Zoznam národných parkov v USA

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Archívny plagát propagujúci Yellowstonský národný park z roku 1938

V Spojených štátoch amerických sa nachádza 58 chránených území klasifikovaných ako národné parky, ktoré spravuje National Park Service, ktorá je agentúrou ministerstva vnútra. Každý z národných parkov musí byť vyhlásený zákonom prijatým Kongresom. Prvým národným parkom sa stal Yellowstonský národný park, ktorý vznikol v roku 1872 potom, čo prezident Ulysses S. Grant podpísal príslušný zákon. Medzi najstaršie národné parky tak isto patrí Yosemitský národný park a Národný park Sequoia, vyhlásené v roku 1890. V roku 1916 bola zákonom Organic Act zriadená National Park Service.[1] Národné parky obvykle predstavujú rozmanitosť prírodných zdrojov na rozsiahlych územiach. Mnoho z nich bolo pred svojim vyhlásením chránených ako Národná pamiatka na základe zákona Antiquities Act. Sedem amerických národných parkov je spojených s Národnou chránenou oblasťou, z ktorých šesť sa nachádza na Aljaške. Aj keď sú tieto parky a chránené oblasti spravované dohromady, sú považované za samostatné jednotky a ich rozloha nie je zahrnutá do nižšie uvedenej tabuľky. Najnovším národným parkom je Great Sand Dunes vyhlásený v roku 2004.

Národné parky sa nachádzajú v dvadsiatich siedmich štátoch USA a na nezačlenenom území Americkej Samoi a Amerických Panenských ostrovov. Najviac národných parkov sa nachádza na Aljaške a v Kalifornii (v každom štáte 8), ktoré nasleduje Utah s piatimi národnými parkmi a Colorado so štyrmi. Rozlohou najväčším národným parkom je Wrangell-St. Elias s celkovou plochou 32 tisíc km2, zatiaľ čo najmenší je Hot Springs s rozlohou menšou než 24 km². Celková rozloha územia chránených ako národné parky je zhruba 210 tisíc km2, čo je priemerne 3 620 km² na každý park. Medián rozlohy parkov je však nižší a činí 1 280 km².[2] Najnavštevovanejším národným parkom je Great Smoky Montains s viac než deviatimi miliónmi návštevníkmi v roku 2008, nasledovaný Grand Canyonom s viac než štyrmi miliónmi.[3] Štrnásť národných parkov je zapísaných na zozname Svetového dedictva UNESCO.[4]

Národné parky[upraviť | upraviť zdroj]

názov fotografia miesto vznik[2][5] rozloha[2] opis
Acadia Acadia National Park Maine
26. február 1919 191,8 km² Národný park sa rozkladá na väčšine ostrova Mount Desert a na ďalších pobrežných ostrovoch a predmetom jeho ochrany je najvyššia hora atlantického pobrežia, granitové vrcholy, oceánske pobrežie, lesy a jazerá. Na území parku sa nachádzajú sladkovodné zdroje, ústie rieky, lesy a príbrežné stanovisko živočíchov.[6]
Americká Samoa Národný park Americká Samoa Americká Samoa
31. október 1988 36,4 km² Najjužnejší národný park sa rozkladá na troch samojských ostrovoch a predmetom jeho ochrany sú koralové útesy, dažďové pralesy, sopečné hory a biele pláže. Tunajšia oblasť je rovnako domovom Samojcov a zo živočíchov potom Pteropus samoensis, Suly hnedej, morských korytnačiek a 900 druhov rýb.[7]
Arches Národný park Arches Utah
12. november 1971 309,7 km² V národnom parku sa nachádza viac než dve tisíc prírodných pieskovcových oblúkov, vrátane oblúka Delicate Arch. Tieto útvary vznikali v tunajšom púštnom podnebí vďaka miliónom rokov erózie. Medzi ďalšie geomorfologické tvary patria kamenné stĺpy, ihly a veže.[8]
Badlands Národný park Badlands Južná Dakota
10. november 1978 982,4 km² Národný park zahrňuje radu svedeckých hôr, vrcholov, veží a trávnatých prérií. Sú tu najbohatšie fosílne sloje z oligocénu na svete a medzi tunajšiu divokú zver patrí bizóny, Ovis canadensis, Mustela nigripes a Vulpes velox.[9]
Big Bend Národný park Big Bend Texas
