Pohár (súhvezdie)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Súhvezdie Pohár)
Pohár
Mapa súhvezdia Pohár
Mapa súhvezdia Pohár

Latinský názovCrater
SkratkaCrt
GenitívCrateris
Symbolické vyjadreniepohár
Rektascenzia11,5h
Deklinácia-15°
Plocha282  štvorcových stupňov
Poradie: 53
Počet hviezd
(magnitúda < 3)
0
Najjasnejšia hviezdaδ Crt
(Zdanl. magnitúda 3,57)
Meteorický roj
Susedné súhvezdia
Viditeľné na zemepisnej šírke +65° a −90°
Najlepšie viditeľné o 21:00 počas mesiaca Apríl

Pohár (Crater) je jedným z 88 súhvezdí modernej astronómie a tiež bolo jedným zo 48 súhvezdí zavedených Ptolemaiom. Neobsahuje žiadnu hviezdu jasnejšiu ako +3. magnitúda.

V tomto pohári mal podľa legendy havran priniesť živú vodu Apolónovi, ale svoju úlohu nesplnil včas. Apolón potrestal havrana tým, že ho umiestnil na oblohu a pred neho dal naklonený pohár s vodou, z ktorého sa však nesmie napiť. Pohár stráži Hydra a navždy pripomína Havranovi jeho nedbalosť. V minulosti tento úsek oblohy obsahoval aj ďalšie súhvezdia – Mačka (Felis) a Sova (Noctua).

Hviezdy[upraviť | upraviť zdroj]

Hviezda Meno Hviezdna veľkosť
α Crt Alkes 4,08m
β Crt 4,46m
γ Crt 4,06m
δ Crt 3,57m

Pohár je veľmi malé a nenápadné súhvezdie. Jeho najjasnejšia hviezda nie je alfa, ale až delta. Ostatné hviezdy súhvezdia nepresahujú štvrtú magnitúdu. Alfa, druhá najjasnejšia hviezda Poháru, sa nazýva Alkes. Je to oranžový obor a jeho povrch s teplotou 4 725 K vydáva žiaru 80 Sĺnk.

Nepomenovaná, slabá beta Crateris, je v skutočnosti obrom s teplotou 8 954 K. Jej priemer je viac než päťnásobkom priemeru Slnka. Má sprievodcu, bieleho trpaslíka, jeho magnitúda však dosahuje len 13,4.

Hviezda gama má sprievodcu s magnitúdou 9,6 vo vzdialenosti 6″. Hlavná zložka má jasnosť 4,14 mag. a je veľmi slabo preskúmaná. So svojím sprievodcom tvorí fyzickú dvojhviezdu. Vzdialenosť medzi nimi je najmenej 150 AU.

Delta Crateris je obor s teplotou 4 600 K, ktorá mu dáva farbu na rozhraní oranžovej a žltej. Je to osamelá hviezda bez sprievodcov.

Théta Crateris je hviezda hlavnej postupnosti tiež na rozhraní medzi dvoma typmi podobne ako delta Crt, ale v jej prípade sú to typy B a A. Veľmi rýchlo rotuje, otočka jej trvá menej ako 0,8 dňa. Mohla by mať spektroskopického sprievodcu s obežnou dobou 150 dní, čo sa ale nikdy nedokázalo.

Iota Crateris je slabou a navyše pomerne tesnou dvojhviezdou. Jej hlavná zložka má magnitúdu 5,5 a typ F7. Vo vzdialenosti 1,4″ ju sprevádza slabá hviezdička 11. magnitúdy. Ďalšia dvojhviezda s označením ADS 8183 leží viac než 4° juhovýchodne od beta Crateris.

Objekty[upraviť | upraviť zdroj]

Toto súhvezdie je veľmi chudobné na objekty. Žiadne z nich sa nedajú pozorovať malými ďalekohľadmi. Je v ňom síce niekoľko špirálových galaxií, ale ani jedna z nich nie je jasnejšia ako 10. magnitúda. Špirálová galaxia NGC 3511 leží v juhozápadnej časti súhvezdia, asi 2° západne od beta Crateris. Len zhruba 12′ juhozápadne od nej leží ďalšia, no ešte slabšia a uhlovo menšia galaxia NGC 3513 . Zrejme ide o skutočnú sprievodnú galaxiu NGC 3511 a obe od nás ležia v podobnej vzdialenosti 50 miliónov ly.

Poloha[upraviť | upraviť zdroj]

Pohár je malé a slabo viditeľné jarné súhvezdie. Za tmavých nocí však naozaj pripomína naklonenú čašu. Nájdeme ho medzi Levom a Hydrou západne od Havrana a juhozápadne od Panny. Ako pomôcka pri hľadaní Poháru môže poslúžiť aj fakt, že sa nachádza pod Denebolou zo súhvezdia Leva. Nakoľko leží pomerne nízko pod svetovým rovníkom, doba, v ktorej ho môžeme pozorovať, nie je veľmi dlhá.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]