Zoznam obytných komplexov v Košiciach

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Veľký dopyt po bytoch v Košiciach neustále pokračuje. Začalo to koncom roka 2011, od kedy Košice poriadne zmenili svoju tvár a začali sa postupne rozrastať. Realitný trh hlási vyššie ceny nie len nových ale aj starých bytov na pôvodných košických sídliskách, čo značí príchod množstva nových obyvateľov, najmä z okolia Košíc.[1]

Západ[upraviť | upraviť zdroj]

Výstavba Novej Terasy

V mestskej časti Západ pribudol aj veľmi obľúbený komplex Nová Terasa, ktorá leží medzi Triedou SNP a Ondavskou ulicou. Hotové sú už dve etapy, realizované spoločnosťou Penta Investments, ktoré doposiaľ priniesli 415 bytov a 48 domov. Vo výstavbe je už tretia etapa, po ktorej dokončení pribudne ďalších 225 bytov. Spolu sa takto Nová Terasa stane najväčším projektom na území Košíc, zo spolu 640 bytmi.

Sever[upraviť | upraviť zdroj]

V lokalite Anička, patrí v Košiciach medzi najobľúbenejšie miesta oddychu. Tak sa stala miestom vybudovania bytového komplexu s názvom Park Anička. Ten na Severe ponúka moderné bývanie v prírode neďaleko centra metropoly východu. Okolie Hornádu, tak postupne mení svoju tvár.

Košická Nová Ves[upraviť | upraviť zdroj]

Ďalším novopostaveným objektom je Zelená stráň na začiatku Košickej Novej Vsi. Projekt je rozdelený do dvoch etáp, pričom ku koncu roka 2016 boli dokončené práce na prvej etape výstavby, v súčasnosti sa spustil predaj bytov z druhej etapy, ktoré by mali byť postavené do leta 2018.[2]

Juh[upraviť | upraviť zdroj]

V mestskej časti Juh žije v súčasnosti okolo 23-tisíc obyvateľov. Dlhé roky tu novostavby vo väčšom merítku nepribúdali. No v poslednom období však aj v tejto časti mesta začal stavebný boom. Na Juh vyrástla Šafránova záhrada, nové bytové jednotky sa začali stavať na Bleskovej, Jánošíkovej i Žižkovej ulici. Vďaka vznikajúcim novostavbám sa predpokladá zvyšovanie počtu obyvateľov v tejto mestskej časti.[3]

Staré Mesto[upraviť | upraviť zdroj]

Na území širšieho centra Košíc sa stavia vo veľkom. Na skok od Hlavnej ulice vyrástli stovky nových bytov a objekty občianskej vybavenosti. V lokalitách blízko centra mesta sa dlhé roky takmer nič nestavalo. Dva najväčšie projekty v mestskej časti Staré Mesto, ktorých výsledkom má spolu byť 524 nových bytov. Najväčší z nich je Rezidencia pri radnici na Strojárenskej ulici, pod záštitou developerskej skupiny CTR Group. Okrem toho sa realizuje projekt Mlynská bašta na rohu Továrenskej a Štefánikovej ulice.[4]

Toto je zoznam obytných komplexov nachádzajúcich sa na území Košíc:

