Zoznam súhvezdí podľa rozlohy

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

88 súhvezdí modernej astronómie[upraviť | upraviť zdroj]

Tu je zoznam 88 súhvezdí modernej astronómie, zoradených podľa plochy, ktorú na oblohe zaberajú, meranej v štvorcových stupňoch.

Poradie Súhvezdie (skratka) Súhvezdie (lat.) Súhvezdie (slov.) Plocha
1 HYA Hydra Hydra 1303 sq.deg.
2 VIR Virgo Panna 1294 sq.deg.
3 UMA Ursa Major Veľká medvedica 1280 sq.deg.
4 CET Cetus Veľryba 1231 sq.deg.
5 HER Hercules Herkules 1225 sq.deg.
6 ERI Eridanus Eridanus 1138 sq.deg.
7 PEG Pegasus Pegas 1121 sq.deg.
8 DRA Draco Drak 1083 sq.deg.
9 CEN Centaurus Kentaur 1060 sq.deg.
10 AQR Aquarius Vodnár 980 sq.deg.
11 OPH Ophiuchus Hadonos 948 sq.deg.
12 LEO Leo Lev 947 sq.deg.
13 BOO Boötes Pastier 907 sq.deg.
14 PSC Pisces Ryby 889 sq.deg.
15 SGR Sagittarius Strelec 867 sq.deg.
16 CYG Cygnus Labuť 804 sq.deg.
17 TAU Taurus Býk 797 sq.deg.
18 CAM Camelopardalis Žirafa 757 sq.deg.
19 AND Andromeda Androméda 722 sq.deg.
20 PUP Puppis Korma 673 sq.deg.
21 AUR Auriga Povozník 657 sq.deg.
22 AQL Aquila Orol 652 sq.deg.
23 SER Serpens * Had 637 sq.deg.
24 PER Perseus Perzeus 615 sq.deg.
25 CAS Cassiopeia Kasiopeja 598 sq.deg.
26 ORI Orion Orión 594 sq.deg.
27 CEP Cepheus Cefeus 588 sq.deg.
28 LYN Lynx Rys 545 sq.deg.
29 LIB Libra Váhy 538 sq.deg.
30 GEM Gemini Blíženci 514 sq.deg.
31 CNC Cancer Rak 506 sq.deg.
32 VEL Vela Plachty 500 sq.deg.
33 SCO Scorpius Škorpión 497 sq.deg.
34 CAR Carina Kýl 494 sq.deg.
35 MON Monoceros Jednorožec 482 sq.deg.
36 SCL Sculptor Sochár 475 sq.deg.
37 PHE Phoenix Fénix 469 sq.deg.
38 CVN Canes Venatici Poľovné psy 465 sq.deg.
39 ARI Aries Baran 441 sq.deg.
40 CAP Capricornus Kozorožec 414 sq.deg.
41 FOR Fornax Pec 398 sq.deg.
42 COM Coma Berenices Vlasy Bereniky 386 sq.deg.
43 CMA Canis Major Veľký pes 380 sq.deg.
44 PAV Pavo Páv 378 sq.deg.
45 GRU Grus Žeriav 366 sq.deg.
46 LUP Lupus Vlk 334 sq.deg.
47 SEX Sextans Sextant 314 sq.deg.
48 TUC Tucana Tukan 295 sq.deg.
49 IND Indus Indián 294 sq.deg.
50 OCT Octans Oktant 291 sq.deg.
51 LEP Lepus Zajac 290 sq.deg.
52 LYR Lyra Lýra 286 sq.deg.
53 CRT Crater Pohár 282 sq.deg.
54 VUL Vulpecula Líška 278 sq.deg.
55 COL Columba Holubica 270 sq.deg.
56 UMI Ursa Minor Malá medvedica 256 sq.deg.
57 TEL Telescopium Ďalekohľad 252 sq.deg.
58 HOR Horologium Hodiny 249 sq.deg.
59 PIC Pictor Maliar 247 sq.deg.
60 PSA Piscis Austrinus Južná ryba 245 sq.deg.
61 HYI Hydrus Vodný had 243 sq.deg.
62 ANT Antlia Výveva 239 sq.deg.
63 ARA Ara Oltár 237 sq.deg.
64 LMI Leo Minor Malý lev 232 sq.deg.
65 PYX Pyxis Kompas 221 sq.deg.
66 MIC Microscopium Mikroskop 210 sq.deg.
67 APS Apus Rajka 206 sq.deg.
68 LAC Lacerta Jašterica 201 sq.deg.
69 DEL Delphinus Delfín 189 sq.deg.
70 CRV Corvus Havran 184 sq.deg.
71 CMI Canis Minor Malý pes 182 sq.deg.
72 CRB Corona Borealis Severná koruna 179 sq.deg.
DOR Dorado Mečiar 179 sq.deg.
74 NOR Norma Pravítko 165 sq.deg.
75 MEN Mensa Stolový vrch 153 sq.deg.
76 VOL Volans Lietajúca ryba 141 sq.deg.
77 MUS Musca Mucha 138 sq.deg.
78 CHA Chamaeleon Chameleón 132 sq.deg.
TRI Triangulum Trojuholník 132 sq.deg.
80 CRA Corona Australis Južná koruna 128 sq.deg.
81 CAE Caelum Rydlo 125 sq.deg.
82 RET Reticulum Sieť 114 sq.deg.
83 TRA Triangulum Australe Južný trojuholník 110 sq.deg.
84 SCT Scutum Štít 109 sq.deg.
85 CIR Circinus Kružidlo 93 sq.deg.
86 SGE Sagitta Šíp 80 sq.deg.
87 EQU Equuleus Koník 72 sq.deg.
88 CRU Crux Južný kríž 68 sq.deg.

Poznámka:

* Súhvezdie Had je rozdelené na dve časti: Had - hlava (Serpens Caput (429 sq.deg.)) a Had - chvost (Serpens Cauda (208 sq.deg.)).

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]


Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]