20. jún 1935 3 242,2 km² Park je pomenovaný po zákrutu rieky Rio Grande pozdĺž americko-mexickej hranice a jeho súčasťou je časť púšte Chihuahuan. Na jeho území sa nachádza celá rada druhohorných (krieda) a treťohorných skamenelín a kultúrnych artefaktov domorodých Američanov.[10]
Biscayne Národný park Biscayne Florida
28. jún 1980 699,8 km² Národný park sa nachádza v Biscaynskom zálive a zo severu je ohraničený Florida Keys. Je unikátny štyrmi navzájom previazanými morskými ekosystémami: mangrovmi, zálivom, Keys a korálovými útesmi. Medzi tunajšie ohrozené zvieratá patrí lamantín karibský, krokodíl dlhohlavý, mnoho morských korytnačiek a sokol sťahovavý.[11]
Black Canyon of the Gunnison Národný park Black Canyon of the Gunnison Colorado
21. október 1999 133,3 km² Predmetom ochrany tohto parku je časť rieky Gunnison a jej kaňon, pochádzajúci z prekambrického obdobia. Samotný kaňon má veľmi strmé steny tvorené rulami a svorami a jeho sfarbenie pripomína, hlavne v tieni, čiernu farbu. Je využívaný ak pre potreby raftingu, tak pre horolezectvo.[12]
Bryce Canyon Národný park Bryce Canyon Utah
25. február 1928 145 km² Bryceov kaňon je obrovský prírodný amfiteáter pozdĺž plošiny Paunsaugunt. V tejto jedinečnej oblasti sa nachádzajú stovky geomorfologických útvarov, známych ako komíny či ihly, vytvorených eróziou. Tunajší región bol pôvodne osídlený domorodými Američanmi a neskôr mormonskými priekopníkmi.[13]
Canyonlands Národný park Canyonlands Utah
12. september 1964 1 366,2 km² Súčasná podoba krajiny vznikla vďaka erózii spôsobenej riekami Colorado, Green a ich prítokmi, ktoré oblasť národného parku rozdelili do štyroch oblastí. Je tu tak možné nájsť kaňony, stolové hory, skalné veže a ďalšie prírodné útvary, rovnako ako pozostatky národa Anasazi.[14]
Capitol Reef Národný park Capitol Reef Utah
18. december 1971 979 km² Súčasťou národného parku je 160 kilometrov dlhá monoklinála Waterpocket Fold, ktorá odkrýva a ukazuje zemské geologické vrstvy. Medzi ďalšie prírodné útvary patria monolitické a pieskovcové dómy a útesy v tvare amerického Kapitolu.[15]
Carlsbad Caverns National Park Carlsbadské jaskyne Nové Mexiko
14. máj 1930 189,3 km² Carlsbadské jaskyne zahrňujú celkom 117 jaskýň, z ktorých najdlhšia je 190 kilometrov dlhá. Jaskyňa Big Room je dlhá takmer 1200 metrov a je domovom cez 400 tisíc ''Tadarida brasiliensis'' a šesťnástich ďalších netopierých druhov. Na povrchu sa nad Carlsbadskými jaskyňami rozkladá púšť Chihuahuan a pramene Rattlesnake.[16]
Congaree Národný park Congaree Južná Karolína
10. november 2003 107,4 km² Národný park Congaree ja najväčším a jedným z posledných lužných pralesov v Severnej Amerike. Svoj názov získal po rieke Congaree, ktorá parkom preteká. Niektoré tunajšie stromy sú najvyššími stromami východného pobrežia USA a súčasťou parku je aj vysutý chodník Boardwalk Loop, postavený nad tunajšími bažinami.[17]
Crater Lake Národný park Crater Lake Oregon
22. máj 1902 741,5 km² Predmetom ochrany je jazero Crater Lake, nachádzajúce sa v kráteri vyhasnutej sopky Mazama. Ide o najhlbšie jazero v Spojených štátoch, ktoré je známe pre svoju tmavo modrú farbu a čistotu vody. Nemá žiadny prítok ani odtok a jeho zdroj vody je dážďový a snehový. Uprostred jazera sa nachádzajú dva ostrovy.[18]
Cuyahoga Valley Národný park Cuyahoga Valley Ohio
11. október 2000 133,0 km² Park sa rozkladá pozdĺž rieky Cuyahoga a jeho súčasťou sú vodopády, kopce, chodníky, ukážky raných vidieckych budov a stavieb (historické domy, mosty a konštrukcie) a riečny kanál Ohio a Erie.[19]
Death Valley Národný park Death Valley Kalifornia, Nevada
