Tesália (kraj)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Oblasť modernej Tesálie na mape Grécka.

Tesália (gr. Θεσσαλία – Thessalia) je kraj (perifereia) v severovýchodnom Grécku. Je približne zhodný s rovnomenným historickým územím – pozri Tesália (historické územie).

Je to veľká úrodná kotlina obklopená pohoriami Pindos a Othrys na juhozápade, Egejským morom a horskými masívmi Olymp, Pilio a Ossa na východe. Hlavná rieka kotliny je Piniós (Péneios), ktorá sa malebným prielomom (Tempi) prebíja k svojmu ústiu do Solúnskeho zálivu. Hlavné mesto je Larisa, iné mestá sú Trikala, Karditsa, Volos, Kalambaka, Palamas, Elassona, Tyrnavos a Farsala.

Dnes je najväčšie mesto Tesálie Larisa. Veľká časť kraja je však dôležitým poľnohospodárskym územím, hoci Tesália nie je najfrekventovanejší turistický kraj. Turisti sem chodia hlavne kvôli kláštoru Meteora, či za turistikou alebo zimnými športami do pohoria Pindos.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Tesália (historické územie)

Obyvateľstvo a kultúra[upraviť | upraviť zdroj]

Obyvatelia Tesálie sa delia na viaceré skupiny. Tradične sa v minulosti rozdelovali ako Greki, Vlachi (Arumuni), Karagunides (Karaguni) a Sarakacani. Po roku 1923 sa tu usadili aj Maloázijskí Gréci, hlavne v okolí mesta Larisa a Volos. V pohoriach severného Pindu stále žijú Arumuni (Valasi), ktorí sa však kvôli urbanizácií kraja miešali s väčšinovými Grékmi a tak sa helenizovali. Izolované skupiny Arumunov však stále nájdeme v dedinách v pohorí Pindos (Metsovo, Samarina). Arumunov môžeme nájsť aj v pár dedinách okolo mesta Volos, kam prišli počas tureckej nadvlády z Pindu. Najznámejšia arumunská dedina v tejto oblasti je Sesklo. Tvoria aj časť obyvateľstva mesta Trikala, Farsala, Larisa, Kalambaka, Elassona a Tyrnaovos. Väčšina Arumunov sa tu však usadila z Pindu až v 20. stor. počas urbanizácie. Okrem nich tu žijú aj spomínané gréckohovoriace etnické skupiny Sarakacani (hlavne južný Pindos-Agrafa) a Karaguni, ktorí žijú predovšetkým v okrese Karditsa a hovoria svojim archaickým gréckym dialektom, ktorí vykazuje mnohé spoločné prvky so starogréčtinou vďaka historickej izolácií týchto ľudí od ostatných Grékov. Ostatní obyvatelia sa nezaraďovali do žiadnej z týchto skupín a nazývali sa jednoducho-Greki, teda Gréci. Na východe Tesálie bol nedávno objavený aj dedinský dialekt, ktorý sa vyvinul z antického gréckeho aiolského dialektu. Ľudia v Tesálií si vďaka neprístupným terénom, drsnej prírode a vysokým horám takto dokázali zachovať svoje tradície viac ako 2 000 rokov, čo je silne vidieť na miestnom folklóre. Tesálske piesne sú hrané na klarinete v špecifickom orientálnom rytme a väčšinou hovoria o pastierskom živote. Najznámejšie piesne sú tu Svarniara, Karaguna alebo Juria sta Paliura.