Zoznam cintorínov v Košiciach

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Táto stránka obsahuje zoznam všetkých cintorínov na území Košíc.

Obrázok Názov Poloha Rozloha Poznámky
Košice 17 Slovakia33.jpg
Verejný cintorín Juh, medzi ulicami Alejová a Južná trieda 32 ha Je to najväčšie pietne miesto na Slovensku s rozlohou 32 hektárov a kapacitou viac ako 30.000 hrobových miest. Počiatky jeho vzniku siahajú do 80. rokov 19. storočia, kedy sa začali dovtedy fungujúce cintoríny zapĺňať. Stavbu, ako to zachytávajú historické pramene zrealizovali podnikatelia Schmidt a Kolacsek. "Pri tvorbe sa snažili vytvoriť napodobeninu niektorého z parížskych cintorínov.[1]
Južný cintorín Juh 6492 m² Nový moderný cintorín v areály Verejného cintorína s online zoznamom pochovaných. Disponuje priestorom na prevádzkovanie kolumbárií a urnových hrobov.[2]
Cintorín sv. Rozálie Košice, Slovensko.jpg
Cintorín Rozália Sever 4,47 ha Cintorín sv. Rozálie patrí medzi najkrajšie cintoríny v Košiciach. Je svojráznou prírodnou galériou sôch a drobnej architektúry. Cintorín vznikal veľmi pomaly. Za celých sto rokov XVII. storočia tu pochovali iba 23 osôb. Na jar v roku 1715 ju vysvätili na počesť svätej Rozálie - ochrankyne pred morovou nákazou. Stavbu v barokovom štýle realizovali košickí stavitelia T. Tornyossy a J. Göresh.[3]
Cintorín Krásna Krásna 2 ha Je v správe Mestskej časti Košice - Krásna, na jeho územý sa nachádza aj tunajší Dom smútku.
Cintorín Vyšné Opátske Vyšné Opátske 3964 m² Na dolnom konci cintorína sa nachádza Kostol Božského srdca Ježišovho.[4]
Cintorín Myslava Myslava 19840 m²
Cintorín - panoramio (3).jpg
Cintorín Lorinčík Lorinčík 4056 m²
Cintorín Šaca Šaca, Jabloňová ulica 11353 m²
Cintorín Šaca, Šaca, Šemšianska ulica 23686 m²
Cintorín Košická Nová Ves Košická Nová Ves 8655 m²
Ťahanovský cintorín - panoramio.jpg
Cintorín Ťahanovce Ťahanovce 21831 m²
Cintorín Barca Barca 10831 m²
Krematórium - panoramio (3).jpg
Krematórium Sídlisko Ťahanovce, Zelený dvor 11468 m²
Košice - Židovský cintorín -a.jpg
Židovský cintorín na Verejnom cintoríne Juh, v dolnej časti Verejného cintorína 27346 m² Cintorín je rozdelený na neologickú a ortodoxnú časť. V roku 1900 tu postavili pohrebnú kaplnku. Objekt obdĺžnikového pôdorysu je jednoloďová neogotická kaplnka. Okenné otvory majú zachované farebné vitráže.[5]
Starý cintorín - Nová Terasa - panoramio.jpg
Starý židovský cintorín Staré Mesto, pod obytným komplexom Nová Terasa 1842 m² Založili ho v roku 1842 na pozemku darovanom mestom v rozlohe 520 štvorcových siah. Svojmu účelu slúžil až do roku 1888, s výnimkou pochovania matky slávneho portrétistu Leopolda Horowitza v roku 1904, ktorá si želala byť pochovaná vedľa svojho manžela (výnimka povolená na príkaz cisára). Zachovala sa iba časť, zvyšok bol zničený pri výstavbe nového sídliska a nemocničného areálu. Počet zachovaných náhrobkov je asi 150 a sú vyrobené prevažne z pieskovca, bieleho a ružového mramoru a andezitu. O jeho historickej a pamiatkovej hodnote svedčia tu pochované významné osobnosti.[6]

Referencie[upraviť | upraviť kód]

  1. Verejný cintorín - Rekviem - Dostupné online
  2. Južný cintorín - Rekviem - Dostupné online
  3. História Cintorína sv. Rozálie - Mesto Košice,2000 - Dostupné online
  4. Kostol Božieho srdca Ježišovho - dokostola.sk - Dostupné online
  5. Pohrebná kaplnka s cintorínom - Židovská náboženská obec - Dostupné online
  6. Starý židovský cintorín - Židovská náboženská obec - Dostupné online