31. október 1994 13 647,6 km² Dolina smrti (Death Valley) je najteplejšie, najnižšie položené a najsuchšie miesto v Spojených štátoch. Súčasťou národného parku sú kaňóny, pestrofarebné badlands, piesočné duny, hory a okrem toho žije v tomto priekopovom zlome cez tisíc rastlinných a živočíšnych druhov. Ďalšími geologicky zaujímavými prvkami sú slatiny, vodné pramene a svedecké hory.[20]
Denali Národný park Denali Aljaška
26. február 1917 19 185,8 km² Národný park sa rozkladá okolo hory Mount McKinley, ktorá je najvyššou horou Severnej Ameriky, a je obsluhovaná jednopruhovou cestou vedúcou k jazeru Wonder. McKinley a ďalšie vrcholy Aljašského pohoria sú pokryté horskými ľadovcami a boreálnymi lesmi. Medzi tunajšiu faunu patrí medveď grizly, ovca Dallova, sob a vlk dravý.[21]
Dry Tortugas Národný park Dry Tortugas Florida
26. október 1992 261,8 km² Súčasťou súostrovia Dry Tortugas, ležiaceho na západnom konci súostrovia Florida Keys, je pevnosť Fort Jefferson, ktorá je najväčšou tehlovou stavbou na západnej pologuli. Väčšinu rozlohy národného parku tvorí voda, vďaka čomu je domovom korálových útesov, lodných vrakov a je dostupný iba lietadlom či loďou.[22]
Everglades Národný park Everglades Florida
30. máj 1934 6 104,8 km² Národný park Everglades je najväčšou subtropickou divočinou v Spojených štátoch. Tento mangrovový ekosystém a ústie do mora je domovom 36 chránených druhov, vrátane puma concolor, krokodíla dlhohlavého a lamantína karibského. Niektoré z tunajších oblastí boli vysušené a ďalej rozvíjané.[23]
Gates of the Arctic Národný park Gates of the Arctic Aljaška
2. december 1980 30 448,1 km² Tento najsevernejší národný park ochraňuje časť Brooksovho pohoria a nemá žiadne trvalé zariadenia. Je domovom domorodých obyvateľov Aljašky, ktorí sú závislí na pôde a polárnych soboch už 11 tisíc rokov.[24]
Glacier National Park Národný park Glacier Montana
11. máj 1910 4 101,8 km² Tento národný park, ktorý je súčasťou Waterton-Glacier International Peace Park zahrňuje 26 zostávajúcich ľadovcov a 130 jazier rozkládajúcich sa pod vrcholkami Skalnatých vrchov. V tejto oblasti rýchlo ustupujúcich ľadovcov sa tiež nachádzajú historické hotely a významné cesty. Tunajšie hory, vzniknuté násunovým zlomom majú najlepšie sedimentárne fosílie z dôb proterozoika.[25]
Glacier Bay Národný park Glacier Bay Aljaška
2. decembra 1980 13 050,5 km² Národný park predstavuje mnoho ľadovcov, hôr a fjordov. Pralesy mierneho pásma a záliv sú domovom medveďov grizzly, horských kôz, veľrýb, tuleňov a orlov. Keď bol záliv v roku 1794 objavený Georgom Vancouverom bol celý pokrytý ľadom, ale od tej doby ľadovec ustúpil o 150 km.[26]
Grand Canyon Národný park Grand Canyon Arizona
26. február 1919 4 926,7 km² Grand Canyon, vyhĺbený riekou Colorado, je 446 km dlhý, až 1,6 kilometra hlboký a až 24 km široký. Milióny rokov vystavený pôsobeniu prostredia vytvorilo pestro farebné vrstvy Coloradskej plošiny v stolových horách a stenách kaňonu.[27]
Grand Teton Národný park Grand Teton Wyoming
26. február 1929 1 254,5 km² Grand Teton je najvyššia hora Tetonského pohoria. Tunajšie údolie Jackson Hole a podhorské jazerá výrazne kontrastujú s vysokým ľadovcom pokrytým pohorím, ktoré sa z údolia zdvihá.[28]
Great Basin Národný park Great Basin Nevada
27. október 1986 312,3 km² Národný park sa rozkladá v okolí hory Wheeler Peak a jeho súčasťou sú napríklad 5000 rokov staré borovice ostité rastúce vo Veľkej panve, ľadovcové morény a vápencové Lehmanove jaskyne. V noci sú tu jedny z najtemnejších oblôh v celých Spojených štátoch a medzi tunajšie živočíchy sa radí napríklad Antilocapra americana, Corynorhinus townsendii či Oncorhynchus clarki utah.[29]
Great Sand Dunes Národný park Great Sand Dunes Colorado
