Tesália (historické územie)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Tesália (zastarano Thesália, Thesalia; novogr. Θεσσαλία – Thessalia) je historické územie v strede Grécka.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Jazero Plastíra

Prví obyvatelia Tesálie boli Pelasgovia. Niekedy pred rokom 1000 pred Kr. sem prišli grécke kmene Achájcov. Gréci pravdepodobne vyhnali väčšinu pôvodného, pravdepodobne negréckeho obyvateľstva Tesálie-Pelasgov, ktorí ušli do Anatólie a boli tam známi ako Frígovia. Je však možné, že v okolí mesta Larisa Pelasgovia zotrvali a pomiešali sa s Grékmi, pričom sa následne helenizovali. Kraj okolo Larisi sa totiž nazýval Pelasgiotis, pravdepodobne preto, že sa tu Pelasgovia udržali. V Tesálií vznikli viaceré významné staroveké mestá ako Farsálos, Larisa, Pagasai, či Iolkos, odkiaľ pochádzal mýtický Iáson. Tesália bola na okraji civilizovaného Grécka, nakoľko hraničila s menej vyspelými Epirótskymi a macedónskymi Grékmi. Tesáliu ovládli počas grécko-perzských vojen Peržania.
V 1. storočí pred Kr. územie obsadili Rimania a Tesália sa stala časťou Rímskeho impéria v provincii Macedonia. Pri Farsale sa stretli aj rímske légie počas občianskej vojne medzi Caesarom a Pompeiom. Caesar tu Pompeia definitívne porazil. V druhom storočí sa začína pomalá christianizácia obyvateľstva. V 3. storočí sa cez Tesáliu prehnali kmene Gótov, v 4. storočí kmene Vizigótov. Od roku 395 sa Tesália s Gréckom stala súčasťou Východorímskej (Byzantskej) ríše. V 6. storočí Tesáliu vyplienili Slovania a niektorí sa tu aj usadili, hlavne vo vnútrozemskej časti Tesálie, kde sa aj miešali s Grékmi. Mnoho Grékov sa pred nimi schovalo do vysokých hôr pohoria Pindu. Byzantský generál Staurakios podnikol veľkú vojenskú výpravu od Macedónie, cez Tesáliu až na Peloponéz, pričom zajal množstvo Slovanov, ktorých vysťahoval do Anatólie.
V 9. storočí po oslobodení Grécka, bolo z Tesálie, ako aj z iných častí Grécka odvedených veľa Slovanov do Anatólie, a do Grécka prišli Gréci z iných častí ríše (hlavne do Tesálie a na Peloponéz). Veľa Grékov sa potom vrátilo z hôr späť na roviny. V roku 1204 sa toto územie stalo súčasťou Latinského cisárstva, neskôr Valašského štátu a Epirského despotátu. Z tohto obdobia máme prvé správy o tom, že v Tesálií existujú románske kmene Vlachov, ktorí sa usadili v horských oblastiach pohoria Pindu. V 15. storočí územie Tesálie dobyli Turci. Tésalia sa včlenila do gréckeho štátu v roku 1881, kedy územie oslobodili grécki vojaci. Po roku 1923 sa tu usadili aj Maloázijskí Gréci, ktorí boli súčasťou grécko-tureckej výmeny obyvateľstva.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]