Pieria (územie)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Pieria (gr. Πιερία – Pieria) je prímorský grécky región a administratívne krajská jednotka v južnej Makedónií. Kraj má bohatú históriu, nachádza sa tu hora Olymp. Pieria hraničí zo severu s macedónskym krajom Imathia a z juhu s Tésaliou. Hlavné mesto je Katerini.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Kraj Pieria bol spočiatku obývaný tráckym kmeňom Pierov, no neskôr sa tu usadili grécki Macedónci a kraj sa tak stal súčasťou Starovekého Grécka. Macedónci tu postavili mesto Dión (od Dias=Zeus). Najdôležitejšie mesto tu však bola Pydna, ktorú v 7 stor. založili a osídlili Eubójčania. Gréci z Eubóje tu založili aj mesto Methoné. V 5 stor. však tieto mestá ovládli Macedónci. Pieria bol pre Grékov bájny kraj, lebo podľa bájí, práve tu na hore Olymp mali sídlo grécki bohovia. Pydna sa stala dôležitým mestom Macedónie. V 2 stor. pred Kr. kraj ovládli Rimania, po Rímsko-macedónsych vojnách. Postupne sa tu začína šíriť kresťanstvo, no pohanské náboženstvo tu pretrvalo až do 4 stor. Kraj Pieria nehral významnú úlohu ani počas Rímskeho, ani počas Východorímskeho (Byzantského) obdobia. Slovanská okupácia Grécka v 6. – 9. stor. sa Piérie dotkla len okrajovo, Gréci tu žili kontinuálne a od 7 stor. patrila Pieria do gréckej časti Macedónie, sever bol osídlený Slovanmi. Od 15 stor. tu vládnu Turci. Pieria sa stala súčasťou Grécka až v roku 1913, kedy Macedóniu oslobodil grécky premiér Venizelos. Kraj bol modernizovaný a bol dôležitou poľnohospodárskou časťou Grécka. Po roku 1923, po Grécko-tureckej výmene obyvateľstva sem prišli mnohé grécke rodiny z Anatólie. Gréci z Efezu založili mesto Nea Efesos a Pontskí Gréci z Trapezuntu založili mesto Nea Trapezunta. Kompletná elektrifikácia prebehla až v 60. rokoch. Následne sa mnoho obyvateľov Pierie presťahovalo do neďalekého Solúna.

Dnes[upraviť | upraviť zdroj]

V kraji Pieria dnes žije približne 135 000 obyvateľov. Kraj je dôležitý z hľadiska cestovného ruchu, nachádzajú sa tu početné starogrécke pamiatky. Je to aj zóna, kde sa dajú robiť turistiky pri hore Olymp. Nachádza sa tu aj dovolenková zóna Olympská riviéra v Katerini. Najdôležitejšie mestá sú Katerini, Aiginio, Dio (starogrécky Dión), Elafina, Kolindros, Litochoro, Methoni a Pydna.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Augoustinos Simonidis-Olympos, oros ton theon