13. september 2004 173,9 km² Najvyššie piesočné duny v Severnej Amerike sú až 230 metrov vysoké a susedia s trávnatými pláňami, mokraďami a krajinou so suchými krovinami (buš). Duny boli vytvorené ukladaním piesku z Rio Grande v údolí San Luis. Súčasťou národného parku sú tiež aj ľadovcové jazerá, šesť hôr s výškou zhruba 4 800 m a staré lesy.[30]
Great Smoky Mountains Národný park Great Smoky Mountains Severná Karolína, Tennessee
22. máj 1926 2 110,4 km² Great Smoky Mountains, ktoré sú súčasťou Appalačského pohoria, majú veľkú horizontálnu členitosť, vďaka čomu sa stali domovom viac než 400 druhov stavovcov, 100 druhov stromov a na 5 000 rastlinných druhov. Hlavnou turistickou náplňou parku je turistika, ktorej je vyčlenených 1 300 kilometrov turistických trás, vrátane 110 kilometrov dlhého Appalačského chodníka. Medzi ďalšie aktivity patrí rybárčenie, jazda na koni a navštevovanie niektorej z takmer 80 historických stavieb.[31]
Guadalupe Mountains Národný park Guadalupe Mountains Texas
15. október 1966 349,7 km² Súčasťou národného parku je najvyššia hora TexasuGuadalupe Peak, malebný kaňon McKittrick, kde rastú javory druhu acer grandidentatum, časť púšte Chihuahuan a skamenelý útes z obdobia permu.[32]
Haleakala Národný park Haleakala Havaj
1. august 1916 117,7 km² Súčasťou parku na ostrove Maui je vulkán Haleakalā s mimoriadne veľkým kráterom, rada troskových kužeľov, Hosmerov háj a domorodá Branta sandvicensis. Sekcia Kipahulu zahrňuje radu rybníkov so sladkovodnými rybami. Tento národný park má najväčší počet ohrozených druhov.[33]
Hawaii Volcanoes Národný park Hawaii Volcanoes Havaj
1. august 1916 1 308,9 km² Národný park sa nachádza na ostrove Havaj a predmetom jeho ochrany sú dva najväčšie svetové aktívne vulkány Kilauea a Mauna Loa. Rôznorodé ekosystémy parku sú vertikálne členené od hladiny mora až do výšky 4000 metrov.[34]
Hot Springs Národný park Hot Springs Arkansas
4. marec 1921 22,5 km² Tento jediný národný park v urbánnom prostredí a zároveň najmenší národný park je založený v oblasti horkých prírodných prameňov, ktoré sú využívané pre verejnosť. 47 týchto prameňov je chránených Bathhouse Row.[35]
Channel Islands Národný park Channel Islands Kalifornia
5. marec 1980 1 009,9 km² Päť z osem ostrovov Channel Islands je chránených a polovica z rozlohy parku sa nachádza pod hladinou. Ostrovy majú jedinečný mediteránny ekosystém a sú domovom viac než 2000 rastlinných a živočíšnych druhov, z nich 145 je endemitných. Pôvodne ostrovy obývali Chumashovia.[36]
Isle Royale Národný park Isle Royale Michigan
3. marec 1931 2 314 km² Najväčší ostrov Horného jazera a jeden z dvoch národných parkov nedostupný po súši. Ide o najmenej navštevovaný národný park, ktorý je miestom izolácie a divočiny. Jeho súčasťou je mnoho lodných vrakov, vodných kanálov a turistických trás. Zahrňuje tiež viac než 400 menších ostrovov a vodnú plochu vo vzdialenosti 7,2 km od ostrova. Žije tu iba 20 druhov cicavcov.[37]
Joshua Tree Národný park Joshua Tree Kalifornia
31. október 1994 3 196 km² Národná park sa rozkladá na častiach Coloradskej a Mohavskej púšte a Little San Bernardino Mountains a je domovom juky krátkolistej, známej aj ako Jozuov strom (Joshua Tree). Na území s veľkými rozdielmi v nadmorskej výške je možné nájsť piesočné duny, vyschnuté jazerá a rozoklané hory.[38]
Katmai Národný park Katmai Aljaška
2. december 1980 14 870,3 km² Tento park, ktorý sa nachádza na Aljašskom polostrove chráni Valley of Ten Thousand Smokes, ktoré je vyplnené prúdom pyroklastického materiálu pochádzajúceho z erupcie sopky Novarupta z roku 1912 a erupcie Mount Katmai. Každoročne do oblasti prichádza na 2 000 medveďov hnedých, aby tu lovili lososov, ktorí sem priplávali vytrieť sa.[39]
Kenai Fjords Národný park Kenai Fjords Aljaška
