Pavol Petro Gojdič: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Plepo (diskusia | príspevky)
Obrázok
Bez shrnutí editace
Riadok 17: Riadok 17:
[[Kategória:Úmrtia v 1960|Gojdič, Pavol Peter]]
[[Kategória:Úmrtia v 1960|Gojdič, Pavol Peter]]
[[Kategória:Slovenské osobnosti|Gojdič, Pavol Peter]]
[[Kategória:Slovenské osobnosti|Gojdič, Pavol Peter]]
[[Kategória:Slovenskí gréckokatolícki biskupi|Gojdič, Pavol Peter]]


[[cs:Pavol Gojdič]]
[[cs:Pavol Gojdič]]

Verzia z 18:29, 8. apríl 2006

Pavol Peter Gojdič
Pavol Peter Gojdič

Blahoslavený Pavol Peter Gojdič (tiež Pavol Gojdič) (* 17. júl 1888 Ruské Pekľany - † 17. júl 1960 Leopoldov) bol gréckokatolícky biskup a slovenský mučeník.

Bl. Pavol Peter Gojdič sa narodil v rodine gréckokatolíckeho kňaza. Študoval teológiu v Prešove a Budapešti. V roku 1911 bol vysvätený za kňaza a pôsobil v Cigeľke a v Prešove. Vstúpil do kláštora baziliánov na Černečej Hore pri Mukačeve, kde prijal rehoľné meno Pavol.

V roku 1927 bol v Ríme vysvätený za biskupa. Keď sa po roku 1948 KSČ podujala po vzore ZSSR zrušiť Gréckokatolícku cirkev na Slovensku, bol počas proticirkevnej akcie tzv. „Prešovský sobor“ 28. apríla 1950 biskup Gojdič zatknutý a internovaný a súčasne bola administratívne zrušená aj Gréckokatolícka cirkev.

Vo vykonštruovanom procese bol biskup Gojdič spolu s biskupmi Vojtaššákom, Buzalkom odsúdený pre vlastizradu na doživotie. Zomrel na následky mučenia a zlého zaobchádzania v leopoldovskej väznici 17. júla 1960 v deň svojich 72. narodenín. Biskup Gojdič bol pochovaný na väzeňskom cintoríne a jeho hrob bol označený iba číslom 681.

V roku 1968 boli jeho telesné pozostatky exhumované a prevezené do Prešova, kde sú od roku 1990 uložené v sarkofágu v kaplnke prešovského gréckokatolíckeho katedrálneho chrámu sv. Jána Krstiteľa.

4. novembra 2001 bol Pavol Peter Gojdič pápežom Jánom Pavlom II. vyhlásený za blahoslaveného.