Messinia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Messénia)
Pohľad na Messéniu z vrchu Ithomi

Messinia (gr. ΜεσσηνίαMessinia) je jedna zo šiestich regionálnych jednotiek kraja Peloponéz v juhozápadnom Grécku. Do územnej reformy v roku 2010 bola prefektúrou a zhruba zodpovedá historickej krajine Messénie, o ktorej sa zmienil takmer pred tromi tisíckami rokov Homér v Iliade.[1] Na ploche 2 991 km2 žije takmer 160 tisíc obyvateľov a hlavným aj najväčším mestom je Kalamata.

Geografia[upraviť | upraviť zdroj]

Jadro Messinie tvorí povodie rieky Pamisos, ktorá na juhu ústi do Messinského zálivu. Údolie tejto rieky je veľmi úrodná krajina, kde sa pestujú citróny, pomaranče, mandle, figy a olivy. Na severe ju ohraničuje pohorie Nomian (1570 m), na západe pohorie Kyparissia (950 m) a na východe pohorie Taygetos, ktoré sú rozvodím povodia rieky Evrotas v susednej Lakónii. Pri jej juhozápadnom pobreží ležia ostrovy Inousses. Messinia má síce veľmi dlhé pobrežie, nie je na ňom ale žiadny prirodzený prístav (s výnimkou mesta Pylos), takže v gréckej histórii nezohrala veľmi významnú rolu. Je to ale bohatá a úrodná poľnohospodárska krajina s dostatkom vlahy, čo je na Peloponéze výnimočné.

Administratívne delenie[upraviť | upraviť zdroj]

Obce (dimi) v Messinii od roku 2010

Až do roku 1997 sa Messinia delila na štyri provincie s hlavnými mestami Kalamata, Messini, Pylos a Kyparissia. Predchádzajúcich 280 obcí bolo vtedy združených do 31 a roku 2010 do šiestich veľkých samosprávnych "obcí" (gr. dimi), ktoré sa veľkosťou blížia niekdajším provinciám:

  1. Kalamata
  2. Dytiki Mani
  3. Messini
  4. Ichalia
  5. Pylos-Nestoras
  6. Trifylia

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Messinia

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Homér, Iliada, 2,581.
  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Messénie na českej Wikipédii.