2. december 1980 2 711,3 km² Národný park sa nachádza neďaleko mesta Seward na Kenaiskom polostrove a ochraňuje Hardingovo ľadovcové pole, z ktorého vychádza mnimálne 38 ľadovcov a fjordov. Jediná oblasť dostupná po súši je ľadovec Exit. Zvyšok národného parku si možno prozrieť prostredníctvím vyhliadkových plavieb.[40]
Kings Canyon Národný park Kings Canyon Kalifornia
1. október 1890 1 869,2 km² Súčasťou národného parku je niekoľko hájov sekvojovca mamutieho a druhý najväčší strom sveta – strom generála Granta. Pretekajú tu rieky Kings River a San Joaquin a nachádza sa tu granitový Kings Canyon a Boydenove jaskyne.[41]
Kobuk Valley Národný park Kobuk Valley Aljaška
2. december 1980 7 084,9 km² Národný park sa tiahne pozdĺž 98 kilometrového úseku rieky Kobuk a má tri oblasti piesočných dún. Tie boli vytvorené ľadovcom a ide o Great Kobuk, Little Kobuk a Hunt River. Dosahujé výšku až 30 metrov a ide o najväčšie piesočné duny v Arktíde. Cezs park vedie aj migračná trasa sobov, ktorých cez miestne duny dvakrát do roka migruje na pol milióna. Ide o najmenej navštevovaný národný park.[42]
Lake Clark Národný park Lake Clark Aljaška
2. december 1980 10 601,7 km² V oblasti okolo jazera Clark sa nachádzajú štyri aktívne vulkány, vrátane Mount Redoubt, rieky, ľadovce a vodopády. Sú tu pralesy mierneho pásma, tri horské pohoria a plošina.[43]
Lassen Volcanic Národní park Lassen Volcanic Kalifornia
9. august 1916 430,5 km² Súčasťou národného parku je stratovulkán Lassen Peak a niekoľko ďalších vulkánov rôzneho typu. Lassen Peak je jednou z dvoch sopiek Kaskádového pohoria, ktoré eruptovali v 20. storočí. Oblasť parku je hydrotermálne aktívna, nachádza sa tu napríklad fumaroly či vývery horúcej pary.[44]
Mammoth Cave Národný park Mammoth Cave Kentucky
25. máj 1926 213,8 km² S 587 kilometrami zmapovaných chodieb je Mamutia jaskyňa zďaleka najväčším jaskynným systémom na svete. Medzi miestne jaskynné zvieratá patrí päť druhov netopierov, kreveta Palaemonias ganteri, jaskynné ryby a mloky. Na povrchu sú rieky, turistické trasy, závrty a pramene.[45]
Mesa Verde Národný park Mesa Verde Colorado
29. júl 1906 210,9 km² Súčasťou tejto oblasti je viac než 4000 archeologických nálezisk kultúry Anasazi. Tieto zahŕňajú i skalné mesto a príbytky vybudované pod útesmi v 12. a 13. storočí. Ich súčasťou je i Útesový palác, ktorý má 150 miestností, 23 kiv a tiež Balcony House s priechodmi a tunelmi.[46]
Mount Rainier Národný park Mount Rainier Washington
2. marec 1899 953,5 km² Aktívny vulkán Mount Rainier, ktorý je najvyššou horou Kaskádového pohoria, je pokrytý 26 pomenovanými ľedovcami (napr. Carbon či Emmons), ktoré sú najväčšie v kontinentálnych Spojených štátoch. Hora je obľúbená pre horolezectvo a viac než polovica rozlohy parku je pokrytá subalpinskými a alpinskými lesmi. Pri južnom úpätí sa nachádza oblasť Paradise, ktorá je jednou z najviac snehových oblastí na svete. Leží tu aj turistické centrum Longmire, ktoré je východiskovým bodom turistickej trasy Wonderland Trail.[47]
Olympijský Olympijský národný park Washington
29. jún 1938 3 733,8 km² Národný park sa rozkladá na Olympijskom polostrove a siaha od prílivových bazénov na pobreží Tichého oceánu cez mierne dažďové pralesy až po horu Mount Olympus. Zo zaľadneného Olympijského pohoria je výhľad na dažďové pralesy Hoh a Quinault, ktoré sú najvlhším miestom kontinentálnych Spojených štátov.[48]
Panenské ostrovy Národný park Panenské ostrovy Americké Panenské ostrovy 2. august 1956 59,4 km² Ostrov Svätého Jána má bohatú ľudskú a prírodnú históriu. Nachádzajú sa tu archeologické náleziská indiánskeho etnika Tainovcov a ruiny trstinových plantáži z kolumbovských dôb. Súčasťou nedotknutých pláži sú mangrovy, morské lúky a korálové útesy.[49]
