Vera Farmigová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Vera Farmigová
herečka
Celé menoVera Ann Farmiga
Narodenie 6. august 1973 (50 rokov)
Clifton, New Jersey, USA
Povolanieherečka, režisérka, producentka
Roky pôsobenia1996-súčasnosť
ManželSebastian Roché (1997 - r. 2004)
Renn Hawkey (od 2008)
Deti2

Vera Farmigová (* 6. august 1973, Clifton, New Jersey, Spojené štáty) je americká herečka ukrajinského pôvodu, ktorá bola nominovaná na Oscara v roku 2010 za film Lietam v tom.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Vera Ann Farmigová sa narodila 6. augusta 1973 v Cliftone, v štáte New Jersey, v Spojených štátoch ukrajinským rodičom Mykolovi a Ľube Farmigovým. Má šesť súrodencov. Známa je tiež jej najmladšia sestra Taissa Farmigová, ktorá je tiež herečkou.

Vyrastala v katolícky založenej rodine v ukrajinskej komunite a po anglicky sa naučila, keď mala šesť rokov.

Po skončení Ukrainian Catholic School v Newarku a Hunterdon Central Regional High School prišla so snom, že by sa chcela stáť očnou lekárkou. Tento sen jej však nevyšiel, a tak sa prihlásila na Syracuse University's School of Visual and Performing Arts, kde ju prijali a už v roku 1996 sa ukázala v jej prvej úlohe na Broadwayi.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Po niekoľko menších úlohách účinkovala aj v televízii, či v televíznych seriáloch, ako napríklad „Roach“, kde si zahrala po boku Heatha Ledgera.

V roku 1998 získala úlohu vo filme Poprava, po boku Anne Heche či Vince Vaughna.

Za film Down to the Bone z roku 2004 dostala ocenenie za najlepšiu herečku na Sundance Film Festivale.

Objavila sa aj po boku herca Paula Walkera vo fillme Zbesilý útek z roku 2006 a v tom istom roku stvárnila aj zábavnú prostitútku vo filme Krádeže a vlámania.

V roku 2008 si zahrala manželku nemeckého dôstojníka vo filme Chlapec v pruhovanom pyžame, ktorý hovorí o zverstvách ktoré boli páchané na židoch počas druhej svetovej vojny.

V roku 2009 stvárnila milenku Alex, Georgea Clooneyho vo filme Lietam v tom, ktorý jej vyslúžil nomináciu na Oscara, Zlatý glóbus či cenu BAFTA. Po boku Jakea Gyllenhaala sa objavila v thrilleri Zdrojový kód z roku 2011.

V roku 2013 sa objavila v seriáli Bates Motel, ktorý hovorí príbeh Normana Batesa a jeho matky Normy a vychádza z drámy Psycho, ktorú natočil v roku 1960 režisér Alfred Hitchcock. Natáčanie seriálu sa skončilo v roku 2017. V rovnakom roku, sa Farmigová objavila aj mysterióznom horore The Conjuring založenom na skutočných udalostiach, ktoré riešia manželia Ed a Lorraine Warrenoví a vyslúžil si aj druhé pokračovanie z roku 2016.

Spoločne s Liamom Neesonom hrala v akčnom thrilleri Muž vo vlaku, ktorý bol prístupný verejnosti v januári 2018. V rovnakom roku, stvárnila postavu Laury Jaconiovej v komediálnom dramatickom filme Traja na ceste, ktorý mal premiéru v marci 2018. Vo filme si zahrala po boku Christophera Plummera, Petera Fondu či Christophera Lloyda.

Spoločne s hercom Jamieom Bellom sa objavila v dráme Skin, ktorý mal premiéru na Medzinárodnom filmovom festivale v Toronte v septembri 2018. V rovnakom roku sa po bo boku Hugha Jackmana objavila v biografickom filme s názvom Hlavný kandidát. V máji 2019 stvárnila postavu Dr. Emmy Russellovej v tretej časti filmu Godzilla: King of the Monsters, ktorý režíruje Michael Dougherty. V rovnakom roku si zahrala vedľajšiu postavu vo filme Annabelle 3: Návrat, kde stvárnila postavu Lorraine Warrenovej. Objavila sa tiež v televíznom seriály spoločnosti Netflix, Keď nás vidia, kde za svoju rolu bola nominovaná na cenu Emmy Award.

V roku 2021 sa objaví vo filmovom prequeli Sopranovci, v kriminálnej dráme The Many Saints of Newark, kde stvárni postavu Liviu Soprano. Zopakovala si tiež postavu Lorraine Warren, vo filme V zajatí démonov 3: Prinútil ma k tomu diabol, ktorý mal premiéru v júni 2021. Po boku herca Ewana McGregora, sa objaví v jednej epizóde pripravovaného televízneho seriálu Halston.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Farmigová sa v roku 1997 spoznala počas natáčania televízneho seriálu Roar, so Sebastianom Rochém, za ktorého sa potajme vydala v roku 1997. Manželstvo bolo bezdetné a pár sa rozviedol v roku 2004. V septembri 2008 sa vydala za hudobníka Renna Hawkeya. V roku 2009 sa im narodilo prvé dieťa, syn Fynn a o rok neskôr sa im narodila dcéra Gytta Lubov. Rodina vlastní dva domy v New Yorku a vo Vancouveri - v Britskej Kolumbii, v Kanade. Farmigová je kresťankou bez denominácie.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Vera Farmiga na anglickej Wikipédii.