Portál:Tenis

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
S portálom je prepojených 1 214 článkov.


Tenisový portál

Tenis, označovaný aj ako biely šport, je loptová hra pre 2 alebo 4 hráčov. Variant s 2 hráčmi je dvojhra, variant so 4 hráčmi štvorhra. Existuje klasická a zmiešaná štvorhra, pri klasickej proti sebe hrajú dva páry mužov alebo žien, pri zmiešanej je v každom páre jeden muž a jedna žena. Súperi stoja proti sebe na sieťou rozdelenom hráčskom poli (kurte) a pokúšajú sa odraziť tenisovú loptičku tenisovou raketou tak, aby súperi neboli schopní ju v rámci pravidiel vrátiť.

Odporúčaný článokupraviť
US Open 2010
US Open 2010

Andrew Stephen Roddick (* 30. august 1982, Omaha, Nebraska) je americkým profesionálnym hráčom tenisu, bývalou svetovou jednotkou.

V roku 2000 skončil na prvom mieste svetového rebríčka juniorov, výhrou na Grand Slamoch Australian Open a US Open a účasťou vo štvrťfinále na French Open. Svoj prvý zápas ako profesionálny hráč vyhral na turnaji ATP Masters Series v Miami, kde sa dostal do druhého kola, kde ho porazil Andre Agassi. Roku 2001 debutoval za daviscupovú reprezentáciu USA v zápase proti Švajčiarsku, výhrou nad Georgeom Bastlom. Opäť sa kvalifikoval na turnaj AMS Miami, kde porazil Harela Levyho, Marcela Riosa, Peta Samprasa a Andreia Pavela no následne ho v štvrťfinále vyradil Lleyton Hewitt. Prebojoval sa do 3. kola French Open, kde ho porazil Lleyton Hewitt a na Wimbledone, kde ho vyradil Goran Ivanisević.


Vedeli ste, že...upraviť
  • ... trávnatý povrch je najrýchlejší povrch, loptička má nízky odraz a vysokú rýchlosť?
  • ... najmladšou víťazkou turnaja na okruhu WTA je Tracy Austinová? Prvý turnaj vyhrala vo veku 14 rokov a 28 dní.

Správcoviaupraviť
  • Portál Tenis založil 2. februára 2009 - Adrian
Ostatné portály