Petrified Forest Národný park Petrified Forest Arizona
9. december 1962 378,5 km² Územie tejto časti formácie Chinle je bohaté na výskyt až 225 miliónov rokov starého skamenelého dreva. V okolí sa nachádza Painted Desert tvorená červeno sfarbenou horninou bentonitom. Tu je možné nájsť fosílie dinosaurov a viac než 350 indiánskych lokalít.[50]
Redwood Národný park Redwood Kalifornia
2. október 1968 455,3 km² Dôvodom ochrany tohto územia sú najmä rozsiahle pralesové porasty sekvoje vždyzelenej (najvyššieho stromu sveta). Oblasť parku je seizmicky aktívna a prechádza ňou tri veľké riečne systémy. Chránených je tiež 60 kilometrov pobrežia s prílivovými bazénmi a útesmi rovnako ako niektoré rekonštruované sídla pôvodných obyvateľov a priľahlé oblasti prérií.[51]
Rocky Mountain Národný park Rocky Mountain Colorado
26. január 1915 1 075,8 km² Táto časť Skalnatých hôr zahŕňa ekosystémy líšiace sa podľa vertikálnej členitosti od viac než 150 jazier v lužných lesoch po montánne a podhorské lesy a alpinskú tundru. Z divokej zvere v horách a ľadovcových údoliach žije napríklad jeleník ušatý, ovca hruborohá, medveď baribal či puma americká. Medzi obľúbené turistické lokality patrí hora Logs Peak a Medvedie jazero.[52]
Saguaro Národný park Saguaro Arizona
14. október 1994 370 km² Národný park sa rozkladá na púšti Sonoran (ďalej sa delí do oblastí Rinconských a Tusconských hôr), ktorá je domovom šiestich biotických spoločenstiev. Okrem obrovských kaktusov Saguaro tu rastie napríklad Barrel cacti, kaktusy rodu Cylindropuntia či opuncia a žije tu napríklad netopier Leptonycteris yerbabuenae, sova škvrnitá a cicavce čeľade pekariovitých.[53]
Sequoia Národný park Sequoia Kalifornia
25. september 1890 1 635,1 km² Dôvodom ochrany tohto parku je les Giant Forest, kde rastie najväčší strom sveta – Generál Sherman a štyri z ďalších deviatich najväčších stromov sveta. Nachádza sa tu viac ako 240 jaskýň, najvyšší vrchol kontinentálnych Spojených štátov hora Mount Whitney a žulová kupola Moro Rock.[54]
Severné Kaskády Národný park Severné Kaskády Washington 2. október 1968 2 042,8 km² Tento komplex zahŕňa dve jednotky národného parku a rekreačnej oblasti Ross Lake a Lake Chelan. Je tu rad ľadovcov a pre turistiku a horolezectvo sú obľúbené oblasti Kaskádsky priesmyk, Mount Shuksan, Mount Triumph a Eldorado Peak.[55]
Shenandoah Národný park Shenandoah Virgínia
22. máj 1926 805,5 km² Blue Ridge Mountains, pohorie, ktoré sa rozkladá na území parku, pokrýva tvrdodrevné lesy, ktoré sú domovom desaťtisícov živočíšnych druhov. Park má pretiahnutý tvar a prechádza nim cesta Skyline Drive, Appalačský chodník a viac ako 800 kilometrov turistických tras s vyhliadkami a vodopádmi na rieke Shenandoah.[56]
Theodore Roosevelt Národný park Theodore Roosevelt Severná Dakota
10. november 1978 285,1 km² Táto oblasť, ktorá kedysi lákala a ovplyvnila prezidenta Theodora Roosevelta je dnes národným parkom. Okrom Rooseveltovej chaty park ponúka vyhliadkovú cestu a pešiu turistiku. Medzi tunajšiu divokú zver patrí zubor americký, vidloroh americký, ovca hruborohá a divoké kone.[57]
Veterná jaskyňa Národný park Veterná jaskyňa Južná Dakota
9. január 1903 114,5 km² Predmetom ochrany tohto parku je 192 km dlhá Veterná jaskyňa, ktorej väčšia časť je pokrytá špeciálnou kalcitovou formou boxwork (podobá sa včelím plastom), ďalej sa tu vyskytujú kvapľové útvary frostwork (známe tiež z Jaskyne klenotov či z Ochtinské aragonitové jaskyne) či guľôčky zvané popcorn. Na povrchu je zmes prériových a trávnatých spoločenstiev, kde zo živočíchov žije napríklad bizón, tchor čiernonohý, svišť prériový.[58] Lesy borovice ťažkej sú domovom pumy americké a jeleňa amerického.
