LETAVY

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z LeTaVy)

LETAVY (skratka z pôvodného zamerania akcie – letný tábor výtvarníkov) je názov voľného spoločného stretnutia na každoročnom plenéri, kde sa formou tzv. tvorivých dielní v tvorivých dielniach prezentuje práca amatérskych ale aj profesionálnych výtvarníkov, fotografov, divadelníkov a filmárov. Prvých sedemnásť rokov od vzniku v roku 1985 sa toto stretnutie konalo každý rok v treťom augustovom týždni v rekreačnom stredisku Kurinec v blízkosti Rimavskej Soboty. Od 18. ročníka sa tvorivá dielňa konala v prírodnom prostredí rekreačného strediska Krokava, pri Hnúšti (okr. Rimavská Sobota). Od 24. ročníka sa tvorivá dielňa presunula do rekreačnej oblasti Kokava Línia ktoré sa nachádza pri meste Kokava nad Rimavicou okr. Poltár.

Zakladateľmi tohto tábora sú bývalí študenti Pedagogickej fakulty v Banskej Bystrici, katedry Výtvarnej výchovy Marián Lacko (Rimavská Sobota) a Ján Husár (Martin). Pôvodným zámerom bola organizácia každoročného stretnutia absolventov školy. V priebehu jednotlivých ročníkov sa do akcie zapájalo stále viac nadšencov a v súčasnosti sa tento tábor zmenil na najväčší počtom účastníkov a na najrozsiahlejší počtom ponúkaných dielní (tvorivých dielní) na Slovensku.

Dodnes LETAVY navštívilo okolo 5 000 profesionálnych či neprofesionálnych priaznivcov umenia zo Slovenska, Česka, Maďarska, Nemecka, Rakúska, Ukrajiny, Fínska, Francúzska, Holandska, Chorvátska, Juhoslávie, Rumunska, Angoly, Talianska, Poľska, USA, Španielska a Švédska.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Súradnice: 48°37′28″S 20°02′09″V / 48,624576°S 20,03593°V / 48.624576; 20.03593