15,1331028°V / 50.8592717; 15.1331028
1533 Mraveniská sú hlavným predmetom ochrany v PP Kamenný vrch Kamenný Vrch PP
Kategória Kamenný vrch (natural monument) na Wikimedia Commons
Dubová a jedľová bučina, bohatý výskyt mravenísk 50°58′24″S 15°13′03″V / 50,9734597°S 15,2174061°V / 50.9734597; 15.2174061
559 Jesenný bukový les v NPR Karlovské bučiny Karlovské bučiny NPR
Kategória Karlovské bučiny na Wikimedia Commons
Zvyšok vápnomilnej bučiny subatlantického charakteru 50°46′31″S 14°58′06″V / 50,7751694°S 14,9684556°V / 50.7751694; 14.9684556
168 Klečové louky Klečové louky PR
Kategória Klečové louky na Wikimedia Commons
Skupina niekoľkých rašelinísk s porasty kľačiac 50°50′07″S 15°14′46″V / 50,8353444°S 15,2462444°V / 50.8353444; 15.2462444
1782 Popis obrazku Klečoviště na Smrku PP
Kategória Klečoviště na Smrku na Wikimedia Commons
Jediná lokalita borovice horskej na minerálnom podklade v Jizerských horách 50°53′17″S 15°16′00″V / 50,8881944°S 15,2665278°V / 50.8881944; 15.2665278
1840 Kodešova skála Kodešova skála PP
Kategória Kodešova skála na Wikimedia Commons
Ukážka vejárovitého rozpadu čadiča 50°53′43″S 15°01′03″V / 50,8951731°S 15,0175181°V / 50.8951731; 15.0175181
1804 Křížový vrch Křížový vrch PR
Kategória Křížový vrch (nature reserve) na Wikimedia Commons
Zvyšok klimaxových porastov - dubovo-hrabové a dubovo-lipové háje a suťové lesy s bohatým podrastom 50°54′49″S 15°04′47″V / 50,9136111°S 15,0797222°V / 50.9136111; 15.0797222
54 Letecký pohľad na znelcovú horu Klíč Lužické hory CHKO
Kategória CHKO Lužické hory na Wikimedia Commons
50°50′18″S 14°36′19″V / 50,8383333°S 14,6052778°V / 50.8383333; 14.6052778
1944 Meandry Smědé PR Meandre a slepé ramená rieky Smědá, vodné a aluviálne spoločenstvá 50°59′28″S 15°01′55″V / 50,9910667°S 15,0320278°V / 50.9910667; 15.0320278
255 Prírodná rezervácia Na čihadle Na Čihadle PR
Kategória Na Čihadle na Wikimedia Commons
Veľmi navštevované rašelinisko v Jizerských horách, na rozdiel od ostatných nemá porasty kosodreviny 50°49′58″S 15°13′45″V / 50,8326944°S 15,2292472°V / 50.8326944; 15.2292472
260 Kosodrevina na rašelinisku Na kneipě Na kneipě PP
Kategória Na Kneipě na Wikimedia Commons
Malá rašelinová lúčka, ukážka kĺznych javov v rašeline 50°50′00″S 15°14′24″V / 50,8332361°S 15,2400972°V / 50.8332361; 15.2400972
2320 Prírodná pamiatka Panský lom Panský lom PP
Kategória Panský lom na Wikimedia Commons
Puklinová jaskyňa "Hanychovská" v dolomitickom vápenci bývalého lomu 50°43′27″S 15°00′52″V / 50,7240944°S 15,0145056°V / 50.7240944; 15.0145056
644 Interiér lesa s porastom tisu obyčajného v PP Pod Dračí skálou Pod Dračí skálou PP
Kategória Pod Dračí skálou na Wikimedia Commons
Bohatá lokalita tisu obyčajného v Jizerských horách 50°48′46″S 15°04′36″V / 50,8128478°S 15,0765917°V / 50.8128478; 15.0765917
2492 PP Pod Smrkem Pod Smrkem PP
Kategória Pod Smrkem na Wikimedia Commons
Zvyšok jedľobukového lesa v Jizerských horách 50°54′44″S 15°14′00″V / 50,9121353°S 15,2333931°V / 50.9121353; 15.2333931
338 Prales Jizera, pohľad z vrcholu Jizera juhovýchodným smerom Prales Jizera PR
Kategória Prales Jizera na Wikimedia Commons
Vrcholová horská smrečina pralesového charakteru, silne poškodená imisiami 50°50′00″S 15°15′39″V / 50,8333333°S 15,2607167°V / 50.8333333; 15.2607167
346 Vegetácia vo vrcholovej časti Ptačích kúp Ptačí kupy PR
Kategória Ptačí kupy na Wikimedia Commons
Zvyšok horského zmiešaného porastu 50°50′49″S 15°10′25″V / 50,8469444°S 15,1736111°V / 50.8469444; 15.1736111
3382 Quarré PP Rašeliniská náhorného typu s charakteristickou kvetenou vzácnych a ohrozených druhov rastlín 50°51′32″S 15°16′58″V / 50,8587778°S 15,2827778°V / 50.8587778; 15.2827778
366 Pohľad na Rašelinisko Jizery z poľskej strany, od bývalej osady Velká Jizera Rašeliniště Jizery NPR
Kategória Rašeliniště Jizery na Wikimedia Commons
Bilaterálne rašeliniská s meandrujícím tokom Jizery 50°51′53″S 15°17′54″V / 50,8647778°S 15,2982778°V / 50.8647778; 15.2982778
422 Stribrnik1.jpg Stříbrník PP
Kategória PP Stříbrník (Liberec) na Wikimedia Commons
Ukážka stĺpcovitého rozpadu čadiča 50°43′55″S 14°50′56″V / 50,7319111°S 14,8488944°V / 50.7319111; 14.8488944
1775 Kamenné vráta v oblasti Terasy Ještědu Terasy Ještědu PP
Kategória Terasy Ještědu na Wikimedia Commons
Unikátne nahromadenie produktov mrazového zvetrávania na svahoch Ještědu 50°43′57″S 14°59′05″V / 50,7326194°S 14,9846889°V / 50.7326194; 14.9846889
468 Suchopýry na rašelinisku U posedu U posedu PP
Kategória U posedu na Wikimedia Commons
Rašelinová lúčka s jazierkami 50°50′11″S 15°14′08″V / 50,8362667°S 15,2355694°V / 50.8362667; 15.2355694
5674 Pohľad na stolovú horu U rozmoklé žáby PP
Kategória U rozmoklé žáby (nature monument) na Wikimedia Commons
Ochrana prechodových rašelinísk a rašelinových lesov s výskytom významných a zvlášť chránených druhov húb a rastlín 50°48′11″S 14°41′56″V / 50,8030556°S 14,6988889°V / 50.8030556; 14.6988889
2057 Odkryv v niekdajšom lome na Vápenném vrchu Vápenný vrch PR
Kategória Vápenný vrch (nature reserve) na Wikimedia Commons
Jedinečný geologický útvar, zvyšky prirodzených lesných porastov s teplomilnými spoločenstvami 50°53′35″S 15°08′07″V / 50,8930083°S 15,1353583°V / 50.8930083; 15.1353583
557 Vrchol Veľkého Vápenného Velký Vápenný PR
Kategória Velký Vápenný (nature reserve) na Wikimedia Commons
Horská suťová buková Javorina na vápencoch, krasové fenomény 50°47′27″S 14°53′12″V / 50,7908389°S 14,886725°V / 50.7908389; 14.886725
510 Hranice PP Vlčí louka PP
Kategória Vlčí louka (natural monument) na Wikimedia Commons
Pozvoľna zarastajúca rašelinová lúka s kompaktným porastom kosodreviny 50°50′46″S 15°14′09″V / 50,8460158°S 15,2359039°V / 50.8460158; 15.2359039