Voyageurs Národný park Voyageurs Minnesota
8. január 1971 883 km² Tento park sa rozkladá na štyroch hlavných jazerách a je miestom pro kanoistiku, kajaking a rybolov. Historicky je známy výskytom indiánskeho kmeňa Ojibwe, francúzskych obchodníkov s kožami, známymi ako voyageurs, a zlatou horúčkou. Tunajšia oblasť bola vytváraná ľadovcami a sú tu k videniu strmé útesy, ostrovy, zálivy a historické budovy.[59]
Wrangell – St. Elias Národný park Wrangell – St. Elias Aljaška 2. december 1980 33 682,6 km² Táto hornatá oblasť je konvergenciou Aljašského pohoria, Chugach Mountains, Saint Elias Mountains a pohoria Wrangell a nachádza sa tu rad najvyšších amerických hôr, ktoré majú viac ako 4 900 m, vrátane Mount Saint Elias. Viac ako 25 % vulkanických vrcholov tohto parku je pokrytých horským ľadovcom (ide napríklad o ľadovce Hubbard, Malaspina a Nabesna).[60]
Yellowstonský Yellowstonský národný park Wyoming, Montana, Idaho
1. marec 1872 8 983,2 km² Tento park ležiaci na Yellowstonské kaldere je historicky prvým národným parkom na svete. Zahŕňa rozsiahle geotermálne aktívne oblasti s termálnymi prameňmi a gejzírmi, z ktorých k najznámejším patrí Old Faithful a prameň Grand Prismatic. Žlto sfarbený Grand Canyon rieka Yellowstone skrýva početné vodopády a celým územím parku prechádzajú štyri pohoria. Žije tu takmer 60 druhov cicavcov, vrátane vlka dravého, medveďa grizzlyho, rysov, bizónov a jeleňov amerických.[61]
Yosemitský Yosemitský národný park Kalifornia
1. október 1890 3 080,7 km² Súčasťou Yosemitského národného parku sú útesy, vodopády a sekvoje a celá oblasť je geologicky a hydrologicky rozmanitá. Z centrálneho ľadovcom vytvoreného Yosemitského údolia vystupujú vrcholy Half Dome a El Capitan, obdobne ako najvyšší severoamerický vodopád – Yosemite Falls. Súčasťou sú tiež tri háje sekvojovca obrovského a divočiny, ktoré poskytujú domov rozličným živočíchom.[62]
Zion Národný park Zion Utah
19. november 1919 593,3 km² Táto geologicky jedinečná oblasť zahŕňa rôzne zafarbené pieskovcové kaňony, náhorné plošiny a skalné veže. Spoločne so skalnými mostami a ďalšími geomorfologickými tvarmi tvorí Coloradská plošina divočinu štyroch rôznych ekosystémov.[63]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. The National Park Service Organic Act [online]. National Park Service, 2008-02-26, [cit. 2010-01-25]. Dostupné online. (anglicky)
  2. a b c The National Parks: Index 2005–2007. Washington, D.C. : National Park Service. Dostupné online. ISBN 9780912627755. (anglicky)
  3. 10 Most Visited National Parks (2008) [PDF]. National Park Service, [cit. 2010-01-25]. Dostupné online. (anglicky)
  4. World Heritage List [online]. UNESCO World Heritage Centre, [cit. 2010-01-06]. Dostupné online. (anglicky)
  5. National Park System Areas Listed in Chronological Order of Date Authorized under DOI [PDF]. National Park Service, [cit. 2010-01-18]. Dostupné online. (anglicky)
  6. Acadia National Park [online]. National Park Service, [cit. 2010-03-23]. Dostupné online. (anglicky)
  7. National Park of American Samoa [online]. National Park Service, [cit. 2010-03-23]. Dostupné online. (anglicky)
  8. Arches National Park [online]. National Park Service, [cit. 2010-03-23]. Dostupné online. (anglicky)
  9. Badlands National Park [online]. National Park Service, [cit. 2010-03-23]. Dostupné online. (anglicky)
  10. Big Bend National Park [online]. National Park Service, December 08, 2009. Dostupné online. (anglicky)
  11. Biscayne National Park [online]. National Park Service, [cit. 2010-03-23]. Dostupné online. (anglicky)
  12. Black Canyon of the Gunnison National Park [online]. National Park Service, [cit. 2010-03-23]. Dostupné online. (anglicky)
  13. Bryce Canyon National Park [online]. National Park Service, [cit. 2010-03-23]. Dostupné online. (anglicky)
  14. Canyonlands National Park [online]. National Park Service, [cit. 2010-03-23]. Dostupné online. (anglicky)
  15. Capitol Reef National Park [online]. National Park Service, [cit. 2010-03-23]. Dostupné online. (anglicky)
  16. Carlsbad Caverns National Park [online]. National Park Service, [cit. 2010-03-23]. Dostupné online. (anglicky)
  17. Congaree National Park [online]. National Park Service, [cit. 2010-03-23]. Dostupné online. (anglicky)
  18. Crater Lake National Park [online]. National Park Service, [cit. 2010-03-23]. Dostupné online. (anglicky)
  19. Cuyahoga Valley National Park [online]. [Cit. 2010-03-23]. Dostupné online. (anglicky)
  20. Death Valley National Park [online]. National Park Service, [cit. 2010-03-23]. Dostupné online. (anglicky)
  21. Denali National Park [online]. National Park Service, [cit. 2010-03-23]. Dostupné online. (anglicky)