Oficiálny názov Adresa Počet bytov Počet domov Obchodné priestory Operátor Stav Dokončenie
Floriánska Royal Floriánska 28 - Staré Mesto 68 0 Nie Floriánska Royal, s.r.o. Vo výstavbe jar 2018
Borovicový háj Popradská 64 - Západ 200 0 Nie TITUS Dokončené november 2013
Corner House Bajzova 4 - Staré Mesto 23 0 Áno MT Building s.r.o. Dokončené január 2018
Lorinčík Háje Na Košarisku 17 - Lorinčík 270 28 Nie CERE Invest Lorinčík, s.r.o. Vo výstavbe máj 2018
Lorinčík Breziny Lorinčík 0 26 Nie CERE Invest Lorinčík, s.r.o. V príprave
Nová Šaca Učňovská 8 - Šaca 96 0 Nie SBD Šaca a.s. Dokončené máj 2016
Nová Terasa I Fatranská 1/A - Západ 199 0 Áno Penta Investments Dokončené november 2013
Nová Terasa II Fatranská 1/A - Západ 216 48 Nie Penta Investments Dokončené október 2017
Nová Terasa III Ondavská - Západ 225 0 Áno Penta Ivestments Vo výstavbe apríl 2020
Park Anička Pod šiacom - Sever 111 0 Áno MM Invest Košice, s.r.o. Dokončené december 2017
Panoráma Heringeš Jelšová - Košická Nová Ves 199 136 Áno MM Invest Košice, s.r.o. Dokončené september 2017
Domény Idanská 36 - Západ 63 0 Áno HOUSE development s.r.o. Dokončené december 2013
Južná strana Na Hore - Dargovských hrdinov 175 0 Nie Dokončené jún 2015
Belverde Topoľčianska - Západ 34 0 Nie BELVEDERE KOŠICE, s.r.o. Dokončené október 2017
Rezidencia Pri radnici Strojárenská 11 - Staré Mesto 390 0 Áno CTR group a.s. Vo výstavbe máj 2018
Rezidencia Mlynská Bašta Štefánikova - Staré Mesto 134 0 Áno CRESCO GROUP a.s. Vo výstavbe október 2018
Šafránová záhrada Vojvodská - Juh 107 0 Nie SAFRAN Slovakia, a.s. Dokončené október 2015
Herberia Žižkova - Juh 40 0 Nie SAFRAN Slovakia, a.s. Vo výstavbe december 2018
TITUS Klimkovičova Klimkovičova - KVP 247 0 Nie Titus Klimkovičova II. etapa, s.r.o. Dokončené december 2017
Zelená stráň Zelená stráň - Košická Nová Ves 314 0 Nie NES-PAN MARADA & Development s.r.o. Vo výstavbe október 2018
Bumblebee Adlerova Adlerova - Dargovských hrdinov 80 0 Nie TOBI REAL KOŠICE s.r.o. Vo výstavbe máj 2019
Rezidencia Mestský Park Svätoplukova - Staré Mesto 41 0 Nie ESTATELINE s.r.o. Vo výstavbe december 2018
Paseo Grunty Moskovská trieda - KVP 55 0 Nie PASEO Development Vo výstavbe máj 2018
Bytový dom Žižkova Žižkova - Juh 37 0 Áno ŽIŽKOVA DEVELOPMENT s.r.o. Dokončené marec 2018
Byty Cassovar Ondavská - Staré Mesto 56 0 Nie GENERAL REAL ESTATE s.r.o. Dokončené december 2017
Veža Euphoria Wupertálska - KVP 81 0 Áno BC Building s.r.o Vo výstavbe február 2019
Rezidencia LAGO Galaktická - Nad Jazerom 50 0 Nie CASSOVIA RESIDENCES Vo výstavbe november 2019
SkyOne Garbiarska - Staré Mesto 41 0 Nie SKY ONE s.r.o. Vo výstavbe 2019
Rezidenčný komplex Alvinczyho Alvinczyho - Staré Mesto 339 0 Áno CTR group a.s. V príprave
JUMBO Residence Lomená - Staré Mesto 48 0 Nie Jumbo Vo výstavbe 2019

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Citácia Pavol Lagin - Košice:Dnes, 7.4.2016 - Dostupné online
  2. Boom v Košiciach, stavby čo menia tvár mesta - kosice.dnes24.sk, 15.3.2017 - Dostupné online
  3. Stavebný boom na Juhu pokračuje - Košice:Dnes, 20.10.2016 - Dostupné online
  4. V centre Košíc vypukol stavebný boom - Košice:Dnes, 7.4.2016 - Dostupné online