Zoznam cintorínov v Košiciach

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Táto stránka obsahuje zoznam všetkých cintorínov na území Košíc.

Obrázok Názov Poloha Rozloha Poznámky
Košice 17 Slovakia33.jpg
Verejný cintorín Juh, medzi ulicami Alejová a Južná trieda 32 ha Je to najväčšie pietne miesto na Slovensku. Má rozlohu 32 hektárov a kapacitu viac ako 30 000 hrobových miest. Vznikať začal v 80. rokoch 19. storočia, keď mali existujúce cintoríny nedostatočnú kapacitu. Stavbu zrealizovali podnikatelia Schmidt a Kolacsek. Inšpirovali sa niektorým z parížskych cintorínov.[1]
Južný cintorín Juh 6 492 m² Nový moderný cintorín v areáli Verejného cintorína s online zoznamom pochovaných. Disponuje priestorom na prevádzkovanie kolumbárií a urnových hrobov.[2]
Cintorín sv. Rozálie Košice, Slovensko.jpg
Cintorín Rozália Sever 4,47 ha Cintorín sv. Rozálie patrí medzi najkrajšie cintoríny v Košiciach. Je svojráznou prírodnou galériou sôch a drobnej architektúry. Cintorín vznikal veľmi pomaly. Za celých sto rokov XVII. storočia tu pochovali iba 23 osôb. Na jar v roku 1715 ju vysvätili na počesť svätej Rozálie, ochrankyne pred morovou nákazou. Stavbu v barokovom štýle realizovali košickí stavitelia T. Tornyossy a J. Göresh.[3]
Cintorín Krásna Krásna 2 ha Je v správe Mestskej časti Košice - Krásna, na jeho území sa nachádza dom smútku.
Cintorín Vyšné Opátske Vyšné Opátske 3 964 m² Na dolnom konci cintorína sa nachádza Kostol Božského srdca Ježišovho.[4]
Cintorín Myslava Myslava 19 840 m²
Cintorín - panoramio (3).jpg
Cintorín Lorinčík Lorinčík 4 056 m²
Cintorín Šaca Šaca, Jabloňová ulica 11 353 m²
Cintorín Šaca, Šaca, Šemšianska ulica 23 686 m²
Cintorín Košická Nová Ves Košická Nová Ves 8 655 m²
Ťahanovský cintorín - panoramio.jpg
Cintorín Ťahanovce Ťahanovce 21 831 m²
Cintorín Barca Barca 10 831 m²
Krematórium - panoramio (3).jpg
Krematórium Sídlisko Ťahanovce, Zelený dvor 11 468 m²
Košice - Židovský cintorín -a.jpg
Židovský cintorín na Verejnom cintoríne Juh, v dolnej časti Verejného cintorína 27 346 m² Cintorín je rozdelený na neologickú a ortodoxnú časť. V roku 1900 tu postavili pohrebnú kaplnku. Objekt obdĺžnikového pôdorysu je jednoloďová neogotická kaplnka. Okenné otvory majú zachované farebné vitráže.[5]
Starý cintorín - Nová Terasa - panoramio.jpg
Starý židovský cintorín Staré Mesto, pod obytným komplexom Nová Terasa 1 842 m² Založili ho v roku 1842 na pozemku darovanom mestom v rozlohe 520 štvorcových siah. Svojmu účelu slúžil až do roku 1888, s výnimkou pochovania matky slávneho portrétistu Leopolda Horowitza v roku 1904, ktorá si želala byť pochovaná vedľa svojho manžela (výnimka povolená na príkaz cisára). Zachovala sa iba časť, zvyšok bol zničený pri výstavbe nového sídliska a nemocničného areálu. Počet zachovaných náhrobkov je asi 150 a sú vyrobené prevažne z pieskovca, bieleho a ružového mramoru a andezitu. O jeho historickej a pamiatkovej hodnote svedčia tu pochované významné osobnosti.[6]

Referencie[upraviť | upraviť kód]

  1. Verejný cintorín [online]. rekviem.sk, [cit. 2020-02-19]. Dostupné online.
  2. Južný cintorín - Rekviem - Dostupné online
  3. História Cintorína sv. Rozálie - Mesto Košice,2000 - [ Dostupné online]
  4. Kostol Božieho srdca Ježišovho - dokostola.sk - Dostupné online
  5. Pohrebná kaplnka s cintorínom - Židovská náboženská obec - Dostupné online
  6. Starý židovský cintorín - Židovská náboženská obec - Dostupné online