  22. Dry Tortugas National Park [online]. National Park Service, [cit. 2010-03-23]. Dostupné online. (anglicky)
  23. Everglades National Park [online]. National Park Service, [cit. 2010-03-23]. Dostupné online. (anglicky)
  24. Gates of the Arctic National Park [online]. National Park Service, [cit. 2010-03-23]. Dostupné online. (anglicky)
  25. Glacier National Park [online]. National Park Service, [cit. 2010-03-23]. Dostupné online. (anglicky)
  26. Glacier Bay National Park [online]. National Park Service, [cit. 2010-03-23]. Dostupné online. (anglicky)
  27. Grand Canyon National Park [online]. National Park Service, [cit. 2010-03-23]. Dostupné online. (anglicky)
  28. Grand Teton National Park [online]. National Park Service, [cit. 2010-03-23]. Dostupné online. (anglicky)
  29. Great Basin National Park [online]. National Park Service, [cit. 2010-03-23]. Dostupné online. (anglicky)
  30. Great Sand Dunes National Park [online]. National Park Service, [cit. 2010-03-23]. Dostupné online. (anglicky)
  31. Great Smoky Mountains National Park [online]. National Park Service, [cit. 2010-03-23]. Dostupné online. (anglicky)
  32. Guadalupe Mountains National Park [online]. National Park Service, [cit. 2010-03-23]. Dostupné online. (anglicky)
  33. Haleakala National Park [online]. National Park Service, [cit. 2010-03-23]. Dostupné online. (anglicky)
  34. Hawaii Volcanoes National Park [online]. National Park Service, [cit. 2010-03-23]. Dostupné online. (anglicky)
  35. Hot Springs National Park [online]. National Park Service, [cit. 2010-03-23]. Dostupné online. (anglicky)
  36. Channel Islands National Park [online]. National Park Service, [cit. 2010-03-23]. Dostupné online. (anglicky)
  37. Isle Royale National Park [online]. National Park Service, [cit. 2010-03-23]. Dostupné online. (anglicky)
  38. Joshua Tree National Park [online]. National Park Service. Dostupné online. (anglicky)
  39. Katmai National Park [online]. National Park Service, [cit. 2010-03-23]. Dostupné online. (anglicky)
  40. Kenai Fjords National Park [online]. National Park Service, [cit. 2010-03-23]. Dostupné online. (anglicky)
  41. Kings Canyon National Park [online]. National Park Service, [cit. 2010-03-23]. Dostupné online. (anglicky)
  42. Kobuk Valley National Park [online]. National Park Service, [cit. 2010-03-23]. Dostupné online. (anglicky)
  43. Lake Clark National Park [online]. National Park Service, [cit. 2010-03-23]. Dostupné online. (anglicky)
  44. Lassen Volcanic National Park [online]. National Park Service. Dostupné online. (anglicky)
  45. Mammoth Cave National Park [online]. National Park Service. Dostupné online. (anglicky)
  46. Mesa Verde National Park [online]. [Cit. 2010-03-23]. Dostupné online. (anglicky)
  47. Mount Rainier National Park [online]. National Park Service, [cit. 2010-03-23]. Dostupné online. (anglicky)
  48. Olympic National Park [online]. National Park Service, [cit. 2010-03-23]. Dostupné online. (anglicky)
  49. Virgin Islands National Park [online]. National Park Service, [cit. 2010-03-23]. Dostupné online. (anglicky)
  50. Petrified Forest National Park [online]. National Park Service, [cit. 2010-03-23]. Dostupné online. (anglicky)
  51. Redwood National Park [online]. National Park Service, [cit. 2010-03-23]. Dostupné online. (anglicky)
  52. Rocky Mountain National Park [online]. National Park Service, [cit. 2010-03-23]. Dostupné online. (anglicky)
  53. Saguaro National Park [online]. National Park Service, [cit. 2010-03-23]. Dostupné online. (anglicky)
  54. Sequoia National Park [online]. National Park Service, [cit. 2010-03-23]. Dostupné online. (anglicky)
  55. North Cascades National Park [online]. National Park Service, [cit. 2010-03-23]. Dostupné online. (anglicky)
  56. Shenandoah National Park [online]. National Park Service, [cit. 2010-03-23]. Dostupné online. (anglicky)
  57. Theodore Roosevelt National Park [online]. National Park Service, [cit. 2010-03-23]. Dostupné online. (anglicky)
  58. Wind Cave National Park [online]. National Park Service, [cit. 2010-03-23]. Dostupné online. (anglicky)
  59. Voyageurs National Park [online]. National Park Service, [cit. 2010-03-23]. Dostupné online. (anglicky)
  60. Wrangell – St. Elias National Park [online]. National Park Service, [cit. 2010-03-23]. Dostupné online. (anglicky)
  61. Yellowstone National Park [online]. National Park Service, [cit. 2010-03-23]. Dostupné online. (anglicky)
  62. Yosemite National Park [online]. National Park Service, [cit. 2010-03-23]. Dostupné online. (anglicky)
  63. Zion National Park [online]. National Park Service, [cit. 2010-03-23]. Dostupné online. (anglicky)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]