Úrad pre štátnu službu

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Úrad pre štátnu službu bol ústredný orgán štátnej správy Slovenskej republiky od marca 2002 do mája 2006. Jeho úlohou bolo zabezpečovať rozvíjanie štátnej služby na Slovensku. Úrad koordinoval jednotný postup pri zamestnávaní vo verejnej správe, mal na starosti výberové konania a dodatočné vzdelávanie zamestnancov.[1] V tej dobe bolo snahou úradu vytvoriť verejný Centrálny register štátnych zamestnancov, čo predstavovalo vedenie údajov až o 43 tisíc zamestnancoch.[2]

Predsedu úradu vymenúval aj odvolával prezident na návrh vlády. Za predsedu úradu bol po celú dobu existencie menovaný Ľubomír Plai.

Úrad pre štátnu službu vznikol na základe zákona č. 312/2001 Z. z. o štátnej službe a svoju činnosť začal v marci 2002. Novelou zákona o štátnej službe z roku 2006 bol úrad zrušený k 1. júnu 2006.

Kritika voči úradu bola smerovaná často zo strany ministerstiev, hlavne ministerstva financií,[2] úrad sa postupne zbavoval kompetencií, čím sa vyhýbal zodpovednosti za svoju činnosť.[3] Jeho ročný rozpočet sa pohyboval na úrovni 1,63 milióna eur a vtedajší minister financií Ivan Mikloš ho označil za neefektívny a príliš nákladný.[1] Úrad naopak poukazoval na neefektívnu existenciu 12 rekreačných zariadení ministerstva financií ešte z čias socializmu.[3]

Podľa nového zákona č. 400/2009 Z. z., o štátnej službe boli za služobné úrady určené jednotlivé ministerstvá a priamo ústredné orgány štátnej správy.

V roku 2014 druhá vláda Roberta Fica navrhovala vznik obdobného úradu pri Úrade vlády SR.[1]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/313430-konkurzy-pre-stat-bude-opat-riadit-jeden-urad/
  2. a b http://www.finance.gov.sk/Default.aspx?CatID=84&NewsID=70
  3. a b http://www.sme.sk/c/2634185/poslanci-zrusili-urad-pre-statnu-sluzbu.html