Tabuľka č.2 - Zrušené chránené územia

Kód Obrázok Názov Druh Galéria
Commons
Opis územia Zrušené Dôvod zrušenia
2497 Skalný útvar Frýdlantské cimbuří NPR
Kategória Frýdlantské cimbuří na Wikimedia Commons
Suťové zmiešané porasty v Jizerských horách Zrušená k 16.8.1999 Zlúčená s NPR Jizerskohorské bučiny
296 Vyhlídka Paličník Paličník NPR
Kategória Paličník na Wikimedia Commons
Zvyšok zmiešaných porastov typických pre skalnaté partie Jizerských hôr Zrušená k 16.8.1999 Zlúčená s NPR Jizerskohorské bučiny
332 Pohled na svahy bývalé rezervace Poledník od samoty Dvořákov Poledník NPR
Kategória Poledník (national nature reserve) na Wikimedia Commons
Najreprezentatívnejšie porasty Jizerských hôr, predovšetkým bučiny Zrušená k 16.8.1999 Zlúčená s NPR Jizerskohorské bučiny
418 Les na severozápadním úbočí Stržového vrchu Stržový vrch NPR
Kategória Stržový vrch na Wikimedia Commons
Staré bučiny so smrekom na skalnatom podklade Zrušená k 16.8.1999 Zlúčená s NPR Jizerskohorské bučiny
438 Bučina na severovýchodnom úbočí Špičáku Špičák NPR
Kategória Špičák (724 m) na Wikimedia Commons
Stará bučina na balvanitom svahu Zrušená k 16.8.1999 Zlúčená s NPR Jizerskohorské bučiny
442 Štolpichy Štolpichy NPR
Kategória Štolpichy na Wikimedia Commons
Prirodzené zmiešané listnaté porasty na balvanitom podklade, vodopády Štolpichu Zrušená k 16.8.1999 Zlúčená s NPR Jizerskohorské bučiny
446 Vodopád Hájeného potoka v niekdajšej NPR Tišina Tišina NPR
Kategória Tišina (national nature reserve) na Wikimedia Commons
Zmiešaný ihličnato-listnatý porast na skalnatom podklade Zrušená k 16.8.1999 Zlúčená s NPR Jizerskohorské